Кухиње из МДФ-а: за и против, савјете о одабиру слушалица, фото идеје, видео

Кухиње из МДФ-а - није најпопуларнија опција. И не само да је МДФ плоча издржљивија и издржљивија у поређењу са иверицом, већ и да омогућава више декоративних решења.

За дизајн, ова својства нису ништа мање важна.

Производна технологија МДФ-а

МДФ - плоча добијена пресовањем фине фракције дрвне сјечке. Сировина на први поглед се не разликује од мешавине која се користи у производњи иверице. Вредности овде имају услове притиска.

Производња МДФ плоча врши се под високим притиском и на високим температурама. А када се загрева, дрвна сјечка наглашава природни везивни лигнин. Он је тај који обезбеђује чврсту везу чипова. Производња иверице укључује и додавање фенол-формалдехидних смола. На крају, испарљива једињења, која су прилично штетна по здравље, изолована су с времена на време.

Производња МДФ-а искључује ову фазу, па је намјештај из њега апсолутно сигуран.

Типови фасада из МДФ-а

Ормари и врата ормарића за кухињу су израђени од МДФ плоча. Али са овим дизајном може бити потпуно другачије. Угаона кухиња са брушеним трупцима "испод стабла" и хигх-тецх намештај, где су радо сјајне сјајне фасаде, слушалице МДФ, мада је изглед њих сасвим другачији.

Одредити дизајн типова кухињског покривача.

Фурнир

Ово је најскупља верзија кухињског сета. Оквир и фасада су израђени од МДФ плоча, протрљаних танким комадом природног дрвета - фурнира. Па какофурнир се добија из вриједних стијена, па је укупна цијена кухиње још увијек висока. Осим тога, такав материјал - фурнир на МДФ плочи, долази у врло малим количинама.

У неким случајевима, фурнир је једини начин да се ормарићи врате у жељену боју. На пример, венге - дрво је изузетно популарно због своје гамуте и текстуре, кухињске слушалице се не користе. Само фурнир на бази МДФ плоча или штит од мање вриједног дрвета. На фотографији - кухињски намјештај, обрубљен фурниром.

 • Предности таквих производа - права природна љепота дрвета, способност млинирања врата и чак украшавање резбаријама. Поправка производа је сасвим могућа, али не сопственим рукама.
 • Мањак - такав материјал захтева исту бригу као да су оквир и фасада у потпуности направљени од дрвета. Радосно је добити фасаде за такву технологију.

акрилне фасаде

Кухиње од МДФ-а са акрилним плочама су сјај и сјај боје. Бијела, црвена, црна - било која тамна или свијетла нијанса постаје блистава или постаје дубока због необичне технологије. Прва обложена МДФ плоча се поставља у штампач, гдје се наноси боја или слика помоћу УВ зрака.

Овако обојене фасаде се сипају транспарентним акрилним стаклом. Дебљина облоге је 1-1,2 мм. И, успут, сјај није једина опција: облога може бити сатенска, сјајна, имитирана металик сјај. И кутак, и директна кухиња у овом дизајну изгледају једнако шик. Атследећа фотографија - кухињски кутак у хи-тецх стилу.

Прос кухињски сет:

 • апсолутну стабилност боје и цртања, јер су заштићени слојем акрилног стакла, потпуно отпорног на УВ зрачење;
 • беспријекоран сјај, ниједан други материјал не даје такав сјај;
 • намјештај, посебно ако је оквир израђен од МДФ-а с акрилним плочама, неосјетљив на влагу, гријање, врући спреј и остатак;
 • сјај пружа не само сјај, већ и једноставност чишћења;
 • су веома издржљиви, као што свједочење потврђује - 30-40 година.

Против ове одлуке:

 • исти сјај је и разлог учесталости чишћења: чак и отисци прстију;
 • фасаде могу бити само стандардне; нити се глодање нити радост брисања ормара не могу добити;
 • трошкови производа су лошији од фурнира, али далеко превазилазе друга решења;
 • рестаурација панела властитим рукама је немогућа, не може се обојити. Овде поправка изгледа као замена за затварач.

Акрилни филм на МДФ-у

Концепти ових појмова су често збуњени, иако се овдје производња одвија потпуно другачијим методама. Акрилни филм - вишеслојни папирни композит импрегниран са апсорбентима и акрилном смолом, лепи се на површину плоче под притиском. Премаз је веома издржљив, а поред тога има већу флексибилност од акрилног стакла. Не само стандардне, већ и радосно фасаде су овде сасвим могуће. Што, наравно, увелико повећава атрактивност кутних и директних модела. На фотографији - радосно фасаде са акрилимафилм

Предности производа:

 • боје - бела, ружичаста, црна и друге не губе светлост, јер акрилни филм не гори;
 • Сјај је одличан у тамним или светлим бојама, али бела или бресква може бити мат, или још боље - бисерно. Акрилни филм може симулирати дрво, али се у пракси ријетко јавља;
 • филм је отпоран на дјеловање паре, воде, врућег спреја и других, и временом се не излаже.

Потребе кухињског сета:

 • ако је могуће радосно направити фасаде, затим мљевење - не;
 • мат кутне кухиње је теже очистити, а сјај ће се морати чешће прати;
 • поправке властитим рукама се не проводе: код куће не можете ставити акрилни филм. Али, да обојите слушалице и нанесете лак изнад.

ламиниране плоче

Метод производње је сличан претходном, али не кошта много. Декоративни папир импрегниран меламинском смолом, залијепљен на плочу. Лепак се полимеризује када се загреје и филм се чврсто фиксира. По правилу симулира дрво, боја је бијела, плава, црвена, изузетно ријетка, обично у случају репродукције егзотичних нијанси дрвета. На фотографији - угаона кухиња "испод дрвета".

Предности кухињских слушалица од ламинираног МДФ-а:

 • је прилично приступачна;
 • ламинација је могућа на глатким и мљевеним фасадама, тако радосно не примају;
 • је добра отпорност на влагу и високу температуру, иако је лошија од акрилног филма.

Минуси кухни с МДФ ламинирани:

 • поправка је немогућа, филм мора бити уклоњен, али се може обојити рукама, а лак може бити;
 • низак животни вијек - по правилу не више од 10 година;
 • не може се користити за чишћење хемијски агресивних средстава или абразива: меламински филм је нестабилан на механичка оштећења.

ПВЦ премаз на фасадама

Најјефтинији начин украшавања МДФ плоча и иверице. Доња линија је да се ПВЦ-филм стави под притисак. Нижа трајност варијације је због својстава филма: од карактеристика дрвета је много даље од папира, а разлика у својствима, на крају, доводи до снопа композита.

Декоративна својства филма нису ограничена: било која боја - бела, плава, "испод дрвета", било који цртеж, било која имитација - камен, кожа, било која површина - мат, лак. На фотографији - кухињски намјештај у необичном дизајну.

За материал:

 • добра отпорност на абразију и оштећења;
 • ПВЦ фолија се наноси на кухињску фасаду било које конфигурације - радосна, равна, глатка; стандардни или сложени облик;
 • облик и величина фасада имају веома мали утицај на трошкове. Овдје, кутна радијална кухиња треба минимум трошкова.

Негативни од те опције:

 • филм се временом љушти, посебно у подручјима гдје постоји велика влага - у случају судопера, или у хрпи загријавања - плоча;
 • сама по себи је трајнамали - 5-6 година;
 • ПВЦ филм изгори под сунчевом свјетлошћу;
 • поправке као такве нису извршене. Можете сликати сами, као и покрити с лаком, али морате уклонити филм.

МДФ

За бојење плоча од МДФ-а, користите боју емајла. Главна предност овде су богате карактеристике декор фасаде емајла: боја - бела, црна, металик, светлина, сјај - бисер, мат, сјајни, "камелеон", комбинација боја - стандардна, двобојна, са прелазом нијанси и тако даље. Овакви импресивни ефекти боје могу се постићи без икаквог другог премаза.

Слика испод је резултат комбинације боје и прозирног лака.

Прос обои МДФ;

 • могу бити обојени било којим панелима - глодањем, радосним нивоима;
 • премаз се може испрати од било које врсте прљавштине;
 • је једина опција у којој се обављају поправке властитим рукама без икаквих проблема, тако да због рестаурације кућишта и фасаде кухињских ормара изгледају довољно добро.

Последње својство је толико вредно да превазилази све недостатке:

 • нестабилност до механичких оштећења;
 • је мање отпоран на влагу од акрилног премаза;
 • високи трошкови - само мало лошији од фурнираног МДФ-а.

Како ажурирати МДФ фасаде

Плоче са акрилним премазом или поправком филма нису подложне. Везивање чак и са ПВЦ фолијом врши се при температури и притиску, недоступном код куће. Обнављање површине цаклинеће захтевати велику прецизност, али то можете и сами.

МДФ плоче можете повући са новим филмом. Ништа се не може урадити са акрилним панелом: поправак је немогућ. Можете само наручити нови затварач, да бисте сликали последњи, нема могућности.

И овде можете освежити изглед кухињског сета. Често, спољне фасаде, а не промена оквира. Лешина је примијећена, иако у равној линији, чак иу кутној кухињи. Ако је костур беле, онда у промени и нема потребе: да промените ентеријер довољно је да изаберете нове обојене фасаде.

Све фолије, као и емајлни премаз могу бити обојени.

 1. У првој фази, капци се скидају са шарки. Петље и друге арматуре треба уклонити, посебно ако су врата обојана са обе стране. На фотографији - тренутак када су петље уклоњене.
 2. Емајл се чисти специјалним средством за уклањање боје. Мљевење, посебно на брушеним капцима, неће дати резултате.
 3. Филм се загрева феном за косу. Висока температура утиче на материјал и филм се успешно проширује.
 4. Површина МДФ-плоча је уземљена. Обично се користе полиуретанска тла, јер се боје за премазивање боље бирају из исте групе.
 5. Након сушења могуће је нанети слој боје. Наравно да су вам потребна два слоја. Може се користити само лак. Ако се користи емајл, комбинација две различите нијансе може дати оригиналнији ефекат - камелеон. Комбинација боје и прозирног лака ствара бисерни сјај за бијелу и пастелну нијансу. КакоДобијте ефекат камелеона када сликате, можете видети на следећем видео снимку.
 6. Након сушења боје, мора се нанети лак.
 7. Једноставно прикупљајте намештај: пажљиво причврстите шарке и ручке на капке и причврстите их на други дио петље у кутији.

Ако треба да обојите и монтирате, да раставите и саставите све слушалице: не само врата, него и кутију треба уклонити са зида, раставити, обојити и отворити лаком. И поново га саставите.

Како се надограђује намјештај из МДФ-а може се видјети на сљедећем видеу.

Кухиње од МДФ-а су заправо најпопуларније. Пластика, акрил, "испод стабла", филм - све ове дефиниције означавају само метод прераде, док је основа намештаја једна - МДФ плоча.