Котловница у приватној кући: пројектна и грађевинска правила

Током изградње сеоске куће, пажљиво планирали планирање сваке просторије, укључујући и локацију тоалета, и с обзиром на величину прозора у котловници. Без котловнице нема колибе. Топкова или котларница треба да буде опремљена, према одређеним захтевима, не само за СНиПом, већ и безбедносна правила, у супротном ризикујете да добијете новчану казну или изазове пожар, посебно ако се налази котларница у дрвеној кући.

Зашто пројекат котларнице?

Котловница у приватној кући подразумијева одређене грађевинске норме. Пројекат није могуће самостално израдити - треба га развити стручњаци који имају дозволу за ову врсту активности.

Дизајнери производе топлотне инжењерске прорачуне просторија, узимају опрему за кућну употребу, израђују радне цртеже. Све техничке одлуке и норме су описане у објашњењу. Резултат рада специјалиста је обезбеђен за координацију од стране релевантних организација.

У фази пројектовања узимају се у обзир сљедећи критерији:

 1. Тип извора енергије: одабран у складу са условима локације. На једном месту можете користити гас, а негде само огревно дрво. Најбоље је изабрати комбиновани котао.
 2. Режим грејања: узимајући у обзир начин боравка становника - стални или периодични. У потоњем случају, препоручљиво је инсталирати програмирану контролу система гријања по нахођењу власника.
 3. Локација котларнице или котловнице,узимајући у обзир запремину котла и величину просторије.

Пројекат ложишта треба да се поднесе на одобрење плински сервис, додајући му пакет додатних докумената:

 • технички пасош опреме котла;
 • санитарно-хигијенски закључак;
 • упутства за рад котла и сертификат о усаглашености са техничким захтевима.

Процес помирења не може трајати више од три мјесеца. Ако регулаторна организација нема права на пројектну документацију, она је овјерена печатом и прослијеђена купцу. Тек сада можете покренути котловницу у приватној кући. Ако постоји примједба на пројект, онда се враћа на ревизију са накнадном процедуром поновног одобравања.

Где могу поставити котловницу?

У многим аспектима, захтеви зависе од техничких карактеристика опреме. На примјер, није потребно опремити засебну просторију за електричне котлове, таква опрема се може градити било гдје, само ако се дизајн собе не поквари. Што се тиче осталих врста котлова, они морају да организују одвојене просторије или да адаптирају собу у кући:

 • одвојено котларница;
 • у поткровљу;
 • у малом аутономном модулу;
 • Котларница у подруму приватне куће се често састаје;
 • у кући, ако је претходно опремљена собом;
 • у анексу.

Стога, у недостатку простора за нове зграде, пећ може бити опремљена директно у кући, не заборављајући правила за уградњу котла удневни боравак. Међутим, боље је у фази изградње поставити опрему у подрумски или тавански простор. Идеална опција ће бити анекс или одвојена зграда.

Гријање на гас је најекономичнији, па размотримо захтјеве за плинску котловницу у приватној кући.

Које величине требате за котловницу у кући?

Гас је експлозивна врста горива, стога опрема за гасни котао мора бити у складу са бројним захтјевима и правилима шљаке. С капацитетом котла не већим од 30 киловата, није потребно опремити засебну просторију, може се уградити у кухињу. Међутим, минимална површина котларнице, односно кухиња, не смије бити мања од 15 квадратних метара.

Опрема за грејање може се поставити у кухињу само под следећим условима:

 • зидове треба обрадити ватросталним материјалима;
 • површина простора не смије бити мања од 15 квадратних метара;
 • стропови високи најмање 2,5 метра;
 • ближе поду, потребно је опремити отвор за узимање ваздуха како би се осигурала његова стална циркулација;
 • вентилациони систем мора бити инсталиран;
 • присуство прозора са кутијом;
 • површина прозора је такође регулисана захтевима: за сваки кубни метар кухиње требало би бити 30 центиметара квадратног стакла, односно прозор у котловници површине 15 квадратних метара треба да буде најмање 1,5 квадратна. м.

Дакле, што је већи волумен котла, то је већа површина пећи.

Захтеви за огрев у посебној просторији

Ако желите котловницу опремити одвојено у депанданси или подруму, онда је неопходно испунити не само основне захтјеве, већ и низ додатних:

 • отпорност на пожар зидова који раздвајају просторије;
 • природно светло;
 • вентилациони систем са фреквенцијом измене ваздуха 3 пута /х;
 • одвојени излаз ван;
 • обезбеђивање лаког приступа сервису котла;
 • обим просторија није мањи од 15 кубних метара.

Такође је неопходно поштовати основна правила СНиП-а ако се опрема поставља у засебну стојећу котларницу:

 1. Оснивање посебне зграде не би требало да дође у контакт са темељем стамбене зграде.
 2. Зидове и кровове треба третирати само ватросталним материјалима.
 3. Када се гради зграда, треба користити пијесак.
 4. За котао је потребно подићи посебну подлогу 15-20 цм од пода.
 5. Потребно је спровести канализацију тако да је, ако је потребно, могуће одводити носач топлоте из система.

Угодан бонус за такво постављање је да неће бити буке из гасног грејача током његовог рада.

Како опремити вентилацију?

Да би котао радио са максималном ефикасношћу, неопходно је обезбедити сталан приступ свежем ваздуху, што помаже у уклањању продуката сагоревања горива. За то је у правилу довољна природна вентилација, али ако је просторија јако затворена, неопходно је створити вештачку вентилацију, јер ће иначе производи сагоревања бити смјештени унутар просторија и могу изазвати пожар.

 • Природна вентилација. Ако снага јединице за гријање не прелази 30 киловата, онда, како би се осигурала природна циркулација зрака, довољно је једноставно избушити рупу у зиду промјера 10-15 цм и у њу уградити пластичну цијев одговарајуће величине са решетком или решетком. Унутар цијеви потребно је успоставити повратни вентил, тако да зрак може напустити просторију.

Вентилацијске хаубе су опремљене на сличан начин, штитећи на излазу од продирања у атмосферске падавине. Отвор за снабдевање треба да се постави на дно поред уређаја за грејање - тако да струја свежег ваздуха улази директно у камеру која гори. Како се производи за сагоревање горива дижу према горе, екстрактор треба да се налази изнад јединице.

 • Присилна вентилација. Када није могуће обезбедити природну вентилацију или њено мало, засновано на снази котла, онда можете прибећи вештачкој циркулацији ваздуха. Главни елементи - вентилатори би требали бити одабрани на основу капацитета система гријања, додајући још 30%.

Не занемарите уређење висококвалитетне вентилације, иначе у одсуству свјежег зрака опрема може експлодирати!

Захтеви за уређење димњака

Димњак је још један важан дио приликом опремања котловнице за приватну кућу. И на ову опрему се постављају и одређени захтеви, а ако се не испуне, рад котла ће бити озбиљно нарушен и последице могу постати веома лоше.

Дакле, дајемо основне захтеве за инсталирање димњака на шљуку:

 1. Димоводна цев треба да буде потпуно истог пречника као што је препоручено у техничком пасошу котла.
 2. Број завоја и завоја цеви је строго ограничен - не више од три.
 3. Висина димњака је такође ограничена - иако умире, али не више од 5 метара
 4. У овом случају, одсечак димоводне цеви не би требало да се налази испод нивоа самог крова, јер ће у супротном кроз њега усисати ваздух, што може довести до затупљења.
 5. Цев мора бити израђена искључиво од метала, цилиндрична са посебним отворима за прикладно периодично чишћење.
 6. Строго је забрањено монтирати заштитни кишобран или друге сличне објекте на врху димњака.
 7. Пресек цеви такође мора у потпуности да задовољи захтеве одређеног модела котла.
 8. Цевовод би требао бити непропусан за гас, иначе производи изгарања горива неће излазити ван, већ натраг да уђу у котловницу.
 9. У зиду котларнице морају бити направљена два отвора: један за димњак, а други - мало нижи - за практично одржавање.

Ова правила су специфицирана у нормативној документацији СНиП-а, узимајући у обзир иновације у 2008.

Карактеристике инсталације опреме

Плински котлови могу бити два типа: зидни и подни.

Уградња зидне јединице се врши на температури ваздуха не мањој од +5 и не вишој од +35 степени, при чему влажност ваздуха у просторији не би требало да пређе цифруу 80%.

 1. Пре свега, потребно је третирати зидове собног топлотно отпорног грађевинског материјала слојем или дебљином не мање од 2 мм.
 2. Будући да је вентилација у котловници једне приватне куће један од најважнијих елемената, сљедећи корак је развој вентилацијског отвора у зиду на висини од 30 цм, гдје је уметнута цијев промјера 15 цм, а испушни отвор изнад опреме, такођер, с цијеви која излази на улицу.
 3. Тада можете директно прећи на инсталацију опреме. За то, у зиду на висини од најмање 80 цм од пода, и паралелно са њом, рупе се раде. На истом нивоу су уграђене заграде, можете проверити са нивоом зграде.
 4. Након тога морате објесити зидни котао на носач и осигурати га.
 5. Надаље, на највишој точки система монтирани су ваздушни вентил и експанзиона посуда.
 6. Како би се спријечило бацање топлине у отпад, мора се на цијев, који опскрбљује носач топлине, поставити цијевни мрежасти филтер, са кугличним вентилима постављеним на обје стране цијеви. Ова мера ће вам омогућити да наставите да мењате филтере без испуштања воде из система.
 7. Затим је опрема за грејање повезана са димњаком.
 8. Након тога можете спојити цијеви с одвојним цијевима из котла, уклањањем утикача које је инсталирао произвођач. Цев за довод воде је повезана са горњом цијеви, а испусна цијев - на дно. Најбоље је то урадити са гасним заваривањем. У овом случају, клон цеви не би требао бити мањи од 5 мм за сваки метар цјевовода.
 9. Завршна фаза јевезивање, тј. спајање котла на систем гаса, струје, хидраулике.

Пре инсталирања опреме за грејање потребно је уградити следеће елементе у систем:

 • вентил /плински вентил;
 • бројач;
 • индикатор загађења гасом;
 • Термички запорни вентил.

У овом случају, електрично бројило мора бити опремљено аутоматским прекидачем (РЦД), који спречава прегријавање или затварање ожичења.

Пре првог покретања, котао се мора напунити водом и проверити да ли има непропусности тако што ћете одвојити котао од мреже и отворити уграђени вентил који се налази на дну производа.

Стационарни котлови су много снажнији и стога више од димензија него зглобни, тако да се обично постављају на поду у засебној просторији. Процес уградње опреме за подне облоге је исти као и код шарки, али постоје неке важне нијансе:

  \ т
 1. За котао овог типа, подна површина треба да буде равномерна и издржљива, тако да се оптерећење ногу производа расподели што је могуће равномерније. Боље је инсталирати опрему на малом постољу са цементно-песковитом везом.
 2. Након постављања котла, он се мора довести до димњака, као и до система гријања куће, постављањем филтера за заштиту од зачепљења.
 3. Када се опрема прикључује на систем водоснабдевања, убацивање у довод воде треба да буде постављено што ближе улазу у цев у кућу. Ова мера ће обезбедити висок притисак воде у систему и његов непрекидан радфилинг
 4. У закључку, везивање грејне опреме и њена инспекција.

Тако је у котларници могуће инсталирати опрему за гријање, пројектирану у складу с нормама и захтјевима СНиП-а и других регулаторних тијела, што ће омогућити ефикасан и сигуран рад сустава гријања. Запамтите да неуспјех у испуњавању барем једног захтјева може бити врло неугодан.