Капљеним наводњавањем властитим рукама из полипропиленских цијеви - научите како се ради!

Карактеристика система за наводњавање капањем је да се влага кроз посебну полимерну траку или капање испоручује директно у коренски систем биљака. Због тога се смањује укупна потрошња воде и тиме се повећава принос усјева. Осим тога, капање наводњавањем не доводи до преплитања тла и смањује вјероватноћу појаве корова - не добивају довољно влаге.

Стварање таквог система на самој фарми није посебна потешкоћа. Овај чланак ће вам дати детаљна упутства за дизајнирање и уређење наводњавања кап по кап користећи полипропиленске цеви.

Капљево наводњавање сопственим рукама од полипропиленских цеви

Полипропиленске цеви - основне карактеристике

У поређењу са конвенционалним металним цевима, производи од полипропилена имају низ предности које их чине добрим избором за инсталирање система за наводњавање кап по кап на фарми.

полипропиленске цеви

Треба истаћи следеће предности ПП цеви:

 • мала тежина;
 • јефтиност;
 • једноставност инсталације;
 • недостатак кондензата;
 • практично потпуно одсуство наслага на унутрашњим зидовима;
 • очекивано трајање живота је око 50 година.

Полипропиленске цеви и фитинзи

Да би се стандардизирале карактеристике, све полипропиленске цеви су означене и подељене у четири групе.

 1. ПН10 - цијеви, пројектиранесамо на хладној води (до +45 степени) и искључиво на притисак до 10 атмосфера. Због релативно слабих карактеристика, оне су ретке.
 2. ПН16 - цеви пројектоване за рад на притиску до 16 атмосфера и температуре до +60 степени. Погодан за систем наводњавања кап по кап.
 3. ПН20 - Максимални радни притисак је 20 атмосфера, са температурама до +95 степени.
 4. ПН25 - при дозвољеној температури која је слична претходном типу, притисак у њима може достићи и до 25 атмосфера. Обезбеђени су ојачани слојеви који повећавају чврстоћу цеви.

Приказ главних индикатора на цеви

Типови полипропиленских цеви

У линијама за наводњавање капањем, радни притисак не прелази 2-3 атмосфере, а температура воде је једнака или испод температуре околине. Због тога можете користити полипропиленске цеви ПН10 и ПН16. Употреба ПН20 и ПН25 је дозвољена, али њихове карактеристике су сувишне за сличан систем.

Капљеним наводњавањем властитим рукама - израда плана

Овај систем се састоји од неколико елемената, да се упознамо са карактеристикама сваког од њих.

 1. Капацитет воде. С једне стране, спаја се на цијеви за наводњавање капањем, ас друге - на водоводни сустав из којег се напаја. Потребно је складиштити воду и загријавати је под сунчевом свјетлошћу на температуру близу оне у зраку. Присуство контејнера је обавезно, јер када се директно повезује наводњавање аутопута на водоводну воду која долази у биљке, неће бити времена за загревање иврло хладно Као резултат тога, пољопривредне културе ће искусити "стрес", који ће утицати на њихов финансијски положај и принос.

  Резервоар за воду

 2. Кугласти вентил - када је отворен, вода из резервоара улази у окосницу система, започиње процес наводњавања капањем.

  Навој кугластог вентила може бити унутрашњи и спољашњи

 3. Филтер - потребан за пречишћавање воде од нечистоћа и малих честица прљавштине. Ако занемарите његову инсталацију, систем наводњавања капањем ће се зачепити и на крају пропасти.

  Јединица за повезивање канала: кран, филтер и сигурносни вентил

 4. Капацитет ђубрива - биљке са системом за наводњавање кап по кап захтијевају велику количину нутријената.
 5. Главни цевовод - главна линија целог система, доводи воду у грану. На другом крају контејнера је опремљен или утикач или кран који се користи за испирање система или за испуштање из воде.
 6. Славине испоручују воду директно у кревете. Као капљице могу се користити или капаљке, или полипропиленске цеви малог пречника са капљицама постављеним по целој дужини. Прикључен на главну линију са прикључцима-теес.

  Славине у систему за наводњавање капањем

 7. Ако је систем наводњавања кап по кап аутоматизован, он је додатно опремљен контролором, сетом сензора влажности, температуром и нивоом осветљења, као и електромагнетним вентилима,који замењују уобичајене кугласте славине.

Једноставна схема наводњавања кап по кап на градилишту

Пројектовање наводњавања кап по кап стакленика или окућнице је подијељено у неколико корака, изведено узастопно.

Корак 1. Одредити површину локације за коју је потребно организовати наводњавање капањем. Спровести мерења, израчунати број и дужину кревета, удаљеност између њих и број биљака на сваком од њих.

Подручје влажења при наводњавању капањем на различитим тлима

Корак 2. Израчунајте количину воде потребне за наводњавање свих усева на локацији. У просеку, један квадратни метар захтева 15 до 30 литара воде дневно. Израчунајте прецизније вриједности помоћу табеле испод.

Табела # 1. Дневна потреба неких усева у води.

Врста пољопривредних култура Потрошња воде, л /дан
Парадајз, један грм 1.5
Краставци, један грм 2
Кромпир, један грм 2.5

Имајте на уму да је потрошња воде сваке појединачне биљке нестабилна количина. Вредност варира у зависности од просечне температуре, нивоа падавина и карактеристика земљишта на којем усеви расту. Вишак залијевања је такођер штетан, као неадекватан, јер доводи до пропадања коријена биљке.

Корак 3. На основу података добијених у претходној фази, одредити запремину резервоара за воду и пресек главногнафтовод. У доњој табели приказане су вредности максималног могућег протока течности, у зависности од пречника цеви. Величина резервоара и раскрсница главног аутопута са малом границом перформанси. Ова мала резерва може бити потребна у случају повећане потрошње воде за наводњавање.

Табела. Зависност максималног протока воде од пречника цевовода.

Пречник цеви, мм Потрошња воде, л /х
16 600
20 900
25 1800
32 3000
40 4800
50 7200

Корак 4. Одредите број и дужину водова који се повезују са заједничким аутопутем. Ако се као директно средство за испоруку влаге на биљке наноси трака за наводњавање капањем, онда излази из правила: један кревет - једна трака за скидање. А када се користе полипропиленске цеви и капље из једне славине, могуће је обезбедити залијевање одједном два слоја.

У присуству аутопутева и славина велике дужине, да би се одржао притисак у систему, потребно је користити пумпу.

Схема система за наводњавање капљица

Корак 5. Одредите растојање између капаљки које су повезане са полипропиленским епруветама. Једна капаљка може "хранити" двије биљке на истом кревету (или четири на мјесту дренаже између сусједних кревета) у присуству одговарајућег адаптера.

Корак 6. Извадите двоструки лист из нотебоока у ћелију или цртежмилиметарски папир и нацртати скицу будућег система за наводњавање кап по кап. Пребаците на њега локацију резервоара са водом, контејнере за ђубриво, кран, филтер, главну цев, прикључке, Т-комаде и славине.

Треба навести распоред цевовода, црева за капање и појединачних капљица као и запорних вентила

.

Пример израчунавања наводњавања капањем за 1200 м2

Корак 7. Израчунајте количину материјала потребних за уређење система за наводњавање. Креирани на претходним фазама дизајна, распореда и скица ће вам помоћи у томе.

Једноставно наводњавање из кашика и баштенских црева

подешавање капацитета

Резервоар са водом треба да буде на одређеној висини тако да сила гравитације која делује на течност ствара притисак у цевима система за наводњавање капањем. У просеку, капацитет је подигнут на висину од 2 метра - дакле, у главној линији је обезбеђен притисак довољан за ефикасно наводњавање од 40-50 квадратних метара. Ако парцела са креветима треба да имана већој површини , онда се или резервоар подигне или постави пумпа у главни вод.

Корак 1. Изградите подршку за контејнер. Најлакши начин да се направи је од снопа са великим дијелом и дебелим широким даскама. Убијте греде до дубине у земљу, ставите их на даску за укрцавање. За већу чврстоћу између носача, поставите пречку. Уместо греде и дасака можете користити цигле или челичне цеви.

Резервоар за воду са дрвеним носачем

Корак 2.Монтирајте везу на линију за наводњавање капањем на контејнер. Инсталирајте фитинг и кран на висини од 5-10 центиметара од дна резервоара - тако да велике количине прашине и прљавштине не уђу у цјевовод.

Корак 3. На супротној страни резервоара инсталирајте прикључак на довод воде. Користите запорни вентил са пловком - уређај ће се аутоматски отворити да би напунио резервоар и затворио се када ниво воде достигне свој максимум.

Запорни вентил са пловним механизмом уграђен у резервоар за воду

Корак 4. Подигните и поставите резервоар на носач. Директно повезивање резервоара са водом, ставља последњу фазу система за наводњавање кап по кап.

С обзиром на велике димензије, капацитет заједно са ослонцем треба да буде инсталиран изван стакленика

Као резервоар за уље можете користити отворени резервоар - у овом случају ће га дјеломично допунити киша. Али истовремено водите рачуна да инсталирате добар филтер - заједно са падавинама у контејнеру ћете добити пуно прашине, смећа и лишћа, због чега је могуће зачепљење цеви.

Облагање главног аутопута и скица

Пошто се полипропиленске цеви користе као материјал за главну линију и држаче славина, потребно је да знате како да их сечете и да их правилно повежете.

Да би се добио чист рез без буррса и деформација, можете користити специјалне шкаре за резање цеви дизајниране за рад са пластичним производима. Ако из било ког разлога набавкуТакав инструмент није могућ, онда као алтернатива, нож на металу или, када се ради са малим деловима цеви, користи се акутни нож за папир. Али са тим ће се смањити квалитет сечења, а то неће утицати на трајност цеви и квалитет везе са другим елементима система.

Нож за резање пластичних цеви

Компликованије је повезивање полипропиленских цеви са спојницама и другим елементима.

Укупно су три начина:

 • са лемљењем;
 • са компресијом;
 • хладним заваривањем.

Први метод обезбеђује чврсту и издржљиву везу која може да издржи висок притисак у систему. Али за њега ће вам бити потребна специјална машина за лемљење са сетом млазница и неке вештине рада са сличним алатом.

Алат за лемљење полипропиленских цеви

Корак 1. Проверите да ли је део за монтажу и цев за решавање проблема или брак.

Корак 2. Одмастите вањску површину цијеви на мјесту предвиђеног споја и унутарње површине прикључка.

Упутства за сечење и лемљење полипропиленских цеви

Корак 3. Инсталирајте одговарајућу млазницу на алат за лемљење - отвор у дијелу цијеви треба одговарати вањском промјеру, ау дијелу за уградњу - унутрашњем пресјеку.

Корак 4. Загрејте алат за лемљење и млазницу.

Корак 5. Истовремено уметните цев и монтирајте прикључак на одговарајући део млазнице. Сачекајте време назначено у упутствима заинструмент. Лемилица ће загрејати спољашњи део цеви и унутрашњост фитинга.

Табела заваривања полипропиленских цеви различите дебљине зидова

Корак 6. Истовремено уклоните фитинг и извуците цијев из млазнице и спојите их једна с другом на дубину гријања. Задржите пет секунди, а затим оставите неко време да се охлади.

\ т

Главни недостатак употребе машине за лемљење - потреба за алатом за лемљење. То кошта прилично скупо и само је једном непотребно користити.

Поред тога, испоставило се да је таква веза недељива. Алтернатива може бити употреба компресионих спојница и кључа за увијање. Међутим, у случају полипропиленских епрувета, квалитет и непропусност такве везе остављају много жељеног. Једноставнији и јефтинији начин повезивања је "хладно заваривање" уз помоћ специјалног љепила.

"Хладно заваривање" за лепљење полипропиленских цеви

Корак 1. Истражите прикљуцке и цев за дефекте. Ако нема грешака, направите прикључак без лепка, означите дубину везе помоћу маркера.

Корак 2. Одмастите и очистите лепљене површине цеви и фитинга.

Корак 3. Нанесите лепак на спољашњу страну цеви и на унутрашњост фитинга.

Корак 4. Заједно осветлите елементе. Проверите да ли су тачно повезани, без изобличења на једну страну. Држите их у таквом положају од 15 до 30 секунди. Довод воде у таквој комбинацији је дозвољенсамо после 24 сата.

Повезивање ПП цеви методом "хладног заваривања"

Учините да се систем за наводњавање капањем цијеви демонтира и да се може лако демонтирати помоћу прикључака као што је "Америцан".

Пре постављања главне саобраћајнице и промаја, неопходно је одлучити у ком правцу се налазе цеви - или површинске или дубоке. У првом случају, сви елементи система су једноставно сложени на тлу (или изнад њега уз помоћ власника спајалица). Цеви које леже на површини се лако поправљају и замењују, али се такође могу лако оштетити због нетачности.

Површинска монтажа цеви

При дубоком паду, главне и помоћне комуникације су затворене у уском рову дубине од 0,3 до 0,75 метара. Преглед и одржавање цеви у овом случају је компликован, али не спречава ходање око парцеле и жетву са биљака. Детектован методом појављивања аутопутева, можете наставити са њиховим оснивањем.

Полагање магистралних путева у плитком рову

Корак 1. Повежите резервоар са водом и кугличним вентилом на фини филтер. Ако се планира уградња цистерне за ђубриво, пумпе и регулатора за аутоматско наводњавање капима - уградите их.

Филтер за кап по кап

Корак 2. Користећи угаони прикључак и део цеви одговарајуће величине, доведите главну линију на висину од око 5-10 центиметара изнад земље. Поставите држач носача каоподршку

Корак 3. Одрежите сегменте полипропиленских цеви на растојању између славина. Такође размотрите "шавове" између делова главне линије и прикључака.

Корак 4. Серијски монтирати и причврстити секције на прикључке за Т-елементе. У исто време задржите нагиб - крај главне линије треба да буде ближе тлу од почетка. Ово је неопходно за ефикасно одводњавање воде пре него што почне хладно.

Корак 5. На крају главне цијеви инсталирајте или утикач или кугласти вентил. Ово друго је пожељно, јер ће вам отварање омогућити да брзо исушите воду или очистите цијеви од зачепљених кломпи у њима.

Схема цевовода за наводњавање капањем

Следећи списак акција зависи од тога које врсте скица сте изабрали - капаљка или цев са капаљком.

Опција број 1. кап по кап

Прво, размотримо верзију са траком. Дебљина зидова и степен локације рупа се бирају у зависности од тога која пољопривредна култура се планира снабдевати влагом.

Повезивање преко старт-стоп капи трака

Таблица № 3. Положај отвора на капи траке, у зависности од усева који се узгајају.

\ т
Корак, центиметри За које су пољопривредне културе погодне
10 Шаргарепа, лук, бели лук
20 Краставци, јагоде и јагоде
30 Краставци, парадајз, кромпир, патлиџани
40 мелоне

Дроптраке и спојнице са крановима

\ т

Редослед акција је следећи.

Схема колекције капања наводњавања властитим рукама, фотографија

Корак 1. Поставите старт-конекторе са крановима на троуглове окомите на главну линију.

Инсталирање славине и капаљке

Корак 2. Подијелите капаљку на дијелове дужине дужине кревета (са малом маргином).

Корак 3. Додајте један крај траке за капање у стартни конектор.

Корак 4. Затворите други крај траке за капање дипом или окрените и окрените га изолационом траком.

Прикључивање Т-капи капањем са капањем

Трака за капање није најпогоднија за она подручја гдје има много птица и глодаваца који лако могу оштетити његове танке зидове.

Опција број 2. Туба са капљицама

\ т

У другом случају, биће вам потребне полипропиленске цеви малог пречника (на пример, 16 цм за мале тркаче), подесива капаљка са славинама, флексибилне цеви са попречним пресеком од 3-5 мм и турбулентним полицама. Може постојати 1, 2 или 4 излаза на једном проводнику, односно једна капаљка може снабдети 1, 2 или 4 грмља влагом.

компоненте

Корак 1. Користећи лемљење или хладно заваривање до Т-окова окомито на мрежу, прикључите одводне цијеви.

Корак 2. Избушите отворе са одређеним кораком у излазу цеви. Пречник рупа треба да одговара пречнику заптивача.

\ т

рупе за бушење

Корак 3. Уметните заптивач капи у отвор, затим саму капљицу. Затим поставите грану, повежите на њу одговарајући број флексибилних цеви са турбулентним полицама на крају. Онда их ставите у земљу поред биљака.

Повезивање капљица са турбулентним регалима

Корак 4. Ставите утикач на крај излазне цијеви.

Корак 5. Поновите два претходна корака са свим отворима на излазним цевима.

Завршне фазе инсталације система за наводњавање кап по кап - спајање резервоара на довод воде, пуњење текућином и врста теста напрезања, током којих је потребно осигурати да сви елементи система раде исправно.

Дрип ирригатион ин ацтион

Да бисте боље разумели уређај за наводњавање капањем, препоручујемо да се упознате са следећим видео записом.

Видео - Како да направите кап по кап својим сопственим рукама

Аутоматизација система за наводњавање капањем

До данас, ручна контрола за систем наводњавања капима је неодговарајућа за употребу - то захтева свакодневно присуство на парцелама, које се може обезбедити само ако тамо живите или имате довољно слободног времена да дођете тамо за један дан.

Систем за наводњавање капљица

Најједноставнија верзија аутоматизације система је инсталација специјализованог микрорачунара. Састоји се од програмабилног контролера, сета меморијских чипова, ЛЦД дисплеја, контролних тастера истановање, отпорна на влагу и температурне промене. Микрокомпјутер инсталиран на главном путу и ​​да даје редован програм наводњавања. Укључује и искључује се врши помоћу магнетних вентила, замена конвенционалне лоптасте славине.

контролер за аутоматско наводњавање

, али такав систем не узима у обзир окружење, јер увек постоји ризик да биљка или не примају праву количину влаге, или да га у изобиљу. Решење - инсталација сложених временских и влажности ваздуха сензора. Зависно од временских и земљишта влаге, заливање програм ће бити подешена на горе или смањити количину воде додељене свакој биљци.

\ т

Наводњавање капањем пластичних боца са рукама

Уградња оваквог система је следећа: у сваком појединачног постројења у стакленика сахрањени пластичне боце у којима отвори малог пречника. Прочитајте више у овом чланку.

Дрип системи за наводњавање из полипропилена цеви и капаљкама не само вас ослобађа од посла који се односи на постројења за снабдијевање водом, али ће значајно повећати брзину њиховог раста и продуктивности.

Видео - Аутоматско заливање "Девдроп" у стакленику