Које цеви се најбоље користе за грејање приватне куће: пречник цеви, фото, видео, критике

Топлина и удобност су главни услови за удобно постојање сваког од нас. Хладна кућа не може бити лепа, и са овом тврдњом је тешко расправљати. Систем грејања у кући треба да буде и он треба да функционише ефикасно. Гаранти таквог рада су апарати за гријање, расхладну течност и цијеви.

Котлови и друга котловска опрема служе као уређаји за гријање. Носач топлоте је течна супстанца која преноси топлотну енергију. У системима грејања стамбеног сектора вода се користи са посебним адитивима. А о томе које цеви је боље користити за грејање приватне куће - у нашем чланку.

 • закључци и препоруке
 • Имајући у виду да је главни задатак цеви, без обзира на величину и материјал производње, пренос топлоте из котла на радијаторе, за њих постоје бројни императивни захтеви:

  • цеви морају бити јаке и ова карактеристика остаје трајна током читавог радног века.
  • материјал не сме проћи кроз ваздух, што доводи до губитка топлоте и делује као катализатор за корозију.

  критеријуми за избор

  Да би се правилно изабрао не само материјал већ и пречник цеви, потребно је одредити основне параметре прикључка и инсталације:

  • систем грејања - природан (гравитација) или присилан (употребом пумпе за замену);
  • начин полагања цијеви - унутарња инсталација или вањска бртва;
  • начин повезивања радијатора;
  • параметре притиска у системугрејање;
  • температурни режим у систему.

  Ово су кључне карактеристике које чине избор цеви за одређени систем грејања.

  Типови цеви за грејање - за и против материјала

  челичне цеви

  Најпопуларнији материјал из совјетске ере, до данас, није изгубио своје главне предности.

  Видео 1 Тајне рада са челичним цевима

  Вредности су постале у систему грејања веома тешко прецијенити. Такве цеви су најиздржљивије, отпорније на корозију и са максималним степеном преноса топлоте, у поређењу са било којим другим аналогима.

  Челична цијев се не може оштетити (под увјетом да су инсталацију обавили професионални заваривачи), нема потребе за кориштењем компензатора због ограничених линеарних димензија. Челична цијев је једина која може издржати температуре до 1500 ступњева.

  Пхото 1 Челичне цеви

  Наравно, постоје и материјали и недостаци.

  • сложено склапање - све прикључке, замену и поправку треба да обавља само искусни заваривач - рад се изводи уз помоћ уређаја за заваривање;
  • недостатак естетике - модерна мода диктира њене услове и лепоту радијатора. Челични радијатори су бруталнији од модерног, иако се могу обојити у било којој прикладној боји;
  • редовна нега и одржавање - боја на металу има својство распадања. Ово није знак лошег квалитета сликања, већ специфичност адхезије. ДиеРадијатори од црног метала препоручују се најмање једном сваких 4-5 година.

  Као што видимо, недостаци су релативно релативни, што је лако надокнадити предностима материјала.

  Поред претходно наведене чврстоће и трајности, треба напоменути да је минимални рок неометаног рада 50 година. Висока топлотна проводљивост осигурава брзо и равномјерно загријавање цијеле просторије дуж периметра. Осим тога, такви радијатори су најповољнији.

  полипропиленске цеви

  Још једна опција буџета, чији је избор попраћен одређеним нијансама. Главни недостатак овог материјала је ниска термичка стабилност. Радна температура је само 70 степени, што на излазу даје не више од 23 у соби од 80 м2.

  Видео 2 Полипропиленске цеви: како изабрати шта за шта

  Ово је такође условна неповољност, док су користи од већег значаја.

  • мали део цеви - њихово коришћење не повећава оптерећење на носећу конструкцију куће;
  • је апсолутно глатка унутрашња површина цеви, због чега не долази до нагомилавања кречног наслага и других седимената који ометају кретање расхладног средства;
  • за релативно дуг животни вијек - девелопери тврде да имају 20 година. Тешко је потврдити овај период, јер је масовна производња почела прије само 10 година;
  • лојалност ниским температурама, чинећи полипропиленске цеви савршеним решењем за сеоске куће. Такав систем не одмрзава и не ломи цеви;
  • естетски изглед - можетеизаберите било коју схему боја или их сами обојите, уз накнадно редовно бојање није потребно.

  И сада детаљније о недостацима полипропилена.

  • начин монтаже - овај материјал треба само лемити, што захтијева присуство посебне опреме;
  • недостатак флексибилности - било какво савијање или савијање цеви захтева употребу арматуре. У просторијама са сложеним подручјем, такав систем ће бити затрпан везним елементима;
  • нулто одржавање - у случају било каквих механичких оштећења, биће потребно промијенити цијело подручје.

  Приликом одабира скривеног система, размотрите линеарни продужетак, који је 1 мм по метру цијеви. Такође користити довољан број компензатора у

  Умрежени полиетилен (ПЕКС)

  Релативно нови материјал, који још није представљен у широком распону производа на тржишту. Употребом технологије "умрежавања полиетилена" дозвољено је да се вишеструко повећа снага молекула и њихов међусобни однос. Упркос слабо проученим карактеристикама материјала, већ има смисла навести изванредне карактеристике:

  • висока густина, која минимизира свако механичко оштећење;
  • отпорност на високе температуре - декларисана радна температура је већа од 90 степени, што омогућава загревање просторије на 25-26;
  • "Ефекат меморије" - у загрејаном стању, цев узима било који потребан облик, што омогућава монтажу грејања у просторијама са било којом конфигурацијом и закривљењем зида. Вреди напоменути да је довољнозагрејати цеви до 150 степени да би је поново исправили и постали погодни за поновну инсталацију

  Пхото 2 Цросс-линкед полипропилене

  • дуг живот - инвеститор тврди око 50 година. Нећемо оповргнути, али ћемо се сложити рано - док овај мандат не прође;
  • глатку површину која елиминише накупљање кречњака и седимената током читавог радног века;
  • је нулта линеарна експанзија која поједностављује њихову скривену монтажу у зид.

  метално-пластичне цеви

  Симбиоза челичних и пластичних цеви, где се прикупља максимални број предности и, ако је могуће, отклањају недостатке. Унутрашња површина цеви је апсолутно глатка, док је покривена пластичном алуминијумском фолијом, што повећава излазну топлоту и смањује губитке расхладног средства. Споља, метал се шива пластиком, минимизирајући евентуална оштећења, укључујући и када се инсталирају на отвореним површинама.

  Пхото 3 Метал-пластичне цеви

  Укратко о предностима метал-пластичне цеви:

  • лака инсталација и поправка - систем ће бити слагалица уз помоћ преса;
  • карактеристика конструкције - флексибилна цев долази у облику залива, тако да можете купити њен тачан број;
  • нема статике - пластика не носи лутајућу струју;
  • нулта линеарна експанзија, која омогућава скривену уградњу цијеви у зид;
  • естетика - цијев, чак и након деценија, не губи своју изворну боју;
  • дугорочноексплоатација - не мање од 50 година.
  Сада има смисла говорити о недостацима, од којих је најзначајнија цијена. Штавише, сама цијев је релативно јефтина, док су спојне арматуре најскупље у аналогној линији.

  Видео 3 О начину рада са пластичним тубама

  Видео 4 Јединствене предности пластичних цеви

  Поред цијене, спојни елементи су направљени са сужењем пролаза, који незнатно успорава проток расхладног средства, а на минус температурама доводи до пуцања.

  бакарне цеви

  По аналогији са челиком, ове цеви се разликују по екстремно дугом животном веку (више од 100 година) и максималном топлотном отпору. Радна температура у таквој цеви биће слободно циркулисана и са индексом од 500 степени, док са минус расхладним средством једноставно замрзава и не изазива систему значајна оштећења.

  Фото 4 Бакрене цеви

  Цеви од бакра одликују се вишим степеном естетике. Сваке године такви радијатори постају љепши, прекривени патином.

  Видео 5 Монтажа и лемљење бакарних цеви

  Главни недостатак таквих цијеви је цијена. Ово је најскупљи облик материјала који се користи за производњу цевовода.

  Нерђајући челик

  Овај материјал је достојна замена за бакар, са изузетком да се патина мора примењивати ручно.

  Као што назив имплицира, такве цеви нису подложне корозији и, будући да су металне, имају висок степен топлотне проводљивости, стабилне су у раду и одликују се дугим периодом његове(најмање 50 година).

  Пхото 5 Цеви од нерђајућег челика

  На тржишту уређаја за грејање, нерђајући челик је представљен у две главне групе - заварене и бешавне. Предност треба дати танкослојним бешавним цијевима које нису склоне оштећењу и отпорне су на хидрауличке повреде.

  Препоруке за избор

  Видео 6 Проверени стручњак ће рећи које цеви су боље користити за грејање

  Сваки тип материјала који се користи за производњу цеви и радијатора има различите карактеристике. Када су у питању приградске и сеоске куће, које живе епизодично, има смисла бирати челик, бакар, нерђајући челик или метал-пластику. За стамбене куће, оптимална опција ће бити полипропилен и РЕХ, чија је цена знатно испод метала, али имају исте карактеристике.