Купатило од ливеног гвожђа: како изабрати најбоље - предности и мане

Каде од ливеног гвожђа су коришћене од стране нас ни једне деценије, па се могу назвати класичним. Почели су да производе много пре проналаска челика и више акрилних модела. Иако су лагани акрил и јефтин челик гурнули гвоздени водовод, ипак се многи још увијек питају како одабрати купку од лијеваног жељеза, што значи да је њихова примјена и даље релевантна.

Избор савремених купки од ливеног гвожђа је веома широк и разнолик. Стандардни правоугаони обрасци на које су наше баке навикли више нису једина алтернативна линија. Данас се најбоље купке од ливеног гвожђа испоручују у различитим величинама, облицима и модификацијама са додатним прибором и додатном опремом за обављање разних функција.

Предности и недостаци купке од ливеног гвожђа

Глачало за купање и даље остаје поуздан и издржљив водовод, који, због примјене неколико слојева емајла, изгледа врло естетски, како у сјајном, тако иу мат површини. Неки произвођачи чак додају иона сребра у цаклину да би је учинили још сигурнијом, а купатила су добро стање.

Купатило од ливеног гвожђа има зидове дебљине 7-8 мм, због чега тежи много, али ова дебљина даје бројне предности купке од ливеног гвожђа пре акрилних и челичних узорака.

Предности купке од ливеног гвожђа:

 1. Трајност - дебели зидови од ливеног гвожђа се не савијају и не деформишу, немају страшне ударце и падају тешки предмети. Уз одговарајућу негу, такав водовод ће трајати 50-70 година.
 2. Мала топлотна проводљивост - то значи да ће вода у фонту бити дуго временаостани топао.
 3. Тишина - Због чињенице да састав легуре укључује елементе графита, ливено гвожђе је у стању да пригуши звук текуће воде, не резонира, не звони или вибрира. Због тога је купатило и гвожђе одлична комбинација.
 4. Поуздан и издржљив премаз емајла, који чини текстуру површине глатком, свиленкастом и сјајном.
 5. Лака за негу. Сјајна површина емајла, која нема времена, лако се пере, на њој се не накупља прљавштина.
 6. Стабилност - ако први пут инсталирате купку од ливеног гвожђа на квалитативној основи, онда ће велика тежина учинити овај водовод веома стабилним и неће захтијевати додатне потпоре.
 7. Апсолутно сигуран производ у смислу екологије.
 8. Политика одређивања цијена је врло демократска и сватко ће моћи пронаћи опцију под својим џепом.

Дакле, ако желите лежати у топлој води, купка од лијеваног жељеза је одлична опција за вас!

Али треба напоменути и недостатке:

 1. Инсталирање купке од лијеваног жељеза властитим рукама и због своје велике тежине (до 120 кг) може постати врло проблематичан процес.
 2. Гравитација компликује не само инсталацију, већ и транспорт, као и испоруку производа на горњим катовима.
 3. Ако је емајл оштећен, тада га неће бити могуће самостално поправити код куће.
 4. Недостатак широког спектра облика, иако модерне купке од ливеног гвожђа више нису типичне правокутне, али су још увијек у временском одливу облика ограничене.
 5. Увезени модели нису тако јефтини - до 90.000 рубаља или више.

А ипак, дуговјечношћу, купка од ливеног гвожђа је најбоља! И ценуисплати се за дуготрајну употребу производа.

Произвођач је такође важан. Најбоље стране компаније су Роца, Новиал (Шпанија), Јацоб Делафон, Окаме (Француска), Санитренд (Холандија), Артек (Кина). Међу домаћим произвођачима могуће је уочити фабрику Киров и ОЈСЦ "Плант Универсал" (Новокузнетск).

Димензије су од великог значаја

Ако одлучите да прекинете свој избор у купки од ливеног гвожђа, прво треба да изаберете, на основу величине саме посуде и димензија просторије. Према мишљењу стручњака, купатило би требало да буде удобно за власнике и заузима не више од трећине укупне површине собе.

У малим становима је тешко одржати ове услове, али је могуће: дужина санитарне опреме треба да буде 2-3 цм мања од дужине зида, а ширина - не мања од ширине рамена власника. Осим тога, производ не би требао ометати срушени пролаз.

Имајући у виду горе наведене карактеристике, произвођачи израђују три величине купки од ливеног гвожђа:

 1. Мали. Ова величина је најтеже наћи у санитаријама, јер је дужина таквог производа само 100-130 цм, а ширина 60-70 цм, јер се такве мале купке ријетко постављају, али ријетко производе било коју фирму. Такви производи заузимају место дуж кратког зида у купатилу како би обезбедили простор за уградњу машине за прање и /или судопера.
 2. Просечна - стандардна величина, највише покренута. Димензије 140-150 * 70 цм омогућују вам да поставите купаоницу у малу просторију тако да је у посуди могуће не само стајати или сједити, одговарајући кољену, као у случају малог производа,али и да се упије у топлу воду, лабаво растежући ноге у полу-пози, што је, наравно, боље. А по цени просечних купки ниже су од малих.
 3. Велики - то су модели дужине 170 цм и ширине 75 цм и више. Ово је скупа куповина за пространо купатило у пентхаусу или приватној кући. Вагање ове "среће" не мање од 150 кг и подизање на конвенционалном лифту ће бити тешко, теретни лифт и неколико чврстих момака да га донесу у пентхоусе. Велико купатило од ливеног гвожђа је, по правилу, главни акценат у ентеријеру.

Такође је вредно обратити пажњу не само на дужину и ширину производа, већ и на његову дубину. Утврдите дубину од дна до отвора за преливање. У стандардним моделима, овај индикатор је 31-33 цм, али велики узорци могу имати дубину од 45 цм до 60 цм.

Коју врсту жељезне купке одабрати?

Да би купатило од ливеног гвожђа трајало дуже време, мора се приступити веома пажљиво пре него што га изаберете. Водоводне инсталације не би требало да се уклапају само у додељени простор, већ и уклапају дизајн, тип, облик, функционалност са стилом целог простора. Због тога, прилагођавајући се продавници, пажљиво погледајте који од ливачког купатила одговара свим параметрима. Одабрани узорак треба да буде квалитативан, естетски и функционалан.

Које параметре треба узети у обзир при избору купке од ливеног гвожђа:

 1. Прије свега, морате одлучити о величини. Производ мора да се усклади у одређеном простору.
 2. Врста производа - друга важнапараметар Модел купатила може бити класичан, уграђен, декоративан или самосталан.
 3. Квалитет емајла - површина мора бити глатка, глатка, без крхотина и пукотина, закрпа. Дебљина слојева глеђи треба да буде једнака и не мања од 1 мм. Боље је да је цаклина отпорна на ударце.
 4. Дебљина зида - одређује квалитет ливеног гвожђа и не сме бити мања од 8 мм. Неки произвођачи, покушавајући смањити тежину производа, смањују дебљину зидова на 5 мм, али пати од квалитета водоводне инсталације.
 5. Боја емајла - стандардна боја унутрашњости посуде је бела, али су дозвољене и нијансе бледо беж и светло плавих тонова.
 6. Положај одвода - место пражњења мора се нужно поклапати са локацијом комуникације, тј. Канализационом цијеви у просторији.
 7. Висина ногу - у правилу је немогуће промијенити. Узмите то у обзир приликом планирања горње ивице страница посуде.
 8. Поглед и квалитет спољашњости - најбоље је да је вањска површина обложена прашкастом бојом која пружа додатну заштиту и лакоћу његе.
 9. Додатни делови - пријатни додаци у облику наслона за главу, премаз против клизања, оловке, па чак и хидромасажа нису обавезни елементи, али чине га погоднијим.
 10. Карактеристика купки од ливеног гвожђа је "целулит". Међутим, ова грба не би требало да се осети додиром. У овом случају, дозвољена је мала таласна дужина премаза.
 11. Нестандардни облици у производима од ливеног гвожђа су ретки, а ако желите посебан облик, онда будите спремни да значајно преплаћујете.

Поред тога, при избору купке од ливеног гвожђа, обратите пажњу на квалитет компоненти. Добра и поуздана дизалица, носећи елементи, дренажни систем не могу јефтино да коштају.

Сада знате какву жељезну купку морате изабрати, вођени њеним параметрима. Погледајте и видео о томе како да инсталирате купку од ливеног гвожђа сопственим рукама ако не желите преплатити за инсталацију:

Фото галерија: