Клизна врата у просторију: уређај и изглед, фотографије и видео

Све чешће, у процесу замјене постојећих унутарњих врата, купци престају бирати клизне системе. Ова тенденција има прилично снажно оправдање, јер клизна врата значајно штеде постојећи простор, отварајући се дуж зида. Осим тога, такви дизајни не губе своју оригиналност, јер имају најшири спектар украсних завршних материјала.

уређај за врата

Сви производи клизног типа имају практично стандардни аналогни сет елемената, који укључују следеће компоненте:

 • Шарка врата, представљена у потребној количини;
 • Украсни оквири оквира;
 • Сет прибора у облику ручки врата и механизма за закључавање;
 • Механизам, који укључује шине за вођење, котрљајне кочије и држаче.

У неким случајевима, дизајн се може допунити инжењерским елементом у облику касете. Овај уређај је потребан када се постављају клизна врата скривеног типа која се скривају у зиду када се отварају.

Украсни оквир уоквирења има облик П и користи се у комплету са плочама као елемент који покрива неједнакост зидова и уредно обликује врата. У процесу производње најчешће се користи цело дрво. Постављање производа врши се помоћу сидара, вијака, љепила или монтажне пјене. Захваљујући оквиру, клизна врата имају уредан, комплетан изглед.

Усмерена шина је направљена од челичног или алуминијумског профила. Његова припремаупотреба је да се изреже на потребну величину и монтира на одговарајућу висину израчуна.

У већини случајева ваљкасти механизми су метални. Врата су допуњена посебном гуменом или пластичном облогом на точку како би се осигурало глатко и тихо окретање врата. Квалитет механизама ваљака зависи од трајности и правилног функционисања конструкције, јер већина оптерећења пада на њих.

Ради лакшег коришћења и безбедности, клизна врата су често опремљена скраћеним прикључцима. Употреба нокаута у већини типова клизних система неће дозволити потпуно отварање затварача.

производни материјали

Готово сва клизна врата могу бити израђена од различитих материјала и њихових комбинација. Међутим, главне компоненте су дрво и стакло. Полазећи од принципа комбинације ових материјала, врата се конвенционално деле на четири типа:

 • комбиновано;
 • Целнмассивние;
 • Дрвена са остакљењем;
 • Стакло са металним или пластичним елементима.

Крило врата комбинованог типа је затварач, чији је оквир направљен од јефтиног дрвета, често бора, користећи иверице или плоче од влакана. Као декоративни заштитни слој најчешће се користи природни декоративни храст, ружино дрво, буква, карелијска бреза или орах.

Сва масивна клизна врата израђена су од скупих врста дрвета и разликују се по великој величинитежина и висока цена. Ова врата захтевају монтажу помоћу ојачаних причвршћивача и у већини случајева имају и горњу и доњу вођицу. Међутим, у случају употребе шине за под, пожељно је извршити додатно ојачање пода на локацији водича. Ово је неопходно тако да у процесу употребе у зони постављања праг не постане сув под тежином тканине.

Дрвена клизна врата са остакљењем могу бити израђена од чврстог природног низа, или комбиновањем чврстог оквира са плочама од иверице или плоча од влакана. Потпуно остакљени производи могу имати елементе уоквиривања у облику пластичног или алуминијумског профила или израђени у потпуности од чврстог стакленог лима.

Када се користе безпрофилни системи за причвршћивање стаклених врата могу се извести на два начина: бушење рупа за уградњу или коришћење специјалних стезних елемената. Бушење рупа за монтажу у клизним вратима се може урадити веома ретко, јер овај метод нарушава интегритет мреже и промовише његове физичке карактеристике. Међутим, у случају употребе ове методе, гумени, гумени или силиконски јастучић мора бити причвршћен на елемент за причвршћивање. Он промовише ефикасну заштиту стакла од уништења у процесу рада производа.

Употреба стезача не захтева додатне кораке у припреми за монтажу. Међутим, ови производи захтевају употребу заптивних елемената уквалитет подлога. Њихова примјена је неопходна како би се осигурала заштита врата клизних врата од пуцања под утјецајем природних вибрација приликом помицања платна.

Класификација клизних конструкција

На принципу отварања, сва клизна врата, која предвиђају уградњу дневног боравка у просторији, могу бити у њиховој конструкцији:

 • радостан;
 • преграда;
 • мишић или књига;
 • каскадно.

У овом случају, сваки од система може имати више од једног затварача. У процесу отварања платна у једном врату, у зависности од типа конструкције, као и дужине шине, производи се могу кретати у једном правцу иу оба. У случају вишеслојних конструкција, могуће су варијанте у облику отварања оба вентила у смеру један од другог, као и на једној или на обе стране у исто време.

хаппи

Главна разлика између таквих производа је сферни изглед клизних платна, као и лучни облик система профила. Производња сличних конструкција постала је могућа захваљујући развоју нових полимерних и композитних материјала.

Процес производње производа типа радијуса се практично не разликује од производње праволинијских клизних врата. Приликом производње производа, алуминијумске легуре се користе за израду водилица и оквира. Завршни радови су наношење декоративно-заштитног прскања. Повремено се фурнир користи од природног храста или венгеа.

УУ већини случајева такви дизајни су застакљени. У овом случају као уметци могу се користити не само очврснута, већ и органска стакла као и прозирни материјал на бази поликарбоната или акрила. Једна од најпопуларнијих новина је холандска пластика. Материјал је високо технолошка мешавина биополимерних материјала биљног поријекла.

Конструкција радосних врата је скуп елемената који осигуравају тихи рад производа. Главни детаљи су:

 • Усмерене шине горњег и доњег положаја;
 • Стропни и подни метални профил;
 • Ваљкасти механизми;
 • заптивне масе;
 • Комплет фриза;
 • механизми задржавања;
 • Елементи прибора у облику оловака, као и браве ако је потребно.

Без сумње, радосно клизна врата су веома популарна због свог оригиналног изгледа и на промотивним фотографијама иу стварности. Међутим, ови производи су ексклузивни и не производе се серијски. Разлог за то је потреба за појединачним мјерењима од случаја до случаја.

купе

Унутрашња врата врата типа одељка могу имати једно или два врата. У случају монофиламентне инсталације, тип отварања конструкције се одређује помоћу водилице. Платно се може померати и на једној и на обе стране. Уградња двокраких врата укључује два типа отварања платна. У случају помицања вентила у смеру један од другог, механизми ваљка су постављени у један заједнички жлебводилица. Приликом отварања помицањем једног листа за други процес може се извршити на обје стране пролаза. У овом случају, механизми ваљака врата имају различита корита.

Клизна врата типа цоупе су један од најпопуларнијих дизајна. Производ може бити потпуно обустављен, а мајка истовремено и горњи и доњи водич. У случају употребе само горња трачница осигурава потпуну сигурност рада конструкције због недостатка прага. Код подних и стропних причвршћења, главно оптерећење од тежине конструкције је на доњем водилу. Горња шина служи у таквој ситуацији само да обезбеди вертикалу вентила.

Као материјал за израду конструкција клизних врата типа одјељка, може се користити готово сваки материјал: од природног дрвета до стакла и пластике. Једна од најпопуларнијих опција су стаклена врата, или фурнирана глуха и делимично остакљена платна.

Дуксерица и књига

Врата, са отварањем врсте књиге и хармоника, најчешће се користе када је потребно визуелно проширити простор простора. Такви производи не захтевају велику слободну површину у близини врата јер се компактно формирају током отварања. Ово је опремљено великим бројем малих врата.

Постављање таквих клизних врата је дозвољено у условима уског простора ходника и малих врата, као и за широке пролазе. Отварање лименкеспроведена иу једној од страна, иу обе. У исто време, таква врата су делимично фиксирана, јер су улазна врата монтирана на клин и суштински су обрадива. Остала платна се константно причвршћују уз помоћ механизама за петљу.

Уједначеност и исправност кретања у процесу рада осигурава се механизмима за котрљање који се крећу дуж водилица. У исто вријеме, свака од врата често има кочију. Покрет је једно заједничко корито. Да би се осигурала трајност пројекта, опремљена је специјалним уређајима за блокирање који спречавају тешки удар платна на намјештај и зидове у процесу оштрог отварања.

Упркос високом степену поузданости и трајности производа, не препоручује се уградња на местима која укључују честа и интензивна употреба врата. Ово ограничење је због великог броја спојних елемената и моторних механизама.

Каскадна врата

Каскадни производи представљају сложену конструкцију која се састоји од неколико крила за врата које се међусобно фиксирају. Таква клизна врата су веома оригинална и изгледају веома импресивно на видео снимцима иу животу у процесу употребе. Суштина рада је да се при отварању и затварању подигну блатобрани других платна. Принцип механизма је нешто попут употребе вентилатора. У исто време, свака врата имају посебан ров на покрету вођења који је причвршћен на њега помоћу механизма за котрљање.

Још једно име система- телескопски, добијен захваљујући употреби истог назива елемената за мијешање. Овај дизајн може имати само горњи распоред водилице или се кретати дуж горње и доње шине истовремено. Упркос неугодности, систем горњих и доњих вођица је поузданији и практичнији. Горње трачнице у каскадној структури најчешће су причвршћене за плафон.

Као главни материјал за производњу клизних врата овог типа налази се каљено или полимерно стакло у различитим нијансама боја. Употреба у производњи врата од дрвених конструкција са фурниром је ограничена, јер такав материјал у већини случајева даје производу визуелни осећај гравитације и органски изгледа само у строгој класичној унутрашњости.