Ко је одговоран за грејање у стану? Куда ићи ако ништа не ради

Сви смо добро свјесни ситуације када смо у свом стану с наступом хладноће присиљени да добијемо додатне деке, топлу одјећу и користимо електричне гријаче за гријање. Разлог за овакву ситуацију је уобичајен - одвратан квалитет гријања стамбених простора. У многим ситуацијама ово стање је привремено и пада у вансезону. Међутим, понекад квалитет гријања у вишестамбеним зградама током зиме оставља пуно да се пожели. Ко је одговоран за гријање у нашим становима? Где тражити екстрем и шта да радимо? Покушаћемо да одговоримо на ова и друга сродна питања.

Стање централизованог система грејања. Где и чија је зона одговорности

Почнимо са званичним документима "Правила и норме техничке експлоатације стамбеног фонда", одељак ИИ показује - одговорност за одржавање комуникационих система у стамбеним објектима се ослања на друштво за управљање. У оквиру својих задатака иу области одговорности је обезбјеђење нормалног рада система гријања за стамбене објекте, канализационе системе и водоснабдијевање. Ова норма је одобрена Резолуцијом Државног комитета за грађење Руске Федерације бр. 170 од 27. септембра 2003. године. Стога, ако вашу кућу сервисира друштво за управљање, сва питања о нормалном раду грејања.

Организација, на чијем се рачуну налази ваш дом, одговорна је за одржавање нормалног температурног режима у просторијама које покривају централизовани систем грејања. Контрола је и компетентност друштва за управљањетемпература расхладног средства на излазу (повратак).

Ово је и контрола над техничком страном питања. Процјена стања инжењерских мрежа, обављање планираних рутинских радова и анкета како би се утврдила техничка неусклађеност опште имовине са утврђеним стандардима - све то и још много тога укључено је у опсег одговорности друштва за управљање.

Важно! Према резултатима ревизије, доносе се акти у којима се морају направити технички недостаци, одређени датуми и методе корекције. На основу акта инспекције, састанак власника станова у стамбеној згради може одлучити о неслагању појединих елемената грејних мрежа које успоставља СНиПам и захтевају отклањање недостатака. Акти су документи званичних докумената који се могу користити у различитим случајевима.

Преглед централизованог система грејања врши стручњак, чија је дужност уклањање уочених кварова у раду грејања, као и спречавање прегревања топлоте стамбеног објекта. Таква анкета се проводи, по правилу, једном годишње. Према резултатима прегледа, врше се одговарајуће поправке, врши се прилагођавање како би се стамбена кућа припремила за наредну грејну сезону.

Оцјењујући горе наведено и утврђујући на нормативном нивоу, јасно је ко је одговоран за стање топлотних мрежа у стамбеној згради и чија је надлежност организација нормалног рада система гријања директно у кући. Дакле, сва одговорност заПравилно стање заједничке имовине пред вама и становницима других станова у вашем дому је додељено друштву за управљање или одељењу за становање, са којим имате веома топле и тешке односе.

Као навика, када систем грејања не функционише, кажњава се енергетска компанија која обезбеђује снабдевање топлотом у стамбеним зградама. Мало нас мисли да је компанија добављача одговорна за температуру расхладне течности, која мора задовољити утврђене стандарде, за нормалан радни притисак у цјевоводу. Одговорност комуналних услуга се проширује на функционалност магистралних мрежа на мјесто гдје је ваш дом повезан. Надаље, за топлину у вашем дому већ је одговорна компанија или стамбени одјел.

Могуће варијанте, када температура расхладне течности није довољна за нормално грејање стамбених просторија, постоје прекиди у укључивању централног грејања у прописаном времену. У овим случајевима одговорност лежи искључиво на енергетској компанији која снабдева топлотом ваше станове.

У којем редоследу и где да се окрене, ако нормално грејање у кући не ради

Ко је на првом мјесту одговоран за лоше гријање у стану, већ смо схватили и инсталирали. Међутим, какви су нам даљи кораци, ако жалба није имала правилан ефекат и ви и даље патите од недовољне топлоте у стану, ваша удобност је прекинута и не очекују се промјене за бољу страну. Алгоритам је следећи:

  • Пронађите контактне бројеве служби хитне службеобласт становања и комуналних услуга, град и позовите ако је потребно;
  • поднесе жалбу локалним властима Државне стамбене инспекције;
  • захтевати локалну топлотну компанију;
  • поднесе изјаву локалним властима Савезне службе за заштиту права потрошача (Роспотребнадзор);
  • позива локалне, окружне и градске власти;
  • поднесе изјаву локалном органу антимонополске службе, који контролише активности енергетских компанија и водног канала;
  • користити медије за излагање тренутног проблема;
  • поднесе тужбу против друштва за управљање ЖЕК-у и предузећу за производњу топлотне енергије у смислу ограничавања права на располагање својом имовином.

Сви ови случајеви ће, на овај или онај начин, одговорити на вашу жалбу. Друго питање је колико ће вам помоћи да ријешите проблем и на који начин. Жалба је досљедније у свим случајевима у горе наведеном редослиједу, на основу чињенице да је прекршај откривен. Најбоље је да ваша жалба буде колективна. У супротном, ваша жалба може пасти под млинску бирократску машину и изгубити се. Све ове организације и органи одговорни су за нормално функционисање система за одржавање живота у граду, а проблеми са гријањем су међу приоритетима, посебно у хладној сезони.

Сви људи ће морати да одговоре. Ко је пред телевизијским камерама новинара, који су на суду, а ко је на вишем нивоукршење правила температурног режима у стамбеним зградама.

Важно! Ваша жалба може имати већи ефекат ако, поред тога, приложите писмени захтев за прерачунавање плаћања за одржавање и поправку стамбених простора, као и за непотпуно пружање услуга грејања. Такве радње су регулисане релевантном нормом. Видети Резолуцију Владе Руске Федерације бр. 491 од 13. августа 2006.

Контрола над поштовањем одговарајућих санитарних норми и правила у стану због лошег гријања такођер је додијељена услужном предузећу. Забиљежена су значајна кршења температурног режима у стамбеним насељима - што је јасан сигнал одговорној организацији да отклони уочене недостатке.

Који фактори утичу на температуру у вашем стану током грејне сезоне

Са одговорношћу за техничко стање топлотних мрежа у вишестамбеној згради, открили смо. С обзиром на температуру у грејној сезони, која би требала бити у стану, постоји одређен број фактора да се одговорност за функционалност поставља на вас. Шта се дешава у вашем стану, каква вам је температура у кући - ваша брига. Нико се не може мијешати у ваше унутрашње послове, осим ако је то у супротности са утврђеним правилима и прописима.

Често постоје ситуације када се батерије у стану загревају на црвено, ау дневним собама је хладан пас. Или, напротив, почела је сезона гријања, сви сусједи добро раде, а ваше батерије су једва топле. Значи ви сте такви немарни господари и ваш станније био спреман за почетак хладног времена.

Напомена: Основне мере за повећање топлотне ефикасности стамбених објеката ће повећати температуру у стану на 2-30Ц. Заптивање прозорских отвора, полагање прореза између панела, изолација улазних врата, дување радијатора грејања - степенице које се могу обавити независно.

Квалитет и техничко стање батерија у вашем стану је одговорност и друштва за управљање, стамбених и комуналних служби и вас. Правовремени преглед стања радијатора у кући ће елиминисати ваздушни чеп у систему, очистити батерије. У случају непрописног техничког стања батерија, важно је да их правовремено замените. Ако можете сами да се бавите батеријама, уз подршку стручњака из менаџмента или стамбеног одељења, онда елиминишете друге узроке лошег грејања у кући, проблем није ваш. Радом комуникација у кући, функционалности запорних вентила руководе ЖЕК, представници друштва за управљање.

На пример. Могуће је сазнати да ли радни притисак у систему грејања одговара захтеваној вредности само уз учешће специјалиста иу присуству одговарајуће опреме.

Треба да се узме у обзир - постављају се сви велики објекти и системи за грејање, који се не могу потпуно усавршити. Климатски, технолошки, људски фактори увијек могу прилагодити систем гријања вишестамбене зграде. Грешке се могу направити у фази пројектовања система иу процесу изградње стамбене зграде. Основни пример. Користите исподвријеме полагања интерних комуникација цијеви мањег промјера, постаје један од главних разлога за недовољну опскрбу стамбених објеката топлином.

Квалитет система за грејање ће одредити инжењер топлоте који може да вас посети као одговор на жалбу. Одговарајућа мерења од стране специјалисте значе једно - друштво за управљање покушава да испуни своје обавезе. Друга ствар је да ли ће у будућности бити спроведене одговарајуће акције од стране ЖЕК-а или компаније за управљање да се отклоне недостаци у раду система за грејање.

Недостатак реакције на ваше жалбе управном друштву ставља вас пред избор. Наставити борбу за своја права или тражити друге, алтернативне изворе гријања у дому. Неразумни трошкови који ће настати без добијања одговарајућих калкулатора топлоте уместо вас могу вам дати драстичнији приступ решавању проблема. Порицање централизованог грејања и прелазак на појединца омогућиће заувек заборавити нелагоду у кући и свађе са различитим инстанцама.