Кодна бравица на вратима: механичка и електронска, инсталација сопственим рукама

Постоји неколико различитих типова уређаја за закључавање на тржишту који се могу отворити или затворити без употребе кључа. Једна од њих је кодна брава на вратима. Овај тип дворца је постао распрострањен у Русији и суочио се са готово свима. Различити модели сличних брава су импресивни, увијек можете одабрати праву опцију за одређену ситуацију. Ријеч је о механизмима за закључавање кодова који ће бити размотрени у нашем чланку.

типови браве

Већина закључавања отворених комбинацијом кода може се поделити у неколико типова, у зависности од начина управљања уређајем за закључавање.

Прво, класификација браве се може вршити према типу инсталације. Оба су зглобна и удубљења уобичајена. Домови се често користе за ограничавање приступа различитим пословним просторијама, на пример, шупе, складишта, гараже итд.

Врата таквих улаза и кућа не инсталирају такве производе. Ако се зглобне браве инсталирају директно на крило врата, у зграду или у просторију, онда се удубљење уграђује директно у платно. Која од ових опција је најбоља за свакога да одлучи за себе, у зависности од тога где да прилагоди механизам за закључавање кода.

Како се управља бравом, механизми кодног типа су подељени у две велике групе. Кодне браве на вратима су механичке или електронске. Предност се најчешће даје модернијим електронским производима,зато што су механици већ прилично архаични, често се ломе, лоше су заштићени од ломљења.

Механичке браве могу бити различитих типова: са дугмадима, са ротационим ваљком. Када се практично користи, најнеуспешнија опција изгледа као механизам са дугметом. Чињеница је да се са учесталим отварањем и затварањем врата типке бришу, што вам омогућава да прецизно одредите исправну комбинацију бројева. Поред тога, тастери могу да падну, што спречава отварање механизма.

Механизам за померање је поузданији. Чак и ако га ротирате много пута, нотација се не отпушта, неће вам омогућити да дефинишете код који чини такве браве привлачнијим од тастера.

Карактеристике електронских брава типа кода

Једна од главних карактеристика кодне браве на вратима електронског типа је могућност инсталирања управљачке јединице на било којем мјесту далеко од самог уређаја за затварање. Због ове особине појавио се појам невидљивог закључавања. Лопов неће моћи да отвори дворац ако га не види и не разуме како је уређен.

Уређај има уграђену матичну плочу са процесором који може програмирати невероватан број комбинација. Код ће бити тешко покупити чак и уз употребу компјутера. Комбинације не могу бити милион или чак милијарду. Обична особа не поступа прецизно са процедуром избора.
Електронске браве се могу поделити у неколико типова.

Први тип су уређаји које контролишу нормални тастери. То су такви производису максимизирани јер се најчешће користе од стране корисника. Разлог за чињеницу да су такве браве најмање квалитативне, као у случају механичких брава, постоји лагана ерозија дугмади, могућност њиховог заостајања када се често користи механизам.

Дакле, такве браве нису постављене на врата, што штити приступ вредним стварима, јер су једноставно напукнуте. Често, контролна јединица је уграђена директно у механизам закључавања, али постоје модели где су одвојени.

Други тип је уређај на који се код примењује на магнетну траку. Ово су највише провале браве, јер без посебне шифре на магнетном носачу приступ вратима је немогућ. Улога носиоца кода је или картица (слично обичној Виса картици) или привјесак за кључеве, или даљински управљач који ради на даљину. Код даљинског управљања, код се преноси путем радио сигнала. Минус таквих уређаја је могућност праћења и пресретања кода. Браве са магнетним носачем најчешће се користе као браве-невидљиве.

Сваке године технологија напредује - нове замјењују застарјеле, које проналазе различите рањивости. У том смислу, могуће је да ће и најнапреднија електронска брава након неког времена лако пробити нове технологије. То је као компјутерски вирус који се стално побољшава.

Инсталирање такве кодне браве на врата је прилично тежак задатак чак и за професионалца, тако да је мало вјероватно да ће једноставна особа моћи самостално извести инсталацију, што се такођер може приписати недостацима таквеуређаја.

Електронска браварија

Браве за закључавање овог типа су прилично сложене и састоје се од четири главна дијела.

Први део је механизам за директно искључивање. Да бисте га отворили или затворили, мора се напајати струјом. Снабдевање електричном енергијом је један кратак пулс. У складу са унесеним или смерним кодом исправне комбинације, браве се отварају.

Други део је читач кода или контролни панел. Код таквог уређаја може се унети код и његов смер према контролној јединици.

Трећи дио је контролна јединица која провјерава унесени код како би одговарала исправној комбинацији. Блок одлучује о могућности напајања електричног импулса за отварање механизма за затварање. Браве се закључавају аутоматски након затварања врата.

Четврти део је напајање које обезбеђује непрекидан рад уређаја, без обзира на присуство или одсуство електричне енергије у заједничкој мрежи. Дозвољава уређају да ради неколико дана. Најчешће се инсталира заједно са контролном јединицом на тајном мјесту.

Све браве овог типа нужно су опремљене специјалним дугмадима, уграђеним у просторији, када се притисну, који механизми за закључавање су откључани.

Предности браве са системом кодова

Веома је неугодно стално носити кључеве са собом од куће, гараже, аутомобила итд. У таквим случајевима, инсталација браве са кодом јакопоједноставити живот Није потребно инсталирати такве браве на најважнија сигурносна врата за улазна врата. Могуће је поставити такве механизме на секундарна гаражна врата или помоћну просторију како би им се увек омогућио приступ и не узимали кључеви.

Механичка кодна брава има много предности у односу на конвенционалне браве за закључавање. Може се инсталирати на било која врата, губитак кључа је немогућ јер није у принципу. Шифра не може бити украдена (само ако је не пишете на физичким или електронским медијима).

Нападачи су боље да се баве механичким бравама, јер су вештине њиховог зла разрађене годинама. Кодирани електронски механизми за закључавање у њиховом модерном облику појавили су се недавно, многи провалници немају довољно вештина да их брзо и лако открију.

Чак и уз комбинацију шест знаменки опција, може бити преко 100 милиона, што искључује могућност одабира кода.

Ако је бравица правилно постављена, она ће трајати прилично дуго. Електронске браве су поузданије, јер практично немају ништа за разбијање. Многи модели су постављени на врата на начин који искључује могућност њиховог бушења или увртања.

Још једна неоспорна предност механизама за закључавање овог типа је могућност преношења комбинације на било које поуздано лице без потребе за дупликатом кључа.

Дакле, закључава се кодним механизмом - добрим аквизицијама за заштиту разних зграда од продора. Имају бројпредности које могу значајно утицати на избор таквих уређаја. Ако приступите селекцији и исправно инсталирате, кодне браве ће трајати дуго времена и не брините, штитећи власничку имовину поуздано.