Која је жица боља од бакра или алуминијума

Шта је боље - бакарно или алуминијумско ожичење? Ово питање се често поставља у окружењу професионалаца и обичних људи који планирају да замене старе жице у кући, стану или канцеларији. Али, да би се донела исправна одлука, важно је знати предности и недостатке, правила рада, као и главне разлике између бакра и алуминијума.

За и против

Алуминијско ожичење има следеће предности:

 • Мала тежина. Ова карактеристика је важна за инсталацију далековода, чија дужина може достићи на десетине или чак стотине километара.
 • Доступност по цени. При избору материјала за постављање, многи се руководе трошковима метала. Алуминијум је мањи, што објашњава нижу цену производа од овог метала.
 • Отпорност на оксидационе процесе (релевантно у одсуству контакта са отвореним ваздухом).
 • Присуство заштитног филма. У процесу рада на ожичењу алуминијума формира се танак слој који чува метал од оксидационих процеса.

Алуминијум такође има низ недостатака које треба знати:

 • Висока отпорност на метал и нагиб према топлоти. Из тог разлога није дозвољена употреба жице мање од 16 квадратних метара (са захтевима ПУЕ, 7. издање).
 • Умањење контактних спојева због честог загревања при великом оптерећењу и накнадног хлађења.
 • Филм који се појављује на алуминијумској жици када је у контакту са ваздухом има слабу проводљивост струје која стварадодатни проблеми у области кабловских производа
 • Крхкост. Алуминијске жице се лако ломе, што је посебно важно у случају честог прегријавања метала. У пракси, ресурс алуминијумског ожичења не прелази 30 година, након чега га треба мијењати.

Правила за повезивање бакра и алуминијума

Постоје ситуације када само требате замијенити дио књижења или додати (носити) неке испусте у стану. У таквој ситуацији питање је како правилно спојити жице од различитих метала. Да бисте избегли прегревање у комбинацијама ожичења бакра и алуминијума, користите следеће методе пребацивања:

 • Прикључак типа матице. У овој опцији, жице су причвршћене између специјалних плоча (само три). Прво, плоче се одвијају од врха и дна, након чега се између средње и горње спојнице умеће жица. У последњој фази долази до повлачења производа. Иста манипулација се врши са друге стране.
 • Прикључак са вијком. Овај носач је сличан "матици" са једином разликом што су ове двије жице спојене и постављене на један вијак са уградњом подлошке између њих. Затим се фиксирање врши помоћу матице.
 • Пролећни терминали. Ако се ожичење потпуно промени, боље је користити ВАГО терминале. Њихова особина је лакоћа уградње и практичност причвршћивања жица, захваљујући опружним типовима стезаљки. Пре употребе таквих прикључака, важно је претходно очистити кабл на размаку од 13-15 мм на ивицама. Послеова жица се убацује у рупу и фиксира малим полугама. У средњем делу шкољке обезбеђује се специјално мазиво које спречава оксидацију метала.
  Употреба терминала опруга је дозвољена само у мрежи расвјете. Проток великих оптерећења доводи до загревања опруга терминала, погоршања квалитета контакта и, последично, смањења проводљивости.
 • Терминални блокови су једна од најбољих опција за комбиновање жица од бакра или алуминијума. Производ је трака од диелектричног материјала са металном траком и стезаљкама за стезање. Када инсталирате, морате очистити ивицу кабла, уметнути га у рупе и добро га стиснути.

Описани начини спајања могу се користити за комбиновање жица од различитих метала (не само бакра и алуминијума). Овакво извођење гарантује висок ниво сигурности и способност да се избегне потенцијално опасно увртање. Међутим, треба имати на уму важност периодичне инспекције и проширења зглобова и зглобова који су причвршћени завртњима, јер они имају способност да ослабе.

Који материјал за постављање је бољи?

Сада ћемо детаљније испитати која је жица боља од бакра или алуминија. У том смислу, постоје многи стереотипи и грешке које ће бити размотрене у наставку:

 • Трајност. Верује се да је живот бакарне жице већи од алуминијума. Ово је лажна идеја. Ако погледате у посебан директоријум, можете бити сигурни да је извор каблова из оба типа метала идентичан. За ставке са једнимпо изолацији је стара 15 година, а дупло је 30.
 • Склоност оксидацији. Приликом примене кабла од алуминијума, вреди се сетити његове склоности према процесима оксидације. У школи су нам рекли да Ал (алуминијум) - метал који активно реагује са кисеоником, због чега се на његовој површини појављује танак филм. Потоњи штити метал од даљњег пропадања, али погоршава његову проводљивост. Ако изолујете жицу из околине, ризик од оксидативних процеса је минимизиран. Најбоља опција је употреба специјалних терминала са проводном пастом. Карактеристика овог посљедњег је побољшање квалитета контакта између двије жице и уклањање металног оксидног филма. Поред тога, специјално мазиво елиминише контакт алуминијума са околним ваздухом.
 • Трајност. Бакарна жица се сматра јачом и може издржати вишеструко савијање. У ГОСТ-у пише да жица од бакра мора да издржи 80 завоја, а од алуминијума - 12. Ако се ожичење одвија у зиду, на поду или скривено испод плафона, такво својство није толико важно.
 • Трошкови. Цена жице од алуминијума је нижа за 3-4 пута. Али при избору је важно запамтити да је бакарна жица попречног пресека од 2,5 квадратна метра предвиђена за струју од 27 А. Ако вам је драже алуминијумско ожичење, дебљина жице треба бити 4 квадратна. мм (називна струја 28 А).
 • Отпор. Одређивањем шта одабрати - алуминијумске или бакарне жице, вреди узети у обзир различит отпор. За бакар, овај параметар је око 0.018 охм * ск М /м, а за алуминијум - 0.028.Али треба имати у виду да укупни отпор (Р) проводника не зависи само од наведеног параметра, већ и од дужине и површине проводника. Ако узмемо у обзир да се за исто оптерећење користе алуминијске жице већих раскрсница, коначни Р производи од бакра и алуминија ће бити приближно идентични. Највећи отпор се јавља у мјестима повезивања, али се у складу са наведеним вијећима не може бојати.
 • Једноставност уградње. Сматра се да је повезивање жица од алуминијума сложенији задатак. Ово је релевантно само код уобичајеног повезивања, увијањем. У случају терминатора, стезаљки или вијака, овај проблем је елиминисан.

Ситуација која захтева контакт између два различита метала заслужује посебну пажњу. Приликом комбиновања бакра и алуминијума на додирној тачки, одвијају се различити процеси кроз које се повећава отпорност. Као резултат тога, место двожичне везе се прегреје, изолација се сруши и ризик од паљења се повећава.

Горња карактеристика је карактеристична за све метале који имају различиту отпорност. Поред тога, многи произвођачи користе не "чисте" метале, већ њихове легуре, што такође доводи до промене параметра отпора. Да би се избегли проблеми у будућности, јер је исправно повезати жице и одбити њихово увијање.

Корисне препоруке

На концу, дајемо неколико савјета који треба узети у обзир приликом објављивања:

 1. У случају самосталног постављања у кућу или стан, боље је изабратибакрене жице Са мањим делом, они издржавају веће струје и отпорнији су на често савијање. Ништа мање важан тренутак - волумен. Бакарне жице су компактне, што поједностављује процес стварања такта. На пример, приликом повезивања пријемника снаге 7-8 кВ, алуминијумска жица треба да има попречни пресек од око 8 мм. У каблу три су живеле и плус оплетене. Као резултат, укупни пречник је око 1,5 центиметара. За поређење, бакар може имати попречни пресек од 4 м2, а укупни пречник није већи од центиметра.
 2. Приликом инсталирања утичнице, користите трожилни кабл са жицом за уземљење. Растојање од утичнице до пода је 30 цм, а при организацији мреже расвјете дозвољено је кориштење кабела с двије жиле (уземљење није потребно).
 3. Забрањено је објесити сав терет на један пар жица (посебно ако су алуминијски). Најбоља опција је да се ланац подели на неколико линија. На пример, једна машина храни каде, друго - осветљење, трећа - кухињу и тако даље. Попречни пресјек за кухињу и купаоницу мора бити 4 или 6 м2, а за круг свјетлости 1,5 или 2,5 мм.

Теже је радити у старим становима, гдје су монтиране алуминијске жице које су наџивјеле своје ресурсе и потребно их је замијенити. Постављање одељка од 2,5 квадратна милиметра може издржати оптерећење не веће од 20 ампера, што није довољно за модерну електрику. Поред тога, изолација жица временом губи еластичност и постепено се сруши. У овој ситуацији, једино решење је да се потпуно замене ожичење на бакарним жицама.

Прочитајте више заштозамените алуминијумске ожичење на бакру у старој кући, погледајте овај видео:

резултати

Која је жица боља? Са позиције оперативних квалитета, бакар је бољи. Ако се трошите, алуминијумске жице коштају мање. И овдје је важно одлучити - уштедјети на властитој сигурности или не.