Које љепило за плочице је прикладно за топле подове

Плочица на поду има много предности: издржљивост, трајност, лијеп изглед. На поду је овај материјал лак за његу. Плочица се не боји влаге, па је постављена у купатилу, кухињи, балкону, па чак иу дневним собама.

Његов једини недостатак је што се никада не загреје. Чак и љети јој је неугодно да хода босонога јер јој се стопала смрзавају. Али ако плочицу ставите на систем "топлог пода", онда можете заборавити на непријатне сензације. За обављање таквог посла потребно вам је посебно љепило.

Главни захтјеви за љепило за плочице, које ће се положити преко "топлог пода"

Традиционални лепак за плочице ће се распасти због температурних флуктуација. Ово ће створити празнине за плочице и чак оштетити саме плочице. Као резултат, подна облога се може распршити за неколико седмица.

Поред тога, обични лепак има ниску топлотну проводљивост и стога смањује температуру "топлог пода". Зато је потребно да се љепило залијепи преко "топлог пода", да би се купио посебан љепило.

Лепак за плочице за топлу подлогу мора имати следеће особине:

 • остају еластичне након сушења;
 • се лако примењује;
 • да створи снажно приањање са плочицом и грубим подом;
 • не пуца при температурама од -30 до +150 степени;
 • издржати значајне температурне разлике;
 • треба добро да греје.

За лијепљење плочице на топлом поду, љепило за плочице додаје полимермодификатори који не дозвољавају да се везивна компонента компресује и проширује.Паковање треба означити, што указује на то колико циклуса варијација температуре може издржати љепило без промјене његове структуре.

Врсте љепила за плочице, погодне за "топли под"

Постоје три главне групе за лепљење плочица:

 • једнокомпонентна;
 • двокомпонентна;
 • цемент.

Једнокомпонентна - производи се у облику пасте, која се може одмах нанијети на љепљене плочице.Време за сушење слоја пасте је прилично велико, тако да можете исправити недостатке постављања плочица. Једнокомпонентни лепкови су погодни за рад, па ће одговарати и неискусним градитељима.

Двокомпонентни лепкови садрже епоксидне смоле и полиуретан.Састојци се мешају непосредно пре обављања посла. Таква веза има високу чврстоћу и отпорност на температурне флуктуације. Стопа отврдњавања у њој је висока, па је потребно наносити у малим порцијама.

Цементни адхезиви се производе у облику праха који се, пре употребе, разблажује водом.Цементни малтери погодни за "топли под" означени су са М500. Такав лепак садржи посебне пластификаторе, тако да задржи његову структуру на било којој температури. Издржиће сва оптерећења, не пуца.

Фактори који утичу на избор лепка

Произвођачи производе велики асортиман лепкова за плочице, који се разликују по својим карактеристикама и цени.

Приликом избора материјала за лепљење морате узети у обзир:

 • својства керамичких плочица;
 • влажност просторије у којој ће се полагати плочице.

В зависимост от този показатели, нужно је одабрати лепак на следеће карактеристике:

 • пластичност;
 • снага;
 • пропустљивост за влагу.

Приликом избора лепка обратите пажњу на брзину његовог очвршћавања.Ако сте неискусни градитељ, онда изаберите једнокомпонентни лепак.​​Замрзава се за 20 минута, тако да ћете имати времена да елиминишете грешке које су настале приликом постављања плочица. Овај тип лепка се продаје у облику пасте која је спремна за употребу.

Ако имате искуства у овој врсти посла, можете купити двокомпонентни лепак.Остаје брже од других, тако да можете уштедети време постављањем плочица.

Технологија за лепљење

Пре лепљења плочице потребно је припремити:

 • капацитет за припрему лепка;
 • бушилица са млазницом за мешање лепљиве мешавине;
 • рукавице;
 • пластични крстови;
 • лопатица са зубима.

Припрема лепљивог раствора

Једнокомпонентни лепак је одмах спреман за употребу.Стога се може одмах почети полагати плочице.

Двокомпонентни лепак за плочице под топлим подом треба пажљиво повезати у кувану посуду и темељито промешати бушилицу.Решење које личи на павлаку треба изоставити. Оба дела лепка треба да се користе у потпуности. Радите у рукавицама да паднетеМешавине, које се увлаче на тело, нису нагризале кожу.

Да би се припремио раствор цемента, прах треба мешати са водом, пратећи упутства на паковању.У овом случају, потребно је напунити прах у води, а не обрнуто. Мешавину треба мешати до хомогености.

плочица за лепљење

Након што је инсталиран и тестиран топли систем пода, наставите са лепљењем плочице. За то можете узети плочице од керамичког гранита, керамике или природног камена.

Технологија лепљења плочица на "топлом поду" има неколико посебности:

 • Ако је топли под направљен у облику специјалних простирки, онда се плочица може налепити одмах на њу, без додатне везе. Али да би се затворио кабл, слој лепка се може применити на мајку;
 • У другим случајевима, површина "топлог пода" мора бити покривена танким вијком.

Полагање плочице могуће је након сушења љепила или естриха. Шема распореда мора бити унапред израчуната.

Чак можете и раширити плочицу на површини да видите како би требао изгледати под у готовом облику. Покушајте да користите делове плочица на местима где ће бити мање видљиви, а цела ће бити постављена на видљивим местима.

Како се наноси лепак за топли под

Смеша лепка се наноси на површину пода и поравна са назубљеном лопатицом. Величина зуба произвођача шпатуле указује на лепак за паковање. Што је величина плочице већа, то би зуби шпатуле требали бити већи. Секција не треба да се лепикасније од 10 минута након наношења смеше. Због тога немојте одмах руковати са великим површинама љепила.

За плочице до 30 цм? довољно за наношење лепка на 70 цм ?. За велике дијелове керамичког гранита могуће је покрити површину љепилом величине 1 м ?. Прилагодите положај појединачних плочица у року од 10 минута, након чега је плочица залијепљена.

Између појединачних секција, пазите да напустите празнину, бележећи растојање пластичним крстовима.Ови технолошки шавови су потребни како би се осигурало да се премаз не деформира, шири када се загрева.

Шавове можете трљати одмах након лепљења. Потребно је одложити овај посао за један дан. Мешавина за трљање такође треба да буде еластична и отпорна на температурне промене.

Укључити "топли под" само након сушења лепка. Обично овај период траје најмање 5 дана. Паковање лепка треба да има тачне информације о периоду његовог потпуног стврдњавања.

Тако да можете ставити плочицу на "топли под" ако имате одређене вјештине. Да бисте то урадили, морате користити специјални лепак за плочице под топлим подом, отпоран на различите температурне утицаје.

Двокомпонентна адхезивна једињења се сматрају најјачим, али њихова примена захтева одређене вештине. Ако сумњате у своју способност - вјерујте у рад стручњака.