Комбинација подних боја, зидова и плафона

Главне компоненте унутрашњости су боје површина просторија које дуго остају непромијењене. Стога се требате упознати са правилима комбинације боја пода, зидова и стропа.

Општа правила за избор боје зидова, подова, плафона

Избор палете боја за унутрашњи дизајн куће је неопходан, узимајући у обзир следеће тачке:

  • степен природног и вештачког осветљења
  • локација извора умјетне расвјете
  • функционалност и сврха просторије
  • висина плафона
  • планирање

У купатилима, тоалетима, ходницима нема прозора, тако да би се надокнадио недостатак сунчеве светлости, вреди изабрати да обрађује светле тонове. Такође, добро решење ће бити светао нагласак. Може бити подлога, комад намјештаја, мозаик у купаоници.

Ако су прозори на сјеверној страни или сунчева свјетлост затвара сусједне куће или близу дрвећа, стан је освијетљен наранчасто-жутим нијансама.

Унутрашњост просторија чији прозори гледају на јужну страну, боље је направити хладне нијансе (плава, зелена).

Такође, треба узети у обзир врсту просторије. У спаваћој соби се не користи игра контраста, овдје су прикладна мирна рјешења боја. А за дневну собу, кухињу можете подићи на смион начин.

Није потребно изабрати за стан искључиво хладне нијансе сиве, плаве, црне и бијеле, иначе ће изгледати као уред. Боље је комбиновати их са топлим, светлим бојама. Аконанесите потребне елементе декорације, поставите исправну расвету, па чак и хладни тонови могу учинити собу домаћом удобном у стилу минимализма или високе технологије.

Да би се визуелно повећала висина стропа, она би требала бити бијела, а за остале површине примијењена би тамна обрада. Да би се постигао обрнути ефекат, потребно је променити боју горњег и доњег дела на местима.

Постоји неколико опција за комбиновање тонова:

  • градиент
  • контрастно
  • супротно
  • светли строп и зидови, тамни под

Размотрите сваку опцију детаљније.

комбинације градијента

При обради станова често се примјењује комбинација нагиба, односно једна боја различитих нијанси. Собе у истој палети боја изгледају складно и елегантно. Таква комбинација боја стропа, зидова и подова умирује нервни систем. Сличан дизајн се може применити иу свакој просторији.

Прелаз из тамног тона у светло обезбеђује равнотежу, правилну расподелу оптерећења свих површина. Намјештај је одабран било које, најважније, да се уклапа у цјелокупни састав. Избор нијанси намештаја и других елемената декор је направљен узимајући у обзир комбинацију стропних и зидних боја.

Нијансе попут тамне чоколаде, креме, кафе са млеком стварају опуштену атмосферу у затвореном простору. Бијели, смеђи или црни постоља, врата, стропови, вијенци дају унутрашњости готов изглед. У овом случају, соба се може опремитинамјештај било које нијансе, али је боље да је то било природно дрво.

контрастне комбинације

Ако користите контраст боја, унутрашњост ће бити сјајна, што привлачи поглед. Најважније је да се не исплати превише. Могуће боје морају бити комбиноване. Одговарајуће табеле ће вам помоћи да направите исправан избор. Добра је комбинација зелене и црвене, ружичасте са салатом, лила и жуте боје.

Таква комбинација може се наћи у различитим стиловима. Такође помаже да се прикрију недостаци просторије.

Ако су стропови ниски, онда је оптимална опција да их се учини бијелим и да се изаберу тамни тонови за под. Важно је да комбинација пода и стропа у боји буде хармонична. Зидови могу имати контрастне боје.

Ако је тапета залепљена, цртеж треба цртати одоздо према горе. Ова комбинација боја визуелно ће повећати висину просторије. Стропни вијенци са овим третманом требају бити уски или потпуно одсутни.

Неисправне пропорције собе могу се кориговати и бојом. Боја зидова је следећа: кратка страна је направљена од контрастних тонова, а дуга - неутрална. Ово рјешење боја даје просторији правилнији омјер. Са таквим дизајном савршено комбинује светли намештај. А да бисте додали занимљив изглед унутрашњости, биће додатак јарких боја или употреба таквог елемента као цвијет. Размештени намештај ће створити осећај широког простора.

Приликом избораНајпогоднија комбинација зидних боја и стропних фотографија већ готових интеријера ће бити врло корисна. Пожељна обрада се може остварити у вашем стану, употпуњујући га властитим идејама.

супротне комбинације

Постоје две варијанте ове комбинације: тамни плафон и под, светли зидови и супротна комбинација.

Овај дизајн је погодан за било који облик. Ако требате визуално смањити висину просторије, онда би врх и дно требали бити тамни, а све што је између њих - сјајно. Приликом одабира цвијећа за стропове и зидове треба имати на уму да се хладне нијансе могу расподијелити, а топло - да се приближе површини.

Да би стропови изгледали виши, потребно их је направити на два нивоа. За први (основни) ниво, изабрана је тамна хладна нијанса, за другу је светла. Због овог стропа ће бити гломазан, визуално виши. Зидови са третманом светлих тонова учинит ће просторију пространијом, а тамни под ће уравнотежити двослојну конструкцију стропа.

Светли строп и зидови, тамни под

Ако је површина просторије мала и подна облога је тамна, онда се друге површине морају направити у свијетлим транспарентним тоновима. Бели или одговарајући тон треба да имају и друге елементе ентеријера, као што су завесе, сукње, вијенци, лајсне. Све ово ће додати светло, олакшати боравак.

Није потребно инсталирати тешки, масивни намјештај на таквом поду. Препоручује се да се без претеривања организују само неопходне ставке једноставних форми. Можеш спаватитеписи који ће олакшати перцепцију простора, подијелити га на зоне.

Постоји велики број правила која одређују исправну комбинацију боја пода и стропа. Али свеједно, направити властити дом је неопходан према особним преференцијама.