Коришћење отпада боје и лака: методе и правила

Коришћење боја и лакова, као што су боје, растварачи, лепкови, лакови и друго, игра важну улогу у одржавању стабилног стања животне средине.Неправилно одлагање може довести до неповратних посљедица.

Методе искоришћења отпада боје и лака

Постоји неколико основних метода рециклирања ЛФМ. Свака од њих има своје особине и правила понашања.

  1. Паљење у специјалним пећима. Пре коришћења овог типа неопходно је направити прелиминарну студију ЛФМ-а. Извршава се избор одговарајућег температурног режима и процењује могућност потпуног коришћења. Неки представници ЛФМ, који имају својства адхезије и вискозности, не могу се у потпуности искористити спаљивањем у посебним инсталацијама.
  2. Метод опоравка. Одлагање растварача је посебна врста употребе. Најчешће коришћени метод је опоравак, који се заснива на феномену адсорпције.Адсорпција - повећање концентрације једне супстанце на површини друге.Активни угаљ и силика гел делују као адсорбент. Опрема за опоравак је прилично компактна. Употреба угљене тканине чини посао адсорбером континуираним.
  3. Разарање плазме. Цео процес се изводи у плазма реактору. Инсталација се састоји од двије реакцијске коморе и посебног купатила. Процес уништавања отпада укључује растопљени метал. На његовој површини има отпада. Преостали гас улази у систем за чишћење гаса. Главна предност ове методе јемогућност коришћења гаса као алтернативног горива.
  4. метода укопа. Покопавање лака и отпадака настаје само у посебно опремљеном простору. У овом случају нема загађења атмосфере. Недостатак је потреба да регионалне власти одлуче. Такође је могуће сачувати отпад.
  5. Регенерација отпада. Регенерација отпада боје и лака - скуп неколико процеса. Прва фаза је делимично растварање отпада у миксеру заједно са растварачем. Овај процес траје око 5 сати. Затим се на путу смеше појављује мрежасти филтер који га чисти од великих честица. Након тога долази до прскања и редовне филтрације кроз решетку са мањим ћелијама. У случају долази пумпа која пумпа суспензију у куглични млин за дисперзију. Циљ је постићи потребну варијансу. Ако је овај услов испуњен, растварач се сипа у смешу да би се постигла жељена конзистенција. Завршна фаза је паковање боја. Боја која садржи уље се не може одлагати на овај начин.

Правила за коришћење отпада од боја и лакова

Ако се бавите материјалима за бојење и лакирање, морате знати сљедећа правила за њихово одлагање:

  1. Не уклањајте боју на депонијама. Падавине утичу на отпад, присиљавајући их да продру у земљу и загађују ријеке и подземне воде. Сваки град мора имати посебан програм везан за сакупљање и рециклирање боја и лакова.
  2. Ако је капацитет мањи од 3центиметара боје, потребно га је осушити. Остаци боје, преко 3 цм, морају се сипати у неколико контејнера и исто тако осушити. Осушите боју уз помоћ пунила за мачје носаче или новине. После свих процедура резервоара са бојом може се бацити у нормално смеће.
  3. Банке за боје на нафтној основи морају бити отпремљене на станице за сакупљање отпада.
  4. Неискориштени остаци боја најбоље преносе људима у потреби - школама, црквама или другим организацијама.