Који бојлер је бољи за проток или складиштење: за стан, викендицу и приватну кућу

Топла вода за градског становника одавно је престала да буде луксуз. У становима постоји систем топле воде свугдје, који се само једном годишње зауставља за планирану инспекцију (ми не правимо незгоде). За становнике села и сеоских викендица ситуација је далеко од тако прелијеве, тако да се проблеми снабдијевања топлом водом морају ријешити самостално, набавком електричног бојлера (котао). И главно питање које долази потрошачу - који је бољи бојлер - течни или кумулативни.

 • Поређење уређаја за проток и складиштење
 • Да би се квалитативно одговорило на ово питање, потребно је разумјети специфичности сваке од њих и рационално вредновати недостатке и предности.

  типови бојлера

  Оба типа гријача могу се уградити у урбане станове, као иу сеоским /сеоским кућама, при чему је сваки од њих прилично компактан по величини, једноставан прикључак и једноставан рад.

  Оба уређаја су намијењена за опскрбу топлом водом, али ако, на примјер, спремник топле воде допушта кориштење топле воде на неколико мјеста - кухиња, купатило, тоалет, тада проток не пружа такву могућност. Али он одмах загрева воду, док ће за акумулацију бити потребно неко време - не мање од сат времена.

  Дакле, постоји велики број разлика између гријача о којима ћемо говорити.

  Видео 1 Проток и акумулацијабојлери

  \ т

  кумулативно

  Принцип рада таквог бојлера захтева посебан котао за топлотну изолацију, који вам омогућава да смањите потрошњу енергије за подршку одређене температуре воде. Термоелектрични гријач (ТЕН) и термостат су инсталирани у унутрашњем дијелу спремника. Рад котла се заснива на цикличном процесу загревања - након постизања задате температуре грејања (90 степени) термостат искључује напајање електричном енергијом, јер се проток воде или хлађење аутоматски укључује.

  Пхото 1 Карактеристике конструкције бојлера за складиштење воде

  Предности и недостаци

  Међу главним предностима овог типа бојлера треба навести следеће:

  • лакоћа руковања - довољно за повезивање котла на напајање (утичница на 220 В) и обезбеђивање уземљења;
  • дугорочно очување температуре воде кроз висококвалитетну топлотну изолацију;
  • истовремено сакупљање воде са више прикључних тачака - купатило, кухиња, тоалет, итд.

  Недостаци акумулационог котла:

  • карактеристика причвршћења на вертикалну површину, која узима у обзир тежину саме јединице и може примити воду;
  • Капацитет бојлера, који се израчунава према броју особа. Минимална запремина је 80 литара, што је довољно за нормалну породичну услугу од 2 до 3 особе;
  • потребу редовног чишћења термоелектричне опреме од наслага каменца и кречњака уз обавезну замјену магнезијумске аноде.

  тече

  Слика 2 Проточни бојлер

  Агрегат овог типа је компактна опрема са неколико уграђених снажних термоелектричних гријача (ТЕН), због чега се загријавање текуће воде јавља за неколико секунди. Принцип рада такве опреме заснива се на снази протока воде - ако се вода снабдијева малим млазом, укључено је 1 ТЕН, при вишем притиску воде укључена су 2 или више ТЕН-а, што осигурава равномјерно загријавање воде тијеком времена кориштења.

  Најновији модели проточних бојлера опремљени су електронским контролним јединицама које прате проток воде, њену температуру, тренутну потрошњу енергије ТЕН-а, итд., Контрола се врши помоћу удаљене тачке. У случају било каквог квара, сигурносни систем га упозорава посебним свјетлосним сигналима.

  Предности и недостаци

  Међу недостацима уређаја ове врсте могу се приписати само карактеристике повезивања повезане са великом снагом електричне опреме за гријање. За повезивање ће вам требати ојачани кабел и називна снага од 8-10 кВ, што треба узети у обзир при одређивању укупне снаге свих прикључених уређаја.

  Видео 2 Како изабрати бојлер

  Често, недостаци гријача воде укључују повећану потрошњу електричне енергије, међутим, то је претјеривање. Заиста, снага ТЕН-ова инсталираних у проточном котлу је 3 пута већа од снаге бојлераакумулациона акција. Истовремено, сенке су укључене само у време потрошње воде, док акумулациони котао троши енергију готово константно - за загревање и одржавање одређене температуре.

  У анализи трошкова електричне енергије за оба котла у идентичним условима, проточни гријачи воде троше 52% мање.

  Предности бојлера текуће воде:

  • компактна величина која вам омогућава да поставите уређај чак иу малом купатилу;
  • нема потребе за посебном монтажом ојачаних причвршћивача;
  • снабдевање топлом водом је обезбеђено без ограничења на количину потрошње и број особа - чим је кран укључен, топла вода је искључена, искључена - напајање је прекинуто
  • не захтева редовно чишћење термоелектричних уређаја.

  Компаративне карактеристике бојлера

  Одабир једног или другог модела уређаја, потрошачи се првенствено фокусирају на снагу потоњег и цјеновну категорију.

  Проточни агрегати са минимумом уређаја и снагом од 6 кВ по цијени одговарају капацитету акумулације бојлера од 80 литара. Истовремено, потрошња електричне енергије ће бити за 18% мања.

  Приликом куповине напредног модела проточног бојлера снага ће бити 10 кВ, трошак - да се задовољи запремина акумулације од 100-150 литара. Потрошња електричне енергије биће 25% нижа.

  У процени сваке ситуације, проточни бојлер ће бити профитабилнија набавка, посебно ако сматрате да нећенема потребе за додатном инсталацијом и повећаним оптерећењем зидова.