Које стакло на балкону је боље: пластика или алуминиј?

Изградња лођа и балкона уз помоћ пластичног алуминијума или профила у високим зградама и приватним кућама постала је популаран тренд.

Савремене могућности одабира материјала различите структурне сложености, њихов спектар боја и приступачност такође дају нове могућности. И иновације у грађевинским правилима омогућују вам да слободно држите остакљење било којих балкона.

Застакљени балкони у зградама различитих етажа сада су престали да буду ријеткост. Најпопуларнији су били остакљени балкони са алуминијумским профилом и рјеђе са пластиком.

Нека балкон буде функционално удобан, практичан изнутра и атрактиван споља, ако користите профиле од пластике или алуминијума.

Какво стакло на балкону је боље од алуминијума или пластике

Коју конфигурацију застора балкона треба зауставити, који профили се користе за пластику или алуминијум? Шта је јефтиније, јаче, поузданије и трајније?

Особа која није упозната са конструктивним замршењима и техничким могућностима материјала, тешко је одредити - шта одабрати. Али све зависи од сврхе за коју је направљено стакло на балкону. Каква је његова жеља - да ли топло или хладно.

Конструкција алуминијумског оквира, како за хладно остакљење, тако и за топлу, издржљиву и удобну употребу.То је јефтиније од пластичног дизајна. Тежинско оптерећење ће бити мање од пластичног дизајна, што је битно за конзолне балконе "Хрушчов".

Наравно, својекорекције чине избор дизајна стакла и климе у региону.

Пластични профил изгледа много естетскији од алуминијума и погодан је и за заштиту балкона (лође) од уличне прашине, крхотина, ветра и падавина.

Конструкција сама стакла (алуминиј или пластика) може бити:

 • клизање;
 • ротациони;
 • окретање - реверзибилно;
 • глув.

Размотримо детаљно сваку конфигурацију прозора.

Изградња клизних прозора

Ова конфигурација подразумева померање врата само на странама вођица, покривајући затварач затварачем. Дакле, корисна површина балкона се не преклапа. Добро је заштићен од атмосферских падавина и уличне прашине, али није запечаћен. То је најбоља опција за уске балконе.

За стабилан рад механизма за затварање-отварање потребно је стално пратити чистоћу профила и одсуство леда (посебно зими).

Окретни системи за отварање прозора

Примјењиво за алуминијске и пластичне прозоре. Структурно, механизам је најједноставнији. Шарке се отварају окретањем платна. Конфигурација није захтјевна у служби и није погодна за уске балконе. Конструктивно, ротациона оса може бити тако да се прозор може ротирати и вертикално иу хоризонталној равни.

Тип прозора за скретање

Ово је најчешћи механизам за израду пластичних прозора. За алуминијумске прозоре се инсталира само по посебној наруџби. Дизајн вам омогућава да инсталирате ролетнепрозори за вентилацију или отворени положај.

Прозори са склопивим механизмом

Механизам се може поставити на било који алуминијумски и пластични прозор. Дизајн је такав да се ролетне могу отворити само на балкону и више као отвори.

Дизајн прозора глувих

Односи се на алуминијумске и пластичне прозоре. Поуздан је, али прозори се не отварају. За сервисирање прозора потребна је посебна опрема. Главна примјена таквих прозора пронађена је у муљу индустријских зграда.

Стручњаци не препоручују употребу таквог пројекта изнад првог ката. Могуће је комбиновати неколико дизајна прозора заједно са глувим. Онда ће служити глувим прозорима и споља.

Топло и хладно остакљивање балкона

Што се тиче заштите од хладног стакла, могуће је подијелити на "топло" и "хладно". Топла чаша за цијену кошта више због употребе скупљих материјала.

хладно остакљивање

Остакљење од алуминијума и пластично остакљење има своје предности и недостатке. Требало би да остану детаљније. То ће помоћи у одабиру врсте остакљења.

Алуминијумски прозори

Главне предности:

 • цијена, која ће бити мање од 2 пута од пластичног или дрвеног остакљења;
 • високе перформансе;
 • Могућност уградње вањског стакла и остакљења балкона посљедњих етажа зграде, које немају вањску надстрешницу;
 • дуг радни век;
 • са правилном монтажом - непропусношћу. Не боје се атмосферских падавина;
 • можепричврстити на било који парапет (метал, цигла, бетон);
 • широк спектар боја и нијанси;
 • јефтиније од пластике.

Главни недостаци:

 • високи губици топлоте (односи се на "хладно остакљивање") и, као резултат, могућност залеђивања кондензацијом паре;
 • потреба да се стално прати чистоћа водича, избјегавајући накупљање прашине и прљавштине;
 • ниска бука изолације улице.

Пластични окни

Прилично јефтино и, као и сваки грађевински производ, има своје позитивне и негативне тачке.

Пластична конструкција је масивна и има ограничења на инсталацијама на балконима. Старост кућа не би требала прелазити 20 година, а балкони би требали бити стандардни. У вези са овим ограничењима, инсталација топлог застакљивања на балконе "Хрушчов" је забрањена.

Дакле, главна употреба пластичних прозора - лођа кућа.

Главне предности:

 • дуг радни век;
 • лакоћа одржавања и могућност прања и чишћења наочара;
 • велики опсег нијанси и текстура, на пример: имитација дрвета;
 • способност одржавања температуре (загревање балкона зими и не пуштање топлоте у просторију током лета);
 • естетика и модеран изглед у односу на алуминијумске конструкције;
 • отпорност на мраз.

Недостаци:

 • конструкција није погодна за застакљивање балкона последњих спратова високих зграда, у којима нема визира;
 • не може се користити засви дизајни балканских парапета.

Сви недостаци ове двије конструкције имат ће смисла само ако се балкон или логгиа користе у хладном периоду или се користе као топло додатно подручје.

Не заборавите да ће са свим предностима хладног стакленог балкона или логгиа соба бити заиста топла само када буду инсталирани на њима.

Приликом уградње "топлих" стакала треба користити друге структуре остакљења - са тер.

Лепак са "топлотним прекидом"

Оквири тер-конструкција састоје се од три дијела: вањског, унутарњег и уметка од ојачаног полиамидног гријача. Он ће тада дјеловати као термореактиван или гријач.

Такви оквири имају повећана својства топлотне изолације од дрвених и пластичних. Они су поуздани и издржљиви, дебљина стакла се креће од 6 до 10 мм, савршено гаси буку.

Наравно, цијена оквира је виша од пластичних. Њихова употреба је прикладна или у регионима са веома хладним зимама или када дозвољавају финансијске могућности за куповину таквих материјала.

Конфигурација топлих прозора може бити клизна или обрадива. Постоје различити начини причвршћивања двоструких стакала и врста бртвила.

Коначна цена ће зависити од опција.

Остакљивање балкона и лођа без оквира

Овај метод застакљивања балкона и лођа дошао нам је из Финске. Овај тип остакљења не омогућава раздвајање металних или пластичних профила.

Стакло је структурално фиксирано у профилу само на доњем и горњем рубу, који је затим фиксиран у водилицама дуж обода отвора за остакљење.

Код варијанти без оквира, стакло је направљено са додатним појачалима, а његова дебљина је од 6 до 10 мм. Такав дизајн је способан да издржи физичке напоре и оптерећења вјетром.

Конструкција предвиђа фиксирање првих врата у положају за вентилацију и затварање на рези. Друга врата могу да се померају или враћају на 90 и 270 степени.

Ова особина дизајна омогућава остакљивање лођа и балкона различитих конфигурација, укључујући и криволинијске.

Данас је такво остакљивање најскупље, што захтијева високу прецизност како средњих тако и завршних операција.

закључак

Оно што је раније било недоступно многима и био је луксуз у облику остакљених лођа и балкона које нису сви могли да приуште, сада је било доступно.

Такво стање је било због недостатка серијске индустријске производње алуминијумских и пластичних профила и нових развојних достигнућа у технологији производње прозора.

Развој овог правца омогућио је свима да засјају балконе и лође. Све што преостаје је направити прави избор. Ако имате потешкоћа у одабиру врсте и конфигурације остакљења - позовите стручњака.