Корак и број вијака за сухозид

Приликом извођења радова са гипсаном плочом (ГКЛ) и њиховим ојачаним аналогом - гипсаним влакнима ГВЛ - монтажа се врши уз помоћ вијака. Обично се поставља питање, на којој удаљености једни од других треба да буду лоцирани, како би се гарантовала поузданост причвршћивања, и колико ће бити потребних вијака на листу сухозида.

Шта би требао бити корак вијака за причвршћивање сувог зида

Корак између саморезних вијака има потребан максимум, који се не смије прекорачити. Његова вредност је одређена типом радне структуре.

Облагање и преградни зидови

Када се окреће према зидовима причвршћивања врши се на зупчаничке профиле, шрафови треба да буду са следећом максималном вредношћу степенице (у мм):

 • Облагање у једном слоју - 250
 • Гранатирање у два слоја - 750 за унутрашњи слој и 250 за спољни

Приликом подизања једнослојних и двослојних преграда, корак вијака за причвршћивање сухозида је потпуно исти. У трослојној верзији, то је 750 мм за унутрашњи слој, 500 за средњи и 250 за спољни.

Фиксирање на спојевима мора бити изведено уз међусобне помаке на вертикали не мање од 10 мм.

спратови

Сува скела се монтира на већ готове елементе пода или на стандардне гипсане влакнасте плоче малог формата. У првом случају, вијци су причвршћени дуж периметра на преклопне спојеве. У другом случају, инсталација води до два слоја са спојем греда горњих плоча у односу на доњи и као слагањеспојите носач у неколико редова у цијелом подручју. У обе верзије вијци долазе у кораку не већем од 300 мм.

плафони

Гипсана плоча се причвршћује на попречне лежајеве, вијци имају корак не већи од 170 мм.

Да би се избегло оштећење материјала, увек је потребно придржавати се потребног минималног одступања од тачке завртања до ивице (у мм):

 • Уздужни руб (љепљени картон) -10
 • Едге Едге (обрезан) - 15

Деформисани или неисправно постављени самоурезни вијци се уклањају, нови морају бити увијени најмање 50 мм од претходне тачке монтаже.

Како израчунати број вијака за суву градњу

У зависности од врсте посла, потрошња вијака по 1 м2 сухозида може варирати. Подаци о томе колико је потребно причвршћивање за монтажу м2 одређене структуре сумирани су у следећој заједничкој табели.

Норма цене вијака

Тип конструкције Број вијака по 1м2
облога облагање зида на фиксни или истрошени оквир (ако висина зида прелази дужину лима) једнослојни 14

двослојни интернал 6
  ектернал 14

  једнослојни 17
  двослојни интерни 9
  ектернал 17
  партитионс једноструки или двоструки оквир (ако висина партиције прелази дужину листа) појединачни слој 29
  двослојни интерни 13

  ектернал 29
  трослојни интерни 13

  средњи 21

  ектернал 29
  двослојни канални оквир преузимање 18
  плашт 29
  подови подни елементи 12
  гипсане влакнасте плоче стандардног и малог формата 20
  Плафони један ниво 23
  један ниво са самоносивим спуштеним стропом 19
  два нивоа 17

  Да би се у потпуности израчунала потребна количина овог потрошног материјала, потребно је помножити укупну површину фолије са нормом трошкова вијака по м2. Са вишеслојним омотачем, биће потребно одвојено израчунати број причвршћења за сваки слој, а затим се добијене вредности сумирају.

  За практичне сврхе, приликом изградње конструкција, можете се фокусирати на то колико вијака за самоурезивање долазе на плочу сухозида умјесто на м2, често је много практичније. У ту сврху израчунава се површина производа једног листа сухозида за број потрошених вијака по 1 м2.

  Због сигурности током периода даљег рада, монтажа се мора извршити строго у складу са неопходним правилима и прописима.