Коришћење отпада: шта је то, начини, проблеми

Шта је рециклирање? Коришћење отпада је приоритетан задатак читавог човечанства.

Заједно са растом популације планете и нивоом потрошње, количина кућног отпада у Русији се повећава. У блиској будућности, може доћи до пријетећих размјера. Очигледно питање је елиминисање и идеално за даље рециклирање (поновна употреба). Али овде је недостатак организација које се баве извозом, коришћењем домаћих и индустријских отпада.

Наравно, овај проблем одлагања отпада из домаћинстава не може се ријешити локално, превазилажење се може остварити успостављањем јасних норми и правила и строгом контролом њихове примјене на државном нивоу. Уклањање кућног отпада је регулисано законом, али очигледно није праћено. Стога је непознато користити их или их једноставно ставити на депоније, загађујући околно земљиште и стамбена подручја.

Фазе одлагања отпада из домаћинстава

Прије коначне елиминације непотребних остатака живота људи треба јасно знати план дјеловања и представити редослијед њихове проведбе.

 1. Сакупљање и уклањање кућног отпада. Немогуће је једноставно сакупити и спалити сав отпад без сортирања. Требало би да се претходно сортира по типу, јер се у већини контејнера налазе контејнери са именом смећа. Под сваким таквим капацитетом треба да постоји одговарајући аутомобил за утовар и транспорт садржаја. Одвојено сакупљање и уклањање смећа јеефикасан начин прикупљања. Како се то заиста може догодити може се видјети са стране. Често сви контејнери чисте једну и исту машину, а напори грађана су сведени на нулу. Уосталом, дефинитивно долазимо у смеће, све се убацује у једну гомилу и, у најбољем случају, сортира се на месту. А мора се послати на одговарајуће мјесто за рециклирање или рециклирање претходно одвојено прикупљеног смећа. Стога је важно развити законске документе, који ће расправљати о нијансама и предложеним начинима рјешавања одвојеног прикупљања и сакупљања отпада из домаћинстава.
 2. Складиштење смећа.Постоје посебне депоније или депоније за сакупљање смећа, према градским нормама, обезбјеђују се услови његовог садржаја, количина и површина под њима.Наравно, што се брже одлаже, земља ће бити мања за то.
 3. Транспорт отпада са депонија. Потребни механизми за утовар и машине за испоруку смећа на одређеним местима и за предузећа за ликвидацију.
 4. Крај радног века. Проводи се у сваком региону на свој начин, на основу постојећих фирми и ресурса за имплементацију. У развијеним земљама постоји много начина да се искористе домаћи и индустријски отпад. На основу њихових резултата и узимањем њиховог искуства, можете пронаћи најбоље рјешење за еколошки проблем који се појавио. У међувремену, најчешћи типови су: спаљивање, укопавање и брикетирање. Свака од њих има своје негативне и позитивне стране. Да би се разумели разлози за то, мора се размотрити сваки од њиходвојено.

Технике рециклирања отпада

Прије употребе, потребно је јасно визуализирати размјере разних смећа, прво направљених у засебном стану, а затим у округу, граду и земљи у цјелини.Одмах постаје јасно да је неопходно креирати и развити алтернативне методе за прераду овог рециклираног материјала, почевши од процеса сортирања и осигуравајући исправно уклањање смећа.

спаљивање

Постоји јефтина и широко распрострањена опција рециклирања. То се може урадити на неколико начина:

 • комора
 • балл
 • У слоју кључања

Примена ове методе састоји се у термичкој елиминацији индустријског отпада на веома високим температурама, што ће омогућити спаљивање индустријског отпада без остатака и делимично апсорбовати токсичне супстанце.

Проблем одлагања на овај начин је да остаци супстанци имају штетан утицај на ваздух у близини овог места. Модерне спалионице индустријског отпада опремљене су системима за чишћење, електричним генераторима. По правилу, преостали пепео након сагоревања индустријских сировина подлеже даљем извозу и одлагању.

Предности методе:

 1. Мали финансијски трошкови
 2. Ослобођена топлота се користи за производњу електричне енергије или за загревање
 3. Значајно смањење обима тренинга

Главни и вероватно једини недостатак је токсичност, тако да је сагоревање опасно за околину. Да би се елиминисао овај недостатак, неопходно јекористе системе за чишћење гасова који се емитују приликом сагоревања смећа.

Пиролиза је термичка декомпозиција крхотина у ваздуху, на тај начин помаже да се смањи штета коју наноси животна средина.

укопи

Суштина поступка је уобичајено одлагање отпада у земљу. То се ради на посебним депонијама, чије су захтјеве прописане релевантним документима. Полигони за укоп обезбеђују заштиту животне средине. Ове области подлежу посебним захтевима, као што су поштовање санитарних правила, као и СНиП.

Дозвољено је постављање полигона:

 • Изван стамбене области
 • медицинске установе
 • рекреационе области
 • зона заштите вода
 • Области масовне рекреације

Нису погодни за сахрану на депонијама радиоактивног, токсичног отпада, а такође су погодни за рециклажу. Као резултат распадања сахрањивања формирају се штетни гасови и испарења. Због свог састава, ово образовање штети земљишту, земљишту и површинским водама, ваздуху и људском животу.

Постоји вероватноћа опекотина, експлозија и, мање опасних, ширења мириса. На основу горе наведеног, јасно је да депонијски гас такође захтева сакупљање и коришћење, што се практикује на депонијама.

Тренутно се евидентирају случајеви уклањања и одлагања смећа на недозвољене депоније, које се процесуирају у складу са законом. Управо то законодавство строго регулише захтјеве за депоније.

Овај метод је јефтин, ализахтијева доступност земљишних парцела које се касније могу користити у пословне сврхе. Да бисте их вратили, потребно је много више новца и времена него када су оне загађене.

компостирање

Процес разградње органског отпада потрошње микроорганизама одвија се на два начина:

 • Аеробна - у присуству кисеоника
 • Анаеробна - у одсуству кисеоника

На почетку се формира компост - органско ђубриво, а ослобађа се и угљен диоксид. Подручје компостирања треба бити довољно влажно и сјеновито, а потребно је обезбиједити и одводњавање тла, односно уклањање влаге.

предности:

 • Метода једноставна за имплементацију
 • са мањим трошковима
 • Накнадна употреба сировина
 • Број корисних микроорганизама у земљишту се повећава

недостаци:

 • Лош мир
 • привлачи паразите
 • У неким случајевима, она промовише ширење нежељених биљака

Својим методом можете одложити до 30% потрошеног отпада.Међутим, могу се користити само безопасни отпад, изузев неких категорија. На пример, није потребно компостирати месо, кости и масти, јер могу привући паразите и створити додатне проблеме.

брикетирање

Овај нови метод подразумева сортирање одеће у почетку, а затим распоређивање у брикете. И онда њихово складиштење на одређеним местима за ово. Док се његова ефикасност не доказује у потпуности. Он служи као следећифаза пре прераде и евентуална накнадна индустријска примена или се шаље на извоз и одлагање.

Предности методе:

 1. Смањење количине смећа
 2. Смањена вероватноћа паљења
 3. Смањење штете по животну средину
 4. Свеобухватно даље уклањање и складиштење на депонијама

Отклањање и одлагање отпада из домаћинства захтијева пажњу. Уз помоћ њихове правилне организације могуће је не само значајно убрзати процес ликвидације смећа, већ и заштитити животну средину, као и смањити кориштење природних ресурса. Тренутно је овај проблем релевантан.