Купатило од ливеног гвожђа за купатило: модели од ливеног гвожђа са затвореном пећи, што је боље - од ливеног гвожђа или челика, производа "Хепхаестус" и "руске паре"

Квалитетна пећ је најважнија компонента за угодан боравак у кади. Највеће задовољство боравка у парној соби постиже се оптималном температуром ваздуха и мекоћом паре. Једноставна пећ за огрјев је већ дуго замијењена широким распоном модела и избором произвођача.

Популарност пећи од ливеног гвожђа стално расте. Али пре него што одлучите да инсталирате такав дизајн, важно је проучити карактеристике специфичне за овај материјал, његове предности и недостатке.Карактеристике

Свечана церемонија је традиционални ритуал, који се користи не само за рекреацију, већ и за рекреативне сврхе. Лијевано гвожђе постаје све популарније као груби материјал.

Пећ за купатило од гвожђа разликује се од својих претходника бројним предностима.

 • Висока отпорност на топлоту, која се постиже додавањем хрома. Додатна предност је способност издржавања наглих промена температуре.
 • Висок топлотни капацитет и ниска топлотна проводљивост. На основу ових својстава просторија ће се брзо загријати, али ће нагомилана топлота бити спора (до 9 сати).


 • Опрема за гријање свињског гвожђа има дебеле зидове који лако преносе топлину, али не изгарају од високих температура.
 • У зависности од технологије уградње, пећ од ливеног гвожђа је апсолутно противпожарна.
 • Мале величине вам омогућавају да поставите опрему у просторију било ког параметра.
 • Да бисте инсталирали овопећи не треба темељ.
 • За непрекидан рад опреме за грејање, потребна је мала количина огревног дрвета.


 • Чистоћа околиша и сигурност самог материјала.
 • У току рада нема сагоревања кисеоника.
 • Додељени парови не само да нису штетни за особу, већ и доносе неке користи здрављу.
 • Дуг век трајања у случају правилног рада уређаја.

Гријач од ливеног гвожђа карактерише његова свестраност: истовремено загрева и ваздух у парној соби и воду. Пећ од ливеног гвожђа добро се уклапа у унутрашњост купатила и складно изгледа у парној соби са сваким дизајном. Упркос чињеници да је груба величина компактна, она тежи много - око 60 фунти.

Истовремено се лако транспортује и инсталира.


Намјештај пећи се бира искључиво од појединачних жеља и може се извести из готово сваког материјала. На пример, може се полагати цигла или плочица, али не може се додати додатна спољна облога. Суочавање може бити потребно у случају да бескрупулозни произвођач уштеди на квалитету произведеног материјала. Лијевано гвожђе ниске квалитете може се испуцати током рада. Да би се избегли такви проблеми, препоручује се да окренете грејни апарат.


За уградњу у купатило приватне куће треба изабрати квалитетне спојнице од ливеног гвожђа. Не треба да штедите на куповини производа, важно је пажљиво проучити његов хемијски саставКада се користи не долази до деформације материјала.


Главни недостаци неколико пећи од ливеног гвожђа.

 • Чак иу фази инсталације потребно је предвидјети изградњу комплетног димњака, што није предувјет за уградњу електричних котлова.
 • Током рада, елементи пећнице треба да буду третирани са повећаном прецизношћу, будући да материјал карактерише крхкост.
 • Висока цена у поређењу са аналогима од челика.
 • Пећницу је немогуће оштро охладити, јер се метал може сломити.

Принципи рада у свим моделима су готово слични, постоје само мале разлике у нивоу очувања топлоте и индексу излазне топлине. Код различитих типова пећи ови индикатори варирају у зависности од карактеристика.


виевс

Главни модели пећи од лива од руских произвођача, који се појављују на модерном тржишту, испуњавају све модерне захтјеве и имају одличне техничке карактеристике.

Боје од гвожђа од дрвета за купање су веома тражене због њиховог једноставног дизајна, високог нивоа поузданости и лакоће коришћења. Облик пећи може бити правоугаони, квадратни или округли.

Принцип такве пећи је прилично једноставан:

 • Дрвна пећ је опремљена ложиштем које осигурава чврсто гориво;
 • У процесу сагоревања емитује се топлота, која се узима или у кућишту пећи, или у хладњаку.

пећница правоугаона
квадратна рерна
круг печи

Постоје модели у којима је дизајн опремљен рупом која омогућава полагање дрва за огрев не само кроз парну собу, већ иу сусједној просторији. Модели који се могу класификовати као "напредни" опремљени су спремником воде у којем се вода загријава и користи за прање. Грејање је последица топлоте коју тело даје.

Производи сагоревања се уклањају кроз пепео који се налази испод пећи.

Штедњак с два одјељка за дрва за огрјев
Пећ са спремником за воду

Следећи тип је пећ са затвореном пећи. По количини потрошеног горива то је најекономичнија опција. Ниво образовања чађи у њима је много нижи него у другим моделима. Запремина грејног простора је до 45 м3. Једна од карактеристика дизајна је локација камења унутар саме пећи. Потпуно су скривене од очију, вода се доводи кроз горњу рупу, па се течност претвара у суву чисту пару.

Печи са затвореним камином у одељку
Пећи са затвореном пећи

Још један популаран тип грејног уређаја за купатило је стационарна пећница са неповратном пећи. Величина таквих пећи је мала и савршено надопуњују унутрашњост парне купељи. Често се користе у ограниченим зградама без подружницесоба Седећи у парној соби, можете гледати како ватра гори. Наравно, трајно складиштење огрјевног дрва у близини пећи је забрањено јер угрожава могућност пожара.

Следећи модел је стационарна пећница са излазним ложиштем. У таквим моделима пећ се преноси у фотељу или у тоалет.

Поред овог грубог пода можете сигурно ставити дрва за огрјев, јер је вероватноћа паљења елиминисана.

Печница с пепелом
Печница с помосној печи

Не постоји увијек могуцност или зеља за пецењем дрва за огрјев. Дакле, одлична опција ће бити куповина пећи за гвожђе. Осим тога, пећ од гвожђа од дрвета са помоћима стручњака може се претворити у плински уређај.

Овај поступак се не може спровести самостално, јер је потребно инсталирати сертификовани плински пламеник. Испитује је инспектор за гас. Ако пећ на глачало може изазвати пожар, гас ствара опасност од експлозије.

Гасна пећ
Процес рада гасне пећи

Следећа категорија уређаја за грејање је пећ од ливеног гвожђа са измењивачем топлоте. Измјењивач топлине је цијевни сустав кроз који вода континуирано тече. Измењивач загрева воду у директном контакту са извором топлоте. Може бити и споља и унутар кућишта пећи, у другим случајевима то је завојница која омата димњак.

У садашњостиПостоји неколико проверених произвођача који производе све горе наведене типове пећи.

Печ с топлотним измењевалцем
Процес рада пећи са измењивачем топлоте

Мануфацтурерс

Прегледи власника - ово је одлична прилика да се истраже карактеристике овог или оног модела пре куповине пећи. На њиховој основи, састављена је листа произвођача који заслужују пажњу.

За асортиман пећи Калита је:

 • Јацк Магнум;
 • радост;
 • лучни;
 • тајга;
 • Иагер;
 • Принц Калита;
 • Гауди;
 • Калита Ектреме;
 • Витез.

Печь "Јацк Магнум"
Аркова печь
Аркова печь
Таига стове
Калита Ектреме "

Производител - "Изхцомцентр ВВД". Склопиви тип конструкције, кућиште пећи је израђено од ливеног гвожђа дебљине 1 цм, а део модела карактерише затворени тип вентилисане пећи и присуство ватрогасног тунела од материјала као што су нерђајући челик и ливено гвожђе.

Производимтел "Изхковтсентр ВВД"
Печь "ИзхсЦентер ВВД"

Могуће је направити врата за ложиште два различитана начине: користећи завојницу или талоклорит. Ови каменчићи позитивно утичу на организам, повећавају укупни ниво имунитета и доводе до нормалног крвног притиска. У продаји су модели са пећи уграђеним у пећ. Али затворени камин стручњаци препознају као најбољу опцију за употребу. То је због чињенице да се у затвореном простору камење равномерно загрева са свих страна, због чега пара постаје лакше и корисније.

завојница
талк хлорит

Аркуатни модел одликује се прелепим дизајном и каменом облогом. Камен у облику лука има врата, украшена кованом облогом. Температура у свим деловима парне купатила је стабилна и равномерно расподељена због повећања топлотне инерције. Каменка држи до 120 килограма камења, грејање се врши за мање од 2 сата, након чега се температура одржава дуго на жељеном нивоу.

Камин в виду сводов 1
Камин в виду лука 2

Модел Јацк Магнум је направљен са отвореном пећи. Запремина камења која се налази унутра износи 80 кг. Захваљујући танкој облози, топлотна енергија се брзо акумулира, а затим се шири дуж парне просторије.

Поред бројних предности, модел има и недостатке:

 • Компоненте (решетке) брзо не успевају да их замене проблематично;
 • Пећ је дуго навлаженахладна сезона;
 • Пећ има малу висину;
 • На мјесту гдје је канал за гориво повезан с тијелом грубог, долази до сужења, што је врло непрактично.

Јацк Магнум Модел
Печница с камином

  Следећи сегмент тржишта је распон Хепхаестусових пећи. Пећи овог бренда надмашују опрему конкуренције у многим аспектима због важне предности - убрзаног загријавања зрака. Потребно је само 60 минута да се постигне површинска температура од 7.000 степени. У пећној опреми Хефест је уграђен пламеник, тако да се гориво троши врло економично.

  Још једна предност ових пећи је њихова компактна величина и тежина. Осим тога, опрема може издржати 15 до 20 година непрекидног рада без губитка корисних својстава. Произвођач може изабрати пећницу за било коју област.

  И да би се инсталирала опрема, нема потребе за додатним темељима.

  Пећ је направљена од ливеног гвожђа чија дебљина варира од 10 до 60 мм.

  Модел је следећи:

  • ПБ 01. Главни плус је присуство парне изолације (како би се избегло оштећење људи), окренуто природном материјалу са талхлоритом. У овом моделу постоје три варијације, од којих свака садржи око 300 кг камења.
  • ПБ 02. Подржава 2 начина: сухи зрак и влажну пару. На вратима пећи је уграђено стакло отпорно на топлоту.

  Модел ПБ 01
  Модел ПБ 02

   \ т
  • ПБ 03. Мале пећи типа конвекције. Уз његову помоћ могуће је загријати око 25 квадратних метара површине. Овај модел има своје модификације: ПБ 03 М, ПБ Ц, ПБ 03 МС. Сви су пројектовани за брзо загревање малих просторија.
  • ПБ 04. Ово су агрегати затвореног типа на бази дрвета. Димензије пећнице су компактне, опрема је опремљена контејнером за отпад и димњаком. Сама пећ је направљена од ливеног гвожђа, а врата су израђена од трајног стакла.

  Модель ПБ 03
  Модель ПБ 04

  Званични произвођач наглашава чињеницу да је квалитет ливења у свакој фази под сталном контролом стручњака, а само једна књижна ознака дрвета је довољна за 8 сати непрекидног рада јединице. Производња пећне опреме је могућа у варијантној "економији" или у елитном оклопу неколико различитих типова: "руски парови", "оптима" и "предсједник".

  Печь "Русские парови"
  Оптина Овен
  Печница "Председатель"

  Следи пећ од ливеног гвожђа "Весувиус". Асортиман Весувиус модела састоји се од пећи као што су "Хуррицане", "Сенсатион" и "Легенд".

  "Сенсатион" се греје директно из парне купељи. Има вентилисану пећ и потпуно затворену ложиште. Камење се загрева на 350 степени.

  Веома вредна копија - "Весувиусова легенда" је тежила160 кг Намењен је коришћењу у купатилима чија површина износи 10 - 28 кубних метара.

  Рерна «Хуррицане»
  Рерна «Сенсатион»
  Рерна «Легенд»

  "Ураган" је идеална пећ за оне који цијене традицију изворног руског купатила. Пећ је затворена, налази се на врху. Пара на излазу испада да је фина, распршујућа. Опрема тежи око 110 кг, пећ се може скратити са парне купељи. Директно кућиште пећи је обојено бојом отпорном на топлоту црне боје. Загревање камења достиже температуру од +400 степени.

  Према мишљењу стручњака, немогуће је загрејати камење у мрежи до жељене температуре, пара постаје тежа и не доноси никакве користи.

  Печ "Хуррицане"
  Печ "Хуррицане"

  Пећ "Кудеснитса 20" је погодна за влажне и суве купке. Пећ је израђена од овог лијеваног жељеза, није подложна паљењу. Свестрани камин, пећ је покривена топлински отпорном емајлом.

  Пећ Термофор има високу ефикасност и демократску вриједност. Произвођач даје трогодишњу гаранцију на интегритет метала.

  Пећ "Кудеснитса 20"
  "Термофор" пећ

  Главне карактеристике:

  • Висок ниво сигурности. Свака пећница је подвргнута свим потребним тестовима и направљена је за радстандардима.
  • Повећана снага. За израду се користи челик отпоран на топлоту са високим процентом садржаја хрома.
  • Два начина рада: брзо загревање /одржавање температуре.
  • Систем самочишћења од чађи.
  • Одличан дизајн.
  • Једноставност превоза.

  Печ "Термофор"
  Печь "Термофор" внутреннаа

  Популарна пећ "Сударуска", карактеристичне карактеристике модела - брзо грејање и одличан топлотни капацитет.

  Листа позитивних страна ове опреме може укључивати:

  • економично коришћење горивног материјала;
  • свестраност конструкције;
  • поједностављени поступак инсталације;
  • мала тежина;
  • лакоћа бриге;

  Постоје и контра у дизајну:

  • Често се јављају приговори да се пећ пећи брзо поквари. То може бити због лошег квалитета ливеног гвожђа или неправилног рада.
  • Одмах прокува течност у резервоару.

  Печата "Сударуска"
  Схема печи "Сударуска"

  Висхеперицхисленних дизајна су у великој потражњи због својих релативно малих трошкова и лакоће инсталације.

  Важно је споменути финску пећ за купање. Њихов распон је широк, али је трошак знатно већи него у Руској Федерацији. То је оправдано, као иу производњи скупљег метала.

  Основни произвођачи печи со:

  .
   \ т
  • Харвиа је лидер у погледу животног вијека;
  • компанија Нарви - произвођач високо-еколошких производа;
  • Хело је демократски бренд са поједностављеним дизајном.

  Упркос високим трошковима, пећ финске производње - призната је као лидер на свјетском тржишту.

  Печь «Харвиа»
  Шкаф «Нарви»
  Хело печ

  Савети о избору

  Тржиште представља широк спектар различитих модела пећи. Који је од њих бољи, купац одлучује, фокусирајући се на своје индивидуалне потребе и финансијске могућности. Да не би дошли у невоље, требало би да се упознате са саветима специјалиста.

  Ове препоруке вам могу помоћи у избору и рећи вам шта да тражите када бирате.

   \ т
  • Квалитет материјала. Веома је важно разумети да се метал разликује по дебљини и другим квалитативним карактеристикама.
  • Постављање ложишта. Пећ је правилна и проширена. Продужетак је монтиран у периметру зида, што вам омогућава да пећете и простор за одмор и парну собу.


  • Тип резервоара за воду може бити уграђен и монтиран. Приликом избора потребно је узети у обзир, као и специфичне купке.
  • Ниво учинка. Типично, произвођач поставља детаљне информације о врсти просторије коју одређена врста пећи може загрејати.
  • Тип на гориво. На основу које врсте горива ће се користитипотребно је обратити пажњу на дебљину зидова одабраног модела.   \ т
  • Тип врата. Модели каљеног стакла су за ред величине скупљи од аналога, али ће дуго времена бити обезбеђен одличан поглед на ватру.
  • Потпуно или пећ од ливеног гвожђа. Постоје произвођачи који желе да смање трошкове својих производа и замене неке од челичних предмета. Лоша страна таквих производа је што челик значајно смањује животни век уређаја.

  За оне који воле и могу да раде са рукама, постоји још једна опција која не укључује куповину грађевине.

  Пећ може да се направи независно од старе гвоздене купке која се не користи по својој намени.
  Али без обзира ко су направљене, пећи од ливеног гвожђа су одлични производи са високим перформансама који се могу користити иу сауни иу руском купатилу. Приликом куповине важно је пажљиво пратити визуални преглед и испитати све параметре уређаја како би се избјегла погрешна одлука и купила најприкладнија опција.


  Како одабрати пећ од лијеваног жељеза за купање, погледајте сљедећи видео.