Категорије аутоматских прекидача: А, Б, Ц и Д

Аутоматски прекидачи се називају уређаји који су одговорни за заштиту круга од оштећења узрокованих ударцем на њу велике струје. Превише јак проток електрона може раставити кућне апарате, као и изазвати прегревање кабла са накнадном фузијом и изолацијом паљења. Ако се линија не онеспособи у времену, може доћи до пожара, тако да је, у складу са захтевима ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), забрањена рад мреже у којој нема електричне заштите. АВ има неколико параметара, од којих је један тренутна карактеристика аутоматског сигурносног прекидача. У овом чланку ћемо описати шта се разликују између прекидача А, Б, Ц, Д и заштите које мреже користе.

Особине рада аутомата за заштиту мреже

У коју класу нема аутоматског прекидача, његов главни задатак је увек један - брзо одредите појаву прекомерне струје, и искључите мрежу пре него што се кабл оштети и прикључи на линију уређаја.

Струје које могу бити опасне за мрежу подијељене су у двије врсте:

  • Струја преоптерећења. Њихов изглед најчешће се јавља због укључивања у мрежу уређаја, чији укупни капацитет прелази да је линија у стању да издржи. Други разлог за преоптерећење је квар једног или више уређаја.
  • Суперцуррентс изазвани кратким спојем. До кратког споја долази када је веза између фазе и неутралнепроводници. У нормалним условима, они су одвојено прикључени на терет.

Уређај и принцип аутоматског укључивања видеа:

струје надструје

Њихова вредност је често нешто виша од номиналне вредности машине, тако да пролазак такве струје у ланцу, ако не траје предуго, не изазива оштећење линије. С тим у вези, тренутна пражњења у овом случају нису потребна, штавише, често је брзина протока електрона брзо у норми. Сваки АБ је пројектован за одређени вишак електричне струје на којој ради.

Време заштите заштитног аутоматског прекидача зависи од величине оптерећења: на незнатном вишку норме може потрајати сат или више, ау значајном - неколико секунди.

Када је снага искључена под утицајем снажног оптерећења одговара топлотном отпуштању, чија је основа биметална плоча.

Овај елемент се загрева под утицајем високе струје, постаје пластичан, савија и активира рад машине.

Струја кратког споја

Токови електрона узроковани кратким спојем знатно надмашују карактеристику заштитног уређаја, узрокујући да се потоњи одмах активирају искључивањем напајања. Детекција кратког споја и непосредног одговора апарата одговара електромагнетном отпуштању, које је соленоид са језгром. Потоњи, под утицајем надструје, тренутно утиче на прекидач, узрокујући да се активира. Овај процес траје дјелић секунде.

Међутим, постоји једна нијанса. Понекад струја преоптерећења може бити врло велика, али не узрокована кратким спојем. Како уређај треба да утврди разлику између њих?

У видео снимку о селективности прекидача:

Овдје глатко прелазимо на главно питање којем је посвећен наш материјал. Постоје, као што смо већ рекли, неколико класа АБ, које се разликују по карактеристикама протока времена. Најчешћи који се користе у кућним електричним системима су уређаји класе Б, Ц и Д. Аутоматски прекидачи који припадају категорији А су много рјеђи. Они су најосетљивији и користе се за заштиту високо прецизних машина.

Ови уређаји се разликују у својој тренутној струји искључења. Његова вредност је одређена мноштвом струје која пролази кроз ланац, до номиналне вредности машине.

Карактеристике рада заштитних аутоматских прекидача

Класа АБ дефинисана овим параметром означена је латиничним словом и постављена на делове тела машине пре цифре која одговара номиналној струји.

Према класификацији утврђеној од стране ПУЕ, заштитна аутоматика је подијељена у неколико категорија.

Аутоматски уређаји типа МА

Посебност ових уређаја је одсуство топлотног разделника у њима. Уређаји ове класе уграђени су у ланце повезивања електромотора и других снажних јединица.

Заштита од преоптерећења у таквим водовима даје релеј максималне струје, прекидач штити самомреже од оштећења због удара кратких спојева.

Уређаји класе А

За машине типа А се каже да имају највећу осетљивост. Топлинско отпуштање у уређајима са временско-струјним карактеристикама А често функционише када је јачина струје од номиналног АВ прекорачена за 30%.

Електромагнетна завојница деактивира мрежу за приближно 0,05 секунди ако је струја у кругу већа од номиналне за 100%. Ако из било ког разлога после повећања силе електронског флукса два пута електромагнетног соленоида није функционисало, биметално ослобађање ослобађа снагу за 20-30 секунди.

Аутоматске машине које имају карактеристике протока времена А су укључене у линију, у којој чак и краткотрајна преоптерећења нису дозвољена. То укључује коло са полуводичким елементима укљученим у њих.

Заштитни уређаји класе Б

Уређаји категорије Б имају мању осетљивост од типа А. Електромагнетно ослобађање у њима ради када је номинална струја прекорачена за 200%, а време рада је 0,015 сек. Употреба биметалне плоче у прекидачу са карактеристиком Б са сличним вишком номиналне вредности АБ траје 4-5 секунди.

Опрема ове врсте је намијењена за уградњу у водове, који укључују утичнице, уређаје за расвјету иу друге ланце гдје недостаје почетно повећање електричне енергије или је минимално.

Машине категорије Ц

Уређаји типа Ц се најчешће користе укућне мреже. Њихов капацитет пуњења је чак и већи него што је раније описано. Да би соленоид реаговао са електромагнетним расцепом који је детектован у таквом инструменту, неопходно је да проток електрона који пролази кроз њега прелази номиналну вредност за 5 пута. Рад топлинског разделника са пет пута номиналне вредности заштитног уређаја одвија се за 1,5 секунди.

Инсталација аутоматских прекидача са карактеристиком за праћење времена Ц, као што смо рекли, обично се изводи у кућним мрежама. Савршено се носе са улогом уводних уређаја за заштиту опште мреже, док су за одређене гране, које су повезане са групама утичница и расветних уређаја, уређаји категорије Б добро прилагођени.

Ово ће омогућити селективност сигурносних аутоматских уређаја (селективност), ау кратком споју у једној од грана неће бити прекида цијеле куће.

Аутоматски прекидачи категорије Д

Ови уређаји имају највећи капацитет претовара. За рад електромагнетног свитка уграђеног у уређај овог типа, потребно је да је називни електрични штит сигурносног уређаја прекорачен најмање 10 пута.

Рад топлотног разделника у овом случају се одвија за 0,4 с.

Уређаји са ознаком Д најчешће се користе у општим мрежама зграда и објеката, где играју улогу у индустрији осигурања. Њихова операција се дешава у случају да се то не догодиправовремено одвајање електричне енергије од аутомата за заштиту круга у одвојеним просторијама. Они су такође инсталирани у ланцима са великом количином стартних струја, које су повезане, на пример, са електромоторима.

Сигурносни уређаји категорије К и З

Машине ових типова су широко распрострањене много мање од горе наведених. Уређаји типа К имају велику расподелу вредности струје потребне за електромагнетско раздвајање. Дакле, за АЦ струјни круг, ова бројка би требала премашити номиналну за 12 пута, а за константу - у 18. Рад електромагнетног соленоида се јавља не више од 0,02 секунде. Рад топлотног разделника у таквој опреми може се десити када је номинална струја премашена за само 5%.

Ове карактеристике су последица употребе уређаја типа К у ланцима са искључиво индуктивним оптерећењем.

Уређаји типа З такође имају различите струје соленоида електромагнетног раздвајања, али распростирање није тако велико као у А категорије К. У струјним круговима измјеничне струје, да би се прекинула струја, вишак мора бити три пута, ау мрежама константне - вриједност струје треба да буде 4,5 пута више од номиналног.

Апарат са карактеристиком З се користи само у линијама на које су повезани електронски уређаји.

Детаљније о категоријама видео аутомата:

закључак

У овом чланку смо прегледали тренутне карактеристике сигурносних аутомата, класификацију ових уређаја уусклађеност са ПУЕ, као и да се утврди у којим ланцима су инсталирани уређаји различитих категорија. Информације које добијете помоћи ће вам да одредите која сигурносна опрема треба да се користи на мрежи, у зависности од тога који су уређаји повезани са њом.