Колико троши светлећа диода?

Чињеница да је ЛЕД економски извор светлости је неоспорна чињеница. Његова ефикасност је неколико пута већа од ефикасности претходне генерације уређаја за емитовање светлости. Али то не значи да модерне ЛЕД диоде уопште не троше енергију. Снага расветних уређаја на белим ЛЕД диодама може достићи десетине или чак стотине вата. Истовремено, снага њихових индикатора не прелази 100 мВ.

Нажалост, у већини случајева емитоване диоде се не продају. Због тога је само експериментално сазнати колико светлеће диоде непознатог порекла троши. Али прво морате одредити врсту ЛЕД-а на његов изглед и фактор облика.

У индикацији

Овај тип ЛЕД се користи у јединицама за приказ, показујући тренутни статус било ког уређаја. Од њих се не захтева посебна осветљеност. Због тога је њихова потрошња енергије око 60 мВ.

У ову категорију спадају и ултра-светле ЛЕД диоде са распршивачем и струјом до 30 мА. Активно се користе у декоративном осветљењу, дечјим играчкама, вијенцима.

У покривености

Бијеле ЛЕД диоде које се користе за дизајнирање модерних свјетиљки и расвјетних тијела могу трошити од 150 мВ (на примјер, СМД 3014) до 150 В (ЦОБ-матрица). Спецификације СМД 3014 детаљно су разматране у чланку "Поређење најчешћих СМД ЛЕД-ова." Тип СМД кристала се лако одређује његовим изгледом и геометријским димензијама.

Много је теже дијагностиковати потрошњу енергије непознате ЦОБ матрице, јер је њена радна површина често прекривена непрозирним луминофором. Испод заштитног слоја може се сакрити као један кристал са радним напоном од 3,3 В, а неколико спојено у серији са напоном од 12, 24, 36В и више. Захваљујући конзистентном укључивању кристала постиже се смањење потрошње струје, што смањује трошкове возача.

У ЛЕД тракама

Често се људи питају колико троши ЛЕД трака? Потрошња енергије траке зависи од врсте коришћених ЛЕД чипова и броја тих чипова у једном метру, који могу бити у распону од 30 до 240 ком /м. Тачни подаци о снази ЛЕД траке могу се наћи на страници произвођача.

Да би се утврдило колико троши снажан ЛЕД, биће потребно саставити најједноставнију лабораторијску клупу из подесивог ДЦ напајања, отпорника и мултиметра, а затим извршити неколико мјерења. У томе нема ништа компликовано, а овдје је описана процедура мјерења директног напона и струје ЛЕД диоде. На крају студије, добијени параметри се множе и стварна вредност снаге се добија формулом П = У * И.