Која дебљина поликарбоната је боље користити за стакленику? Одговор је овде!

Саће од поликарбоната одавно су се показале као најтрајније, удобније и функционалније. Није изненађујуће да се потражња за њима сваке године повећава. Људи не само да купују готове пластенике, направљене од целуларног поликарбоната, већ их и самостално граде.

Међутим, прије неискусних мајстора, увијек постоји проблем с којим се дебљином поликарбоната најбоље користи за стакленике. На ова питања ћемо данас одговорити.

Која дебљина поликарбоната је боље користити за пластенике

Шта је поликарбонат и његови типови

Да бисте разумели главна својства поликарбоната, требало би да се боље упознате са овим материјалом. Сходно томе, откривена је у КСИКС веку, али се тада сматрала споредним ефектом одређених хемијских реакција. Још једном су га створили и почели га користити тек средином КСКС века.

Гаража од поликарбоната

Поликарбонат је безбојна пластика, термопластични полимер, веома издржљив, лаган, не боји се температурних флуктуација, оптички је транспарентан. Једно од његових главних својстава је и трајност. Са еколошке тачке гледишта, овај материјал је такође веома добар - готови поликарбонат се добро обрађује у нови материјал.

Напомена! Таква својства поликарбоната дају посебну структуру његових молекула. А плоче које смо користили у стакленицима направљене су од посебних гранула. Спектар примене поликарбоната је веома широк: са његовом помоћи постоји фасада, из ње се изводи кров,баријере, итд. Д.

ћелијски поликарбонат

Поликарбонат је монолитан и ћелијски. Први је дебели слој који нема унутрашње празнине, а други је сав познати материјал, који има одређену унутрашњу структуру - саће створене збрком између два слоја материјала.

Типови поликарбоната - ћелијски и монолитни

Наравно, целуларни поликарбонат је много лакши него монолитни, али је такође различит по тежини. Од тежине која често зависи од густине материјала - то је теже, јаче и издржљивије, па је зато боље одолети утицају ветрова, притиску снега. Маса се повећава због дебљине два листа, причвршћена џампером.

Напомена! Висококвалитетни поликарбонат не само да ће бити тежи, него и трајнији. Служи 2-3 пута дуже од материјала економске класе.

Табела величина поликарбоната

Међутим, не можемо рећи да је за изградњу стакленика кориштена одређена дебљина. Критеријуми селекције често зависе од климатских услова одређеног региона. Поред тога, свака врста материјала има своје предности и недостатке.

Критеријуми који утичу на избор поликарбоната.

 1. Регија пребивалишта. Ово је један од најважнијих критерија, јер ће потреба за густим или, супротно, суптилним материјалом, зависити од оптерећења вјетром и снијегом.
 2. Материјал за оквир стаклене баште. Густи и тешки поликарбонат је пожељно инсталирати на металоквир, док се светло може поставити на дрвену.
 3. Сезонски рад објекта. Што је стакленик мање кориштен, потребан је мање издржљив поликарбонат. На пример, за конструкције које се користе само у пролеће или јесен, нема потребе за куповином дебелог материјала.
 4. Облик крова такође утиче на правилан избор материјала. На пример, ако снег може сама да се извуче из зиме, материјал се може узети тањи.

Кровни облици за стакленике

Табела. Главни типови поликарбоната који се користе за изградњу стакленика и разликују се по дебљини лима.

дебљина За и против
Дебљина 4 мм Поликарбонат такве дебљине најчешће се користи за изградњу стакленика. Чињеница је да је врло лако савијати, захваљујући овој некретнини из ње можете сами створити лучне дизајне. Такође је једноставан за руковање и има одличну транспарентност у поређењу са дебљим колегама. Још један плус је ниска цена материјала, тако да је чак доступна и јазавици са ниским примањима.
Један од његових главних недостатака је уградња великог броја укрућења при уградњи оквира, иначе постоји велики ризик да ће стакленик једноставно пасти зими под притиском снежног покривача. Зато, ако се ипак одлучите да направите стакленик од поликарбоната у дебљини од 4 мм, потребно је редовно (након сваког обилног снијега) очистити од њега снијег. Да, и од прехладе и мраза, овај материјал је веома слабо заштићен. ИнГенерално, за стварање мале стаклене земље, овај поликарбонат је сасвим прикладан.
Дебљина 8-10 мм Таква врста поликарбоната већ се сматра професионалнијом и погоднијом не само за рекреативце-аматере, већ и за оне који живе на рачун прихода града и сматрају да то није само хоби. Такав материјал је много бољи од претходног, задржава топлоту - у стакленику створеном из њега, можете радити и зими под одређеним условима. Његова способност преношења светлости је прилично добра, мада нижа од танких премаза. И ребра ће захтевати мање када се монтира оквир, а дизајни из њега могу бити направљени много већи него од 4 мм материјала. Успут, просечан животни век таквог поликарбоната је око 10 година. Али цена овог типа је већ виша, и не може свако себи да приушти.
Дебљина 15 мм Поликарбонат, који има највећу снагу међу описаним. Отпоран је на мраз, не боји се високог притиска створеног снијегом. Савршено држи топлину и често се користи за израду зимских вртова. Али цена таквог поликарбоната је много већа него у првој варијанти.

Целуларни поликарбонат 4 мм, транспарентан

На основу тега се лахко закључи, да се оптимално размерје између квалитета и квалитета може сматрати поликарбонатом дебљине 8 мм. Од њега можете створити солидан, топао и дуготрајан стакленик на обичном врту.

Поликарбонат ћелијски чист, 8 мм, Полигал

Боја и ћелије су важне

Приликом избора ћелијског поликарбоната потребно је обратити пажњу на његову структуру - она ​​такође значајно утиче на њену снагу, способност преношења светлости и квалитет уопште.

Напомена! У ствари, ћелије присутне у структури материјала су веома важне. Чињеница је да они стварају ваздушни слој, који омогућава стакленику много боље да задржи топлоту.

Постоје три типа ћелија.

 1. Правоугаони. Најчешће се користи тип поликарбоната са таквим ћелијама. Овај поликарбонат има малу чврстоћу, али у исто вријеме савршено пролази свјетлост и одличан је за стварање малих стакленика.

  Поликарбонат са правоугаоним ћелијама

 2. Трг. Поликарбонат са овом врстом ћелија јачи је од претходне врсте. Обично се користи за прилично велике зграде.

  Поликарбонат са четвртастим саће

 3. Шестоугаони. Материјал који има саће овог облика - најјачи, не плаши се ветрова и снежних олуја. Али он пропушта светло много горе. Обично се користи за кровну конструкцију, јер се ретко користи поклопац за стакленике.

  Шупљи поликарбонат са шестерокутним ћелијама (горе)

Да не би потрошили додатни новац, требало би јасно оценити све захтеве за будућу изградњу. Нема смисла стављати стакленик од поликарбоната са хексагоналним ћелијама у топлој и мирној регији - то би било неразумно висок трошак. А светлост таквог материјала пролази горе, и стога, на биљке,поготово свјетлосна, не одговара, тако да морате потрошити на додатно освјетљење.

Боја ћелијског поликарбоната је такође од велике важности. У потрази за модом, произвођачи сада нуде материјал готово било које боје - не само жуте, зелене, црвене, већ чак и црне. Али, бирајући поликарбонат у боји, вреди пре свега не размишљати о дизајну, већ о биљкама које ће живети у стакленику. Вриједно је погледати индикаторски пријенос свјетла сваке врсте, а расвјета би требала бити што ближа природном нивоу - само у овом случају, представници флоре у стакленику ће бити удобни.

Врсте и боје поликарбоната

Пажња! Пропусност поликарбоната за биљке треба да буде најмање 80%.

Не испуњавају се сва обојена слова. На пример, плави поликарбонат упија 40% сунчевог зрачења, а бронза - свих 60%. Такође треба имати на уму да обојени поликарбонат често пролази само одређени део спектра, и нема гаранције да ће само задржати врсту зрачења која је опасна за биљке.

Пропусност ћелијског поликарбоната

На основу горе наведеног, може се закључити да оптимални поликарбонат треба да буде транспарентан и са квадратним ћелијама. Ово ће бити оптимално решење у комбинацији са дебљином материјала 8 мм.

Треба ли вам заштита од УВ зрака?

Приликом избора поликарбоната важно је размислити о томе да ли ће бити заштићенултраљубичасто зрачење.

Напомена! Иначе, материјал који има премаз против овог дела спектра је много дужи од поликарбоната, који нема такву заштиту.

Уз константан утицај УВ зрачења на пластику, постепено се формирају микрокразине - почиње такозвана фотоелектрична деструкција. Постепено, ове пукотине се повећавају, расту заједно и тако уништавају поликарбонатни лист.

Да би се спречио овај лом и повећао животни век материјала, поликарбонат је прекривен посебним слојем који штити од УВ зрака. Поклопац се наноси на једној страни, на којој ће бити ознака, што значи да се материјал не боји таквог утицаја. То је етикета која се налази напољу и монтира лист у инсталационим радовима на крову стакленика.

Поликарбонат ефикасно штити од ултравиолетног зрачења

Пажња! Поликарбонат без заштитног слоја почиње да се колабира већ у првој години рада. Због тога у принципу није погодан за стакленике.

Успут, код неких врста поликарбоната, овај премаз може бити са две стране. Али за стакленике ово ће бити додатни трошак новца.

УВ заштита поликарбоната

изабрати поликарбонат

Како одабрати прави поликарбонат за стакленик, који ће задовољити све потребне захтјеве и постати оптималан? Све је врло једноставно.

Корак 1. Процијените климатске услове подручја у којем живите. Размислите о томе како често ваши ветрови дувају јаке ветрове,у којој количини снијега пада, колико дана у години је топло.

То је оно што се дешава када је оптерећење лоше израчунато

Корак 2. Размислите о облику и величини структуре коју желите да изградите на својој колиби. Запамтите да за засвођене стакленике или структуре са стрмим падинама кровног поликарбоната можете узети тањи.

Оквир за стакленик од поликарбоната

Корак 3. Проценити услове употребе пластеника. Да ли ће се користити током целе године? Или планирате узгајати поврће само у љето?

Мали стакленик од поликарбоната

Корак 4. Размислите који ће усјеви расти у стакленику. Потребно је много светла и топлоте, други имају довољно и мало светла. Из тог разлога, избор поликарбоната ће зависити и од дебљине и од способности одржавања топлоте.

Суммерхоусе греенхоусе

Корак 5. Када идете у продавницу, будите спремни сами да урадите нека мерења. Произвођачи који нису угледни могу вам дати суптилнији материјал од онога што вам је потребно. Узми владара са собом.

дебљина поликарбоната

Табела препоручених греда за ширење прелива за профилисане поликарбонатне плоче

Корак 6. Пажљиво прегледајте слово које сте одабрали: треба бити цјелина, имати заштитни филм, ребра крутости требају бити једнака (не савијена или сломљена).

Поликарбонатне плоче морају бити интегралне, са заштитним заштитним слојем

Корак 7. Питајте кодсертификат продавца за производе. Сваки поликарбонат мора имати пратеће документе који потврђују његов квалитет.

Корак 8. Проверите да ли је на заштитном слоју ознака да фолија има УВ заштиту.

Заштитне фолије морају бити означене са доказом УВ заштите

Напомена! Куповина поликарбоната без ове заштите нема смисла - то ће бити губитак новца, јер ће стакленик трајати веома кратко.

Како разликовати поликарбонат високог квалитета од кривотворења

Ако се плашите да направите грешку при избору поликарбоната, консултујте специјалисте који ће прецизно израчунати потребну густину и дебљину материјала у складу са наведеним захтевима. Истина, њихове услуге нису јефтине.

Димензије пластеника из поликарбоната, цртеж

У овом чланку ћете наћи много различитих цртежа пластеника са поликарбонатом који приказује величине! Такође препоручујемо да прочитате чланак о томе како да направите стакленике са прозорским оквирима својим рукама.

Видео - Ве цхоосе полицарбонате

Произвођачи поликарбоната

Тренутно, тржиште нуди купцу велики избор поликарбоната различитих произвођача.

Табела. Карактеристике ћелијског поликарбоната у дебљини од 4 мм различитих произвођача.

\ т
Бренд десцриптион Пропусност,% Специфична тежина, кг /м2

СафПласт Инновативе /Новаттро

То је један од највећих произвођача поликарбоната у Русији.Производи су у сталној потражњи, јер се одавно показало да је један од најбољих. Стакленик овог поликарбоната је стар више од 12 година. 84-87 0.75

Баиер Материал Сциенце /Макролон

Поликарбонат има одличне карактеристике. Просечан животни век је 8 година. 81 0.8
\ т

Полигал

Ослобадја истоимени поликарбонат. Ово је руско-израелска компанија. Њихов поликарбонат је издржљив, јефтин и служи јако дуго. Када се правилно користи, стакленик задржава своја својства око 10 година. 82 0.65
\ т

Пластилук /Суннек

Кинески бренд производи један од најјефтинијих ћелијских поликарбоната. Стога је и популаран код потрошача. Служи 3-4 године. 86 0.79

Новаттро Полицарбонате Вхите

Главна својства целуларног поликарбоната СУННЕКС

Коефицијенти пропуштања светлости (ПЦБ) ћелијског поликарбоната СУННЕКС, у%

Поред одабира праве дебљине плоча од поликарбоната, важно је купити квалитетан материјал. Да бисте пронашли поузданог и издржљивог, прво морате одредити произвођача. Кинкпласт је један од водећих произвођача поликарбоната на домаћем тржишту. Материјал овог произвођача се одликује високим квалитетом, одличним техничким карактеристикама и радним својствима. Следећи брендови ћелијског поликарбоната користе се за прављење пластеника: ВОГГЕЛ -Европски квалитет, различита издржљивост; СКИГЛАСС - универзални материјал по приступачној цени; АГРОТИТАН и поликарбонат ПОСЕБНО ЗА ГРЕЈАЊЕ - материјал намењен за употребу у пољопривреди.

Запамтите да избор дебљине поликарбоната за стакленике треба да буде у фази пројектовања самог пројекта изградње. Ово ће вам помоћи да замислите колико ће структура бити отпорна на спољашњу физичку активност. И запамтите: не би требало да штедите на поликарбонату, посебно ако живите у тешким климатским условима.