Која дебљина је потребна за израду преграда од гипсаних плоча

Веома често се приликом поправки суочавамо са потребом да поново изградимо просторије. Захваљујући савременим грађевинским материјалима, као што је суви зид, израда реконструкције било које сложености ће бити једноставна и врло једноставна. У ту сврху се стварају преграде или лажни зидови.

Овакви зидови су данас веома популарни, јер имају бројне предности.

предности дизајна

У лажним зидовима који се користе за раздвајање простора у одређене зоне, постоје бројне предности:

 • једноставна и брза инсталација;
 • висока чврстоћа и трајност;
 • сигурност;
 • способност стварања партиција различитих облика и величина;
 • приступачна цена.

Све ове особине су својствене сухозиду који га ставља корак даље од стандардних материјала као што су дрво или цигла.

Величина је важна

Приликом креирања лажног зида или преграде сухозида, његов најважнији параметар је дебљина. Овдје је потребно знати која је за такве зидове минимална и максимална дебљина.

Обратите пажњу! Величина материјала треба изабрати на основу сврхе ГКЛ.

Данас, од гипсаних плоча, направите лажне зидове од следећих намена:

 • декоративно. Обично се прави као увијени и декоративни елемент унутрашњости просторије и служи да нагласи његову љепоту. Обично не захтева велика оптерећења и не користи се са практичне стране. Његова дебљина може бити минимална;

 • је функционалан. Такви зидови би требали битиизаберите дебљину која ће бити максимална или близу тога. Дебљина преграде од сувог зида у овом случају зависи од степена оптерећења које мора да издржи. Такви лажни зидови често садрже бројне полице или нише, које укључују постављање књига, лонаца за цвијеће, ваза итд.

Избор дебљине зидова треба да буде из њихове величине. Данас се овај тип конструкције може направити од следећих типова:

 • у облику мале преграде, која ће делимично покрити простор;
 • зид са луком без врата;
 • комплетан и монолитни зид без украсних елемената са уметнутом кутијом за врата.

У свакој од ове три ситуације, величина партиције ће бити различита, а конструкција ће обављати другачију функцију.
Будући да је суви зид за такве зидове причвршћен само за дрвени или метални оквир, тада је приликом инсталације потребно узети у обзир и дебљину елемената оквира.
Не заборавите да изглед дизајна планиране преграде доприноси и одређивању дебљине. Фалсх зид мора у потпуности да издржи план да се укрца на све декоративне елементе, као и да се на њега стављају кућни предмети.

Извести израчуне

У подножју било којег зида, монтираног помоћу сухозидних плоча, увијек ће постојати скелет.Често се овде као оквир користи метални профил.Да бисте изградили, морате користити стабилне профиле различитих величина. Њихов избор би требао битиУрадите то на основу дебљине партиције коју желите да добијете у коначном резултату.
Уз величину профила регала, израчунавање треба узети такав параметар као и дебљина коришћеног сувог зида. Може се разликовати у зависности од тога шта желите да добијете од лажног зида: чврстоћа и звучна изолација или закривљене линије и декоративне.
Дебљина сувог лима треба одабрати на основу очекиваног оптерећења цијеле конструкције. Овај параметар се израчунава у килограмима за један квадратни метар површине партиције.

изабрати слова

Данас, дебљина сувог лима може имати различите стопе. Али треба да знате да, да би лист био јак и да служи што је дуже могуће, његова минимална дебљина би требало да буде 12,5 мм. Обично ова величина има стандардни лист за монтажу на зид. Смањење ове бројке ће смањити снагу својстава монтажних зидова. Као резултат тога, они ће се много чешће деформирати и наставити да служе не тако дуго.

12,5 мм је минимум потребан за најједноставнију и најкориснију преграду. И шта треба урадити ако је предвиђено оптерећење више пута? Овде треба да знате следеће нијансе:

 • са оптерећењем од једног метра квадратног у 40-50 кг, дебљина лима треба да буде 15 мм;
 • са оптерећењем од 50 до 70 кг потребно је око 18 мм;
 • за терет изнад 70 кг ће морати да користе двоструке листове, и такође захтевају комплетно ојачање структуре оквира. Овде добитНеопходно је направити периметар лажног зида, као и на мјестима гдје се налазе полице или нише.

Након правилног одређивања овог параметра, можете бити сигурни у дугорочни рад пројекта, као и на његову квалитетну монтажу. Гипсана плоча савршено ће обављати функције које су јој додељене, уместо да разбијају, уништавају и кваре цео ентеријер просторије.

Причајмо о костуру

Када се гипсане плоче издвоје, можете обратити пажњу на барем један важан елемент - оквир. За лажне зидове, дебљина одабраних носача игра веома важну улогу, јер ће предфабрицирани оквир преузети све оптерећење конструкције током рада.

Овде се избор заснива и на функционалности конструисаног уређаја:

 • када се конструише једноставна преграда без прегиба, која ће банално дијелити просторију на пола, дебљина профила може бити 50 мм;

Обратите пажњу! Профил од 50 мм погодан је само за декоративне и једноставне конструкције. Због тога многи стручњаци не препоручују избор таквог профила за склапање сложенијих и функционалнијих зидова.

 • ако је преграда функционална, онда се полице морају узети у дебљини од 100 мм.

Генерално, ако финансирање дозвољава, онда су сталци од 100 мм боље користити чак и за једноставне преграде да би били сигурни у њихову снагу.
Овај профил има следеће предности:

 • омогућиће стварање звучно изоловане преграде;
 • ће повремено повећати снагу и крутост оквира;
 • преграда ће играти улогу стварног, а не чисто декоративног зида;
 • омогућава вам да користите само један слој сухозидних плоча. Нема потребе да се користе двослојне плоче;
 • је инсталиран на такав зид, врата ће функционисати нормално.

Стога, при избору профила не јефтини, али је боље одмах користити прикладнији материјал.

Звучна изолација и њена улога

Приликом израде преграда које функционишу као комплетни зид, дебљина конструкције ће такође зависити од звучно изолованог материјала. Или боље од присуства или одсуства таквог.

Звучна изолација се поставља у лажни зид у случају да се са њим ствара одвојена просторија. Као материјал за звучну изолацију, по правилу се користи стаклена влакна или пјена. Материјали за звучну изолацију могу имати различите дебљине, тако да то треба узети у обзир при израчунавању дебљине цјелокупног дизајна.
Сада сте у потпуности одговорни за питања, тако да без оклијевања можете одабрати најоптималнију верзију дебљине, као партиције, и све њене компоненте. Запамтите да квалитет и трајност градње сухозидних плоча зависи од обрачуна свих нијанси њихове монтаже.