Који плафон је боље урадити у стану: преглед опција

Велики избор варијанти стропа ће вам омогућити да нађете онај прави за ваш дом Многи људи који су се одлучили за поправке у стану постављају питање: који је плафон најбољи у стану. Постоји много опција, али шта изабрати? Уосталом, потребно је наставити не само од квалитета и дуговјечности, већ и од љепоте.

Колика је просјечна висина стропа у стану

Ако је строп низак, употријебите сликање стропа. Ако је висок напетост

Која је висина стропа у стану? Вагом, као вјешање и затезање подразумијева реализацију повлачења од главног нивоа до 30 центиметара (у подручјима полагања комуникација и изолације, када дође до самог врха).

Стандардна висина - 2,4 - 2,5 метра. У новим зградама овај индикатор је повећан на 3 метра, али то утиче на цијену по квадратном метру животног простора.

Али треба се сјетити и оних станова који су подигнути у вријеме постојања СССР-а (такозвани "Хрушчов"). Тамо, генерално, није коришћен никакав стандард. Тако су се плафони појавили у распону од 220 до 260 центиметара. Штавише, постоје случајеви да чак иу једној кући висина главног стропа - варира у различитим становима. И у таквим случајевима, потребна су прилагођавања.

Изводи се из следећих разлога:

 • у будућности ће бити могуће монтирати плочицу без резања (када је, на примјер, окренута према зидовима);
 • за употребу у унутрашњости традиционалних варијација дизајна;
 • да обезбеди простор за већу визуелну привлачност.

Али не треба заборавити да се у многим случајевима горња граница може визуално повећати без промене њеног стварног нивоа. То су такозвани алтернативни сјајни филмови (тип напетости).

Висина стропа у стандардном стану

Што се тиче оптималне верзије висине плафона, она варира у распону од 250 до 300 центиметара. Сада постоје још веће опције, али за станове то није потребно (изузетак - двоетажни стан, направљен спајањем два претходно одвојена).

Што је већа површина просторије, то је сигурније постављен напонски плафон

Шта висина стропа утиче на избор материјала? Од тога зависи:

 • топлотна изолација;
 • звучна изолација;
 • варијанта полагања комуникација;
 • изолација вибрација.

Потребно је узети у обзир да што је виша висина - то је већа запремина. Према томе, у становима са високим плафонима не могу без присилне вентилације (у принципу, постоји довољно обичног хладњака прикљученог на главни канал).

Које врсте стропова постоје у стану

Раније је строп у свим становима био једноставно залијепљен тапетама. Јефтини и љути. Али такве опције нису прикладне, ако, на примјер, плафон није усклађен (и такве грешке совјетски градитељи дозволили и врло често). У овом случају потребно је монтирати зглобну конструкцију са нивелацијом заданог нивоа. Уобичајена опција је плафон од сухозида, који ће се држати на металним профилима. Међутим, овај материјал може битизамените дрво, пластику.

Также не треба заборавити, да се данес за облагање плафона користе:

 • лијепљење пјенастим полистиреном (исто - пјена);
 • облоге;
 • ПВЦ панели;
 • ДСП панели;
 • КСБ-панели;
 • растер и касетни висећи плафони;
 • третман тканине (као и филм који је конвенционално груписан у напонски плафон).

Која решења се могу сматрати најбољима? Нај еколошкији - са дрвета. Најпоузданији - то је платно или апсолутно керамичке плочице (његова дебљина је мања него за зидове, како би се смањила тежина дизајна). Најједноставнији и најјефтинији - то су спуштени стропови од сухозида или полистирена од пјене. А највише "модеран" - то је у потпуности везова из исте облоге, или украс стропа од греда у комбинацији с топлинском изолацијом (али ово рјешење - за приватне куће, а не станова). Свака од ових опција је погодна за инсталацију сопственим рукама.

Интересантно: који су стропови сада у моди

Плафон са сликом неба ће вам омогућити да осетите простор чак иу малој соби

Што се тиче трендова у моди, ту је очигледан фаворит вишеслојних плафона из истог сувог зида са додатном завршном обрадом испод сјајне облоге (за то можете користити лак или само филм). Али такве стропове треба радити самостално и без искуства - то је прилично тешко.

Иако су се грађевинске компаније већ побринуле за то, објављивање практичних вишеструких плафона већ је постављено. Нема потребе да се бринете о облагању другог нивоа профила, јер је све урађено са кутијом.

То је довољно на периметруполагати металне профиле, као и попречне, и већ на њих инсталирати готов строп.

Така обработка на пласани:

 • дрво (платно или греде);
 • пластика (ПВЦ-панели);
 • филм (растезљиви стропови);
 • тканина.

Међутим, последња два захтевају додатну изолацију од буке (акустични екрани), због чега је цена инсталације незнатно повећана. Постоје и вишеслојни плафони. Визуално личе на споредни колосијек. И они су монтирани на сличан начин. Укључују звучну изолацију и топлинску изолацију, те заштиту од влаге и украсне дијелове лица.

Изаберите покриваче за плафон у стану

Користите пажљиво избељивање. Ако је плафон неравномеран, онда ће након кречења бити обележен квар

Ако не желите да направите лажни плафон, а постоји и план да једноставно украсите његову капиталну базу, онда можете искористити старо добро кречење. То је таква варијација жбуке, али премаз се наноси кроз компресор.

Предности кречења:

 • јефтиност;
 • трајност;
 • величина стропа није битна (у смислу површине);
 • минималне потешкоће у примени (можете чак користити и прскалицу).

И главни недостатак таквог плафона - није отпоран на влагу. Ако се то ради у купатилу, онда ће се морати мијењати скоро сваке године. А са курса то неће штитити.

Еколошки плафони у стану

Еколошки строп доноси само љепоту. У свему осталом, савршено ће се уклопитиза собу

Еколошки типови плафони су широко распрострањени у новим европским зградама. Углавном се ради о коришћењу плоча од влакана и ДСП-а (као и КСБ-а као основе која ће бити затворена одозго филмом или тканином). Примери таквих плафона се могу приписати и облогама, дрвеним облогама.

Међутим, у стварности, они нису толико еколошки чисти јер су импрегнирани прајмерима, пестицидима. И почињу да испаравају када се материјал загреје на 32-35 степени. За многе регионе у Русији то није опција, јер љети температура расте још више.

Еколошки стропови су релевантни за употребу у сљедећим случајевима:

 • изнад свега ово је сликано текстурираном бојом;
 • то је поткровље (поткровље, стамбени кат);
 • тапета ће бити залијепљена на врх.

То јест, они кардинално дају пут само визуелно. Што се тиче поузданости - можете их упоредити са истим сухозидом или пластиком. Само последњи бирају - и јефтиније и лакше.

Опције за плафон у стану са неправилностима

Ако се стропна кривуља не може поравнати, једноставно употријебите напонски плафон

Постоје и врсте станова у којима су плафони направљени неуједначено. Са таквим варијантама, најлакши начин за руковање уградњом зглобне конструкције, која ће се држати на профилима и појасевима. Али сам третман треба да буде лак.

Идеално за ове намене:

 • гипс;
 • суви зид;
 • пена;
 • минерална вунаплате;
 • Иверица.

Поравнање се врши на једном нивоу у цијелом стану. Дакле, онда ће доћи до повлачења из главног стропа. Просечна висина - 10-20 центиметара - ту се могу сместити све комуникације, ожичење, нове цеви (ако их треба заменити).

Који се плафон најбоље ради у стану (видео)

Међутим, треба имати на уму да можете поравнати плафонски и затезни филм, укључујући и тканину. Али овде је боље направити шик вишеслојни плафон са ламбрекинама по ободу. Или затворите центар сјајем и пошаљите му неколико свјетиљки - визуално ће се волумен просторије повећати неколико пута!

Који плафон је најбоље урадити у стану (фото)


)