Класификација просторија за опасност од струјног удара: за шта је потребна

Класификација простора

Класификација индустријских објеката у односу на ризик од електричног удара није изумљена једноставно. Његова сврха је да створи сигурне услове рада и да буде смештена у затвореном простору, постављањем одговарајуће опреме и коришћењем строго дефинисаних средстава за производњу у просторијама. Стога, да не бисмо били збуњени по овом питању, погледајмо детаљније класификацију и дефинирамо аспекте на које она утиче.

Опасни фактори и класификација просторија

Пре свега, хајде да утврдимо која је класификација просторије због ризика од електричног удара, и које опасности утичу на ову спецификацију. Почињемо са описом свих могућих опасних фактора.

Опасни фактори који утичу на класификацију просторија

Класификација просторија зависи од присутности опасних фактора у њима. Дакле, пре свега, хајде да погледамо питање и шта су, заправо, просторије у контексту њихове безбедности, електричног шока.

Помоћи ће нам у овом "Правилнику за инсталацију електричних инсталација" (ПУЕ), који је главни регулаторни документ о овом питању:


Вода и електрична енергија

Као што знате, електрична енергија и вода нису међусобно у складу. Дакле, она је прва од опасних фактора. Али вода у собама је обично присутна само као пар. Због тога су све просторије подељене у четири врсте у зависности од влажности у њима -сува, влажна, сирова и нарочито сирова.


Уређај за мерење влаге у затвореном простору

Сухе просторије укључују просторије у којима влажност ваздуха не прелази 60%. Ова просторија се не односи на опасан струјни удар. Не припадају опасним и собама, у којима влажност варира унутар 60-75%. Са таквим индикаторима, они се називају влажни.


Нарочито влажне просторије

Али просторије у којима влажност прелази 75% већ се назива сировом и опасне су за електрични удар. Па, ако је влажност у просторији скоро једнака 100%, онда се она назива врло сировом. Одредите такву собу је прилично једноставна - она ​​је прекривена влагом не само пода, већ и зидова и плафона.


печена соба

На исти начин, упутство одређује висок ризик од високе температуре. Удобна температура за особу је до 33? С. Стога, ако се у затвореном простору, чак и периодично, више од једног дана, температура диже изнад 35 ° Ц, онда се ова соба назива врућа.


На фотографији прашњаве собе

Следећи опасни фактор је прашина. Он не само да спречава особу да дише, већ и улази у затворене чворове електричних инсталација, пада на проводне делове. Али само присуство прашине је још увијек сажаљење невоља, али прашина још увијек може бити и текућа. Ова опција се мора узети у обзир у прашњавим просторијама.


Утицајхемијски активне супстанце

Други фактор који одређује класификацију професионалних опасности од електричног шока од стране људи је присуство агресивних хемијских средина. То могу бити гасови, агресивне паре, течности, па чак и обичан калуп. Сва она окружења која доприносе уништавању изолације и самих дијелова који носе струју.


Соба са проводљивим подовима

Једнако опасна за особу је присуство проводљивих подова. То су бетон, гвожђе, земљани и други типови подова, који под одређеним условима могу бити проводници. Истовремено, подови прекривени линолеумом, паркетном даском и другим сличним материјалима су сигурни.

Није ограђена електрична опрема

Последњи фактор, који је успут сасвим могуће искључити сопственим рукама, јесте могућност истовременог додира особе са деловима који носе струју или електричним апаратима и уземљеним елементима. Да бисте то урадили, довољно је да заштитите електричне компоненте, а отворени делови проводника постају недоступни на додир.

Класификација просторија

Пошто сте наишли на факторе који утичу на класификацију просторија, можете ићи директно на њега. Укупно, постоје три класе објеката за електрични удар.

Погледајмо сваки од њих детаљније:


Простори без високог ризика

 • Први у овој класификацији су просторије без повећане опасности.ТакоПростор не би требао имати ни један од горе наведених опасних фактора.


Опасне просторије у односу на електрични удар од стране особе

 • Надаље, класификација објеката за електрични шок укључује зграде високог ризика.Ово укључује просторије које садрже најмање један од доље наведених опасних фактора.
 • Ово је влажност просторије, унутрашња температура, проводљиви подови, као и могућност да се особа додирне истовремено са проводним и уземљеним елементима.Поред тога, као што су прашни простори као у видеу. Штавише, не зависи од проводљивости или прашине која се налази у просторији.
 • Па, ово су посебно опасне собе. Ове такозване зграде имају посебну влагу или су присутне хемијски активне средине.


Отворени дистрибутери су посебно опасне просторије

Обратите пажњу! Класификација просторија према степену струјног удара апсорбује све отворене разводне и трансформаторске станице у посебно опасне просторе.

 • Али то није све, јер најопасније укључују и просторије које имају истовремено два или више опасних фактора у горе наведеном.На пример, проводни подови и могућност судара са деловима који носе струју и уземљење, или повећана прашњавост и влага.

На шта се односи класификација простора?

Па, одкако се врши класификација просторија према степену струјног удара. Остаје да се разуме, и зашто је, у ствари, потребно и на шта утиче? И то је потребно и утиче на врсте електрана и начин њихове уградње у такве просторије.

Ми ћемо испитати ово питање у овом одељку нашег чланка:

Захтеви за коришћење електричних алата у просторијама различитих класа

 • Прије свега, учионица утиче на електричну опрему која је овдје инсталирана.Ово је систем осветљења, стационарна електрична опрема и покретне електричне инсталације. Али хајде да се вратимо на ред.


Дијаграм повезивања сплит трансформатора

 • \ т Почнимо са системом осветљења.У опасним и посебно опасним просторијама у складу са клаузулом 6.1.16 ПУЕ треба користити светиљке са напоном напајања не већим од 50 В. Као изузетак, требало би применити сијалице на напон до 220В. Али у овом случају, свака лампа би требала бити напајана властитим трансформатором, што је врло неугодно, а цијена такве мреже ће бити велика. Према томе, у последњем издању ПУЕ, снага таквих прикључака је дозвољена преко УЗО машине до струје цурења не веће од 30 мА.

УЗО машина

 • Посебан проблем је учинак саме опреме.Дакле, за опасне и посебно опасне просторије, лампе инсталиране на висини до 2,5 метра треба да имају класу заштите од струјног удара од 2 или 3.лампе морају имати двоструку или појачану изолацију за класу 2 или напон који не прелази 36В АЦ класа 3.
 • Дозвољено је употребљавати уређаје који имају класу заштите од струјног удара 1 ако се изводе преко уређаја УЗО при струји цурења која не прелази 30 мА.Електрична опрема прве класе укључује електричне инсталације које немају појачану изолацију и морају имати заштитно уземљење.


Класе заштите електричне опреме од електричног удара од стране особе

 • Посебан проблем је употреба преносних уређаја у таквим просторима (види Портабле Лигхтинг: шта би требало да буде). Исто тако, они би требали бити на напону који није виши од 50В. Али ако се ради о уској или врло добро уземљеној просторији, онда би требало користити преносне уређаје са напоном не вишим од 12В.


Преносна 12В лампа

 • \ т Посебни захтеви важе за утичнице инсталиране у опасним и посебно опасним просторијама. Оне се нужно морају извршити путем аутоматске заштите УЗО.


Утикачи за УЗС

УЗО утичнице

\ т

Обратите пажњу! Сада постоје утичнице са уграђеном УХФ машином, а неки електрични алати имају виљушке са уграђеном УХФ машином. Њихова примена је такође дозвољена у таквим просторијама.

Едукативни филм о електричној сигурности.

закључак

Класификација просторија по степенима електричног шокашок је један од одлучујућих фактора у пројектовању и одржавању електричних инсталација. Према томе, предузеће мора бити комплетна листа објеката и особља треба да знају такве просторије и моћи да служе у великим електричним опасности.