Коефицијент пулсације ЛЕД лампи и склопова

У вези са популаризацијом ЛЕД извора светлости код потенцијалних купаца, постављају се питања везана за квалитативне показатеље производа. Нажалост, код продаваца многи продавци не могу дати пуне одговоре, вођени искључиво подацима из пакета. С друге стране, корисно је да произвођач на паковању наведе само "маркетиншке" карактеристике производа.

Вредност таквог техничког параметра, као коефицијент мрешкања, не узима се као описна. Многи кинески произвођачи то уопће не оцјењују. Међутим, негативни утицај пулсирајућег осветљења био је научно и стандардизован по руским стандардима. Да ли треба да се фокусирам на овај физички феномен када бирам ЛЕД диоде? Која је опасност од повећаног треперења особе?

Дефиниција и јединица мере

Коефицијент пулсације (Кп) је једна од карактеристика која одређује квалитет вештачког осветљења. За израчунавање Кп произвести измерени ниво осветљења са фиксирањем минималне, просечне и максималне вредности. Подаци се затим подвргавају формули испод.Коефицијент таласања ЛЕД сијалица је бездимензионална вредност. Ради лакшег разумевања, резултат се огледа у процентуалним еквивалентима. Према овој формули, изводе се прорачуни добијени на основу мерења хармоничких осцилација. Драјвери ЛЕД лампи су извор негативних сигнала хармонијског облика, што поједностављује извођење мјерења експерименталном методом.

У присуству извораБаријере пулса зрачења користе сложеније прорачуне. Међутим, то није важно за електричне кругове ЛЕД напојних јединица.

Како провјерити мрешкање?

На почетку треба напоменути да је, прво, треперење лампе могуће само када је прикључено на напајање наизменичном струјом. Када једете из акумулатора или батерија, ЛЕД лампице без пулсирања (н = 0%) раде. Друго, мерење пулсације помоћу средстава (видео или камера) је немогуће. Уз њихову помоћ, могуће је само апсорбовати њихову радозналост и осигурати да светлуцање.

Према ГОСТ Р 54945-2012, пулсирање ЛЕД сијалица треба мјерити посебним уређајима са мјерним претварачима зрачења. Документ даје бројне уређаје који се препоручују за мерење:

  • Вишеканални радиометар "Аргус";
  • Мјерач пулсног свјетла "Аргус 07" или "ТКА-ПЦМ" /08;
  • ТКА-ПЦМ пулсе метер-лукметерс /08;
  • Мјерач луксометра-свјетлине-пулса "Ецолигхт-01" или "Ецолигхт-02".

Спољашњи мерачи су нешто већи од даљинског управљача, опремљени фото сензорима, екранима и контролним тастерима. По правилу, уређај се може повезати са рачунаром, а апликационим програмом организовати визуелизацију и додатне прорачуне.

СанПиН 2.2.1 /2.1.1.1278-03 и СП 52.1333.2011

У Русији, услови за квалитет осветљења регулисани су регулаторним документима. Конкретно, СанПиН 2.2.1 /2.1.1.1278-03 поставља хигијенске услове осветљења у стамбеним и јавним зградама. Ину дневним собама, ЛЕД сијалице треба да обезбеде ниво осветљености од најмање 150 Лк. Коефицијент таласања у исто време није нормализован. У јавним непроизводним зградама, санитарне норме одређују вредност Кп у оквиру 10-20%.

У формулацији правила заједничког улагања 52.1333.2011, велика пажња се посвећује правилима вештачког осветљења свих врста зграда, руралних подручја и производних локација. Нормативни документ утврђује захтеве за ЛЕД изворе светлости. У зависности од степена интензитета рада у њему, дате су дозвољене вредности коефицијента пулсације и осветљености.

негативни утицај

Видљиве пулсације светлосног тока до 80 Хз имају негативан ефекат на мозак, иритирајући нервни систем кроз органе вида. Као резултат, особа која се подсвјесно мора носити с нелагодом, жели напустити подручје утјецаја треперења свјетла брже. Осветљење пулсирајућим светлом такође може довести до стварних индустријских повреда. На пример, ако се брзина ротације кружне тестере подудара са фреквенцијом светлосног флукса ЛЕД сијалице, може се помислити да се машина није тресла. Такве ситуације су озбиљни узроци повреда на радном мјесту.Фризинг у распону од 80-300 Хз људско око не види директно. Међутим, визуелни рецептори откривају флуктуације података које изазивају падове у раду мозга. Дјелујући непримјетно, поступно су мијењали хормонску позадину, допринијели смањењу учинка, погоршали емоционално здравствено стање. Експерименти су показали да дуго остајеЗона пулсирања светлосног тока доприноси настанку и погоршању хроничних болести нервног система.

Како уклонити пулсирање у ЛЕД лампи?

Многе ЛЕД сијалице кинеског поријекла успостављају примитивно напајање (БП), које се не може назвати возачем. Састоји се од РЦ-ланца, диодног моста и филтарског кондензатора малог капацитета, не више од 10 μФ. Управо због недостатка квалитативног филтера који изглађује константни напон на излазу пулсирајући на фреквенцији мањој од 300 Хз. Испод је дијаграм сличне лампе.Побољшати квалитет излазног сигнала замјеном електролитског кондензатора с аналогом већег капацитета. Као резултат, амплитуда променљиве компоненте сигнала ће се смањити неколико пута. Међутим, то није увек могуће, с обзиром на величину великих кондензатора потребног капацитета.

Основни захтјеви за возача су да осигурају ЛЕД диоде са стабилном струјом и минијатурне димензије потребне за постављање круга унутар базе. Стога је најпоузданији начин да се значајно смањи фактор пулсирања замјена напајања малом снагом погоном са уграђеним ПВМ регулатором.

Ако из субјективних разлога није могуће уклонити штетно треперење ЛЕД лампе, препоручује се да се он инсталира у просторији са најмањим бројем укључака. Шатор за још једну куповину ЛЕД лампе, направити избор у корист цертифицираних производа познатих брендова.