Који је балкон другачији од лође (92 фотографије): која је разлика, разлика, што је боље

Модерна стамбена зграда не може се замислити без простране лође или удобног балкона. Постоји много корисних и не баш неопходних ствари, сушена одећа, те посуде са домаћинством.

Понекад се овај простор користи и као комплетно проширење животног простора. Ту је радна соба, зона за игру, мала радионица. Врло често појам "логгиа" и "балкон" је збуњен, с обзиром да су идентични. Међутим, то уопште није случај. Ове двије зграде имају неколико конструктивних разлика, о чему ће бити ријечи у нашем чланку.

Шта је то балкон, а шта је лођа?

Визуално разликовање ових структура је врло једноставно. Балкон је прозорска избочина, која има довољно простора за смјештај намјештаја, складиштење ствари или употребу у друге сврхе.

Логгиа је ниша, продубљивање у зиду. Са уличне стране изгледа као да је у равни са фасадом, док је балкон у великој мери избачен из њега. Ова разлика је на нивоу вода. Тачно је одредити шта чини свака зграда, СНип ће помоћи (грађевинске норме и правила).


Према стандардима изградње, балкон је ојачана платформа која дјелује из зида. Овисно о облику, величини, врсти конструкције и другим параметрима, балкони се могу међусобно разликовати.


По типу конструкције балкон је:

 1. Типично. Најчешће коришћена варијанта, која се данас може наћи у свим типичним зградама.Такви дизајни се међусобно разликују по присуству остакљења, различитих могућности обраде, погледа на ограду и других елемената.
 2. Стални. Ова врста се најчешће налази на прва два ката зграде. Такав дизајн има слободан простор, гдје се налазе балконски ослонци.
 3. Уграђена. Такав балкон, по правилу, већ је монтиран на постојећу структуру. Конструкција мора имати даљински конзолне греде за монтажу конструкције на зид и предње потпорње за смањење оптерећења на фасади зграде.
 4. Зглоб. Таква конструкција је фиксирана на фасади помоћу сидришта. Она се разликује од других типова по томе што не захтева додатне стубове за поправку. Због тога се на било који спрат може монтирати преклопни балкон. Има неколико врста изгледа.
 5. Форгед. Балкон са металним елементима. То могу бити носачи, ограде, или све заједно.
 6. Френцх. Њена основна разлика је дјелимична или потпуна одсутност локације. Најчешће се користи као декоративна ограда за прозоре. Одликује га компактна укупна димензија и софистицираност дизајна.


Типичан балкон је армиранобетонска плоча која стрши из зида зграде и затворена металним решеткама. Решетка може бити отворена, прекривена украсним плочама или плочама од шкриљца. Плоча се монтира само на улазу, тако да се балкону не препоручује преоптерећењемасивне конструкције и тешки завршни материјали.


У присуству стаклених балкона могу бити остакљени и отворени. Данас се све чешће може наћи само прва верзија дизајна. Људи у покушају да заштите себе и своје домове од буке, прашине, инсеката, падавина, затварају балкон прозирним стаклом. Овај метод вам омогућава да мало проширите свој животни простор.

Остакљење може бити парцијално када је доњи дио балкона затворен и завршен када је простор балкона прекривен стаклом од пода до стропа.


Ложа се не издаје испред куће и по правилу је заштићена с три или двије стране, док је балкон само један. Дубина њеног утапања у зиду зависи од стандарда природног светла за простор поред овог зида. Бетонска плоча, која служи као основа за то, ослања се на носиве или полу-носиве зидове зграде.

Отворени дио ложе је ограничен на метал, бетон, камен, дрво, стакло или други парапет.


В зависимост от конструкциата на ложки:

 1. Уграђено. У овом случају, лођа има само једну отворену страну. Носач се изводи на потпорном зиду куће.
 2. Потпуно. Носећа плоча се базира на зидовима конзоле који су причвршћени за кућу.
 3. Цорнер. Са овом опцијом, двије стране логгие су затворене, а двије отворене.Ложа се може затворити чашом или остати отворена. Истина, остакљење у сваком случају можебити парцијалан. Доњи дио логгие је нужно прекривен опеком, бетоном или металном оградом.

Унутрашњост ложе може се користити и као комплетан животни простор, а да се при томе не прибегава проширењу.


Сматра се да се ложа не може загријати, али није. Штавише, у неким административним зградама, лође се користе као простор за рекреацију запослених. У складу са тим, обезбеђено је радијаторско грејање да би се обезбедили удобни услови за одмор. Неке лође због својих дизајнерских особина имају прозоре у бочним зидовима.


Велике разлике

Балкон и лођа се разликују по неколико параметара:

 1. По конструктивном типу. Балкон - удаљени елемент зграде, лођа - утопљена.
 2. Број затворених странака. На балкону је затворен само један зид од улаза, ау ложи два (у случају угаоне конструкције) или три.
 3. Трајност. Подршка за балкон је пећ, тако да има значајна ограничења тежине. Односно, не препоручује се наношење бетонске кошуљице на под, уградња масивног намјештаја или употреба тешког завршног материјала за чипку. Подршка за ложу је потпорна конструкција зграде, те је с те тачке гледишта поузданија и трајнија грађевина.
 4. Површина. Обично балкон има много мање димензије. Његова дужина је ограничена величином основне плоче, а дужина ложе је величина сусједне просторије. Цондитионедто су све исте конструктивне карактеристике. Балкон је удаљени дизајн, тако да не може бити преширок.
 5. Разлике у СНиП-у. Према грађевинским нормама и правилима, балкон је ограђена конзолна плоча која се протеже изван фасаде и затворена је само с једне стране.


Балкон је ограничен тежином намештаја. Балкон је мање функционалан од лође. Пошто постоји ограничење тежине, препоручује се да се изаберу лакши алуминијумски оквири за застакљивање балкона. За остакљивање логгија могу се користити пластични прозори са двоструким стаклом. Логгиа може повећати површину у близини њене собе, а балкон - не.


Разлика у функционалности и уређењу

Што се тиче функционалности ових структура, ложа побјеђује. На пример, у фази поправке, више простора се улаже у простор балкона. Треба да се загреје и сјаји са три стране, док је ложа само од једне или, у неким случајевима, од две. С друге стране, балкон, који заузима мању површину, захтијева мање финансијске инвестиције за подне и стропне инсталације.


Логгиа је дио стана, док је балкон удаљен. Има мање функционалности за монтажу у канцеларију или област за игре. Ограничено оптерећење и мала ширина значајно смањују његов потенцијал.


Логгиа се може претворити у практично сваку намјенусоба Слободан простор и добра природна расвјета омогућују вам да га користите као радну собу. За његов уређај неће бити потребно много намјештаја: довољно писаћег стола, потребне уредске опреме, полице или ноћних ормарића за документе. Ако је потребно, природна светлост увек може бити појачана вештачким (уградне лампе, лустери, сцонцес).

Мали столић за чај, лежаљку за сунчање или столицу за љуљање ће претворити лођу у удобно мјесто за одмор за каву или омиљену књигу.


Сталак или комода за дјечје играчке, мекани тепих на поду, табла за цртање и друге ситнице омогућит ће вам да претворите ложу у игралиште за дјецу свих узраста. У овом случају, наравно, потребно је штитити простор што је више могуће: искључити присуство оштрих углова и опасних предмета, инсталирати учвршћиваче на двоструко застакљене прозоре.


Зимски врт или стакленик је "зелени" угао, који се може уредити и на лођи и на балкону. Цаспиос или саксије за цвијеће могу се поставити по ободу парапета, извана или поставити на под.


Пространа лођа често постаје наставак благоваонице или кухиње. Овде можете да поставите правоугаони или округли сто, радни сто или бар шанк. Балкон је ограничен у овим могућностима, јер га је немогуће загријати уз помоћ радијатора за централно гријање, али кориштење пријеносних гријача није увијекзгодан и скуп.

Логгиа вам омогућава да инсталирате гријач, клима уређај, изолирате под, користите разне могућности обраде и елементе декорације, поставите масивни, тешки намјештај.


Поред горе наведених примјера, лођа је идеалан простор за стварање кућне библиотеке, гардеробе, дневног боравка, љетне кухиње, радионица и других просторија. Само покажите своју машту и обична ложа ће се претворити у додатну, функционално значајну собу.

Избор просторије у којој ће се преуредити лођа или балкон зависи од њихове површине, димензија, карактеристика дизајна и могућности.


Балкон такође може постати одлично место за опуштање, оплемењивање биљака, складиштење много корисних ствари. У ту сврху сасвим је могуће поставити лагане полице, мале ноћне столиће или полице. Касније се могу користити за постављање спортске опреме, одјеће, постељине, играчака, прибора за кућанство, прибора за одјећу, алата.

Успут, балкон може постати одличан стакленик за узгој неких врста поврћа, воћа или цвијећа.


Шта је боље?

Наравно, на ово питање не може се дати јасан одговор. И они и други објекти имају много предности и недостатака. Неки људи воле осјећај отвореног простора који даје балкон. Захваљујући панорамском погледу, можете гледати свесе дешава около. Логгиа нема такав ефекат, јер је затворена са три стране четири могућа.


Просторија која се граничи са балконом је много лакша од оне која се налази поред лође, због природног тока светлости, али зими је хладнија. Балкон - идеална опција за оне који воле компактне и прецизне објекте како би пружили најважније функције - осушити одјећу, похранити корисне ствари, имати отворен извор свјежег зрака у вашем стану.


Балкон је савршен за оне који ће функционално значајној соби дати прекрасан, елегантан елемент украса фасаде. С тим у вези, лођа је знатно лошија од балкона, у суштини је наставак зида и не носи никакву естетску вриједност. Разноврсност балконских решетки и ограда, облика и дизајна импресионира маштом. Посебно када су у питању балкони украшени умјетничким ковањем.


Фасада, украшена округлим и закривљеним кованим решеткама с украсним металним елементима, више подсјећа на краљевску палату него на стамбену кућу. Француски балкон не носи никакво функционално оптерећење, али постоји предиван декор.


Они који желе да прошире своје становање, додајући му још једну пуну собу, наравно, више личе на пространу лођу. Они су много сигурнији са конструктивне тачке гледишта, имају веће димензије и дају више могућности. Они судају мање светла, али се зими замрзавају много мање, а промаје из њих се практично не дешавају, што се не може рећи о балконима. Иако у многим аспектима то зависи од квалитета поправки.


Дакле, и балкон и лођа имају своје плусеве и минусе. Међутим, ако желите, показавши малу фантазију, можете било коју од њих претворити у комплетну, удобну и удобну собу за економске и домаће потребе.