Кућа на падини (62 фотографије) - идеја стварања креативног дизајна модерног дома

Без сумње, за изградњу сеоске куће или викендице најприкладније ће бити идеално равноправно мјесто, али то није увијек могуће. Повремено се површине за изградњу викендице налазе на косом подручју, на примјер, у близини кланца или у близини спуштања до ријеке.

У овим случајевима, изградња куће на падини постаје тешка, јер може доћи до кретања земљишта, а понекад и клизишта.


Ако се још увек суочавате са овим задатком, онда морате да сазнате све информације које ћемо размотрити у овом чланку.

За и против изградње на падини

Није јасно, али чињеница: изградња зграде на падини има не само минусе, већ и предности и може помоћи у поједностављењу неких задатака. Стога је прије рада потребно проучити све предности и недостатке.


Почнимо са негативним тренуцима ...

Главна компликација у изградњи куће на падини је да је на свим расположивим начинима потребно ојачати нагиб како би се спријечило будуће кретање тла и клизишта.

Не постоји много начина на које се може ојачати, главна ствар је подизање потпорних зидова, такозвана терасација, која се изводи до краја косине.

Други минус - зграда која се налази на падини, постаје нека врста препреке за пролазак хладног ваздуха ноћу, па ће се због тога формирати стагнација зрака и температура у близини кућебиће неколико степени испод. Могуће решење је изградња куће на врху, а не на падини.

Такође је напоменути да често кућа је део земљишта, што значи да влажности, а са њом и потреба да се уради нешто. Али овдје је плус: дио зграде који је у земљи зими ће бити мало топлији.

Не заборавите да пројекти кућа на падини нису типични. Морате схватити да уколико одлуку о овој структури, неопходно је да се окрене дизајнера који ће узети у обзир све нијансе на кућну топло и удобно и служио ти дуго.


Узети у обзир и достојанство, они такође морају бити узети у обзир ...

Скоро потпуни недостатак проблема канализације, нема потешкоћа и нема потребе да се користи опрема за пумпање, све ће олакшати.

Јединствени терен, нагиб у овом случају има много могућности за дизајн.

Ваш дом ће бити упадљиво другачији од других, имаће свој стил и јединствену архитектуру. Примери фото домова на падинама налазе се у овом чланку.

У таквој згради практично нема потребе за дренажом, јер киша и друга вода не касне. Али пошто је време разноврсно, најбоље је извршити дренажу.

Правилно изграђене терасе на падини такође могу помоћи у наводњавању, јер ће моћи да одгоде воду потребну за садњу. На основу горе наведеног, имајте на уму тонедостаци и предности су практично уравнотежени.


Фондација - главна ствар при градњи куће на падини

За куће на нагибу темељ игра важну улогу, осигуравајући поузданост и дуги вијек трајања, па је потребно да се с њом поступа са свом одговорношћу. Није свака подлога погодна за ову конструкцију, а само три.

Хоризонтално - на конструкцијама трака или пилота. Да би се подигла та подлога, потребно је планирати нагиб, тј. Створити равну површину, и то је прилично скупо.

Такође ће бити потребно створити услове за улазак грађевинске опреме. То је оно што треба да урадите да бисте осигурали пут до куће сопственим аутомобилом.


 • Нивелир - главне врсте и употреба у изградњи куће. 79 фотографија најнапреднијих савремених уређаја

 • Основе плоча: основни прорачун, цртежи и правилна инсталација. 75 фото идеја и савјета

 • Уземљење куће: уређај, прорачун и инсталација система заштите дома. 87 фотографија реализације

Па ипак - овај тип темеља вам омогућава да подигнете продубљене зграде у земљи.

Разметање - тип траке. То је каскадна конструкција од армираног бетона, која обезбеђује ефективну отпорност и супротставља се утицају земљишта.

Мали плус ове врсте темеља је да ће за уклањање земљишта бити потребно мање, што значи да ће се трошкови изградње смањити.

Вијчани пилоти су други тип траке. Њен принцип су саме гомиле или различити вијци. Када се затежу, земља се запечати око себе, што је поузданост подршке за конструкцију.

Овај тип је погодан за кућу са једним спратом, али постоји и минус - овде нећете направити подрум и можете заборавити на кућу на падини са подрумским подом.


 • Оплате за темељ - главне врсте и методе примјене. 73 фотографија како дати конкретан облик

 • Вибрација бетона: како ојачати ојачани естрих? 60 фотографија, методологија рада, професионални савети

 • Камин сопственим рукама (81 фотографија): како је исправно постављена добра ватра

У сваком случају, конструкција проблема са темељима није једноставна и не зависи од њеног типа, не само да се мора израчунати на основу одређеног подручја, већ и да се правилно изгради.

Карактеристике уређаја за косину

Добро опремљена стаза је још једна гаранција да ће кућа трајати дуго и поуздано. Немојте се ослањати на чињеницу да ће вам терасирање помоћи у потпуности, да, важно је и смањује кретање тла.


Али морате да водите рачуна о другим тачкама које ће служити за јачање нагиба.

 • Дренажа је веома важна фаза, јер је неопходно да се ослободимо кише и отопљене воде. Требала би се спустити до јарка, који се протеже од врха до дна. Не учините тако тешко. Неопходно је организовати одвод земље и напунити га дробљеним каменом, на њега и отићивишка воде
 • Ако нагиб још увек није опремљен терасама, онда је потребно ојачати земљиште у близини зграде.
 • Јачање тла. Ово се може урадити уклањањем земље и заменом песком или бетоном.
 • Кашика за кућу на падини - такозвани јастук од бетона: дебљине око 15 цм, ширине 100-150 цм

Као што видимо, много ће напора бити потребно за јачање нагиба, спречавање ерозије тла. Такође је потребно унапријед знати да постоје нијансе које ће увелике отежати вашу градњу: стара стабла, јарци и друге грађевине, јер то значи да постоји много покретније тло.

Слика куће на падини


 • Облачење цигле - шта је то и како се ради. Савети мајстора +65 фотографија

 • Дијагонала темеља - припремни радови, дијагностика и процена оптималних форми (77 фотографија + видео)

 • Рупа у носивом зиду: како направити пролаз без нарушавања равнотеже оптерећења (70 фото-идеја)