Канализација за сеоску кућу: шта одабрати

У модерној сеоској кући постоје сви садржаји које многи нису ни сањали пре неколико деценија. Канализациони систем је једна од главних компоненти ових погодности. Стога, за оне који више воле да раде свој посао властитим рукама, поставља се питање: коју врсту канализације одабрати и како то урадити. Пре него што направите прави избор, морате прочитати много литературе и консултовати се са знаним људима.

Локација

Постоји неколико класификација канализационих система. Прва карактеристика - локација куће:

 • унутрашње (цеви које долазе из водоводних уређаја на спољни излаз);
 • спољашњи (почетак система је спољашња цев, крај је септичка јама, филтер бунар или шупљина).

По правилу, сви радови почињу са уређењем самог унутрашњег система. Спољну инсталацију могуће је покренути и након отпуштања излаза.

Принцип рада

Према принципу канализациони системи се деле на два типа:

 1. Самоходна канализација

  Самоходни . Такав систем има много непорецивих предности. Не зависи од рада електричне мреже, не троши електричну енергију и лако се користи. Прљавштина и отпад заједно са канализацијом се крећу дуж цевовода због сопствене тежине и нагиба цеви. Веома је важно правилно израчунати исправну предрасуду. Ако у овој фази направите грешке, током операције има пуно проблема. Оптимални нагиб је 3 цм /1 м. Чињеница је да је брзинакретање воде је много веће од брзине чврстих честица. Ако је нагиб већи од неопходног, вода ће се брзо акумулирати, а отпад ће остати у цијевима и створити зачепљење. Ако је нагиб мањи, вода помешана са чврстим честицама ће једноставно стагнирати у цевима. Један од недостатака је да такав систем неће радити на великим удаљеностима од зграде. Још једна нијанса: на путу од пуштања у септичку јаму или септичку јаму треба бити минимално окретање и савијање. Идеално је да скретања уопште не постоје. У великој већини случајева, то је самоходни систем који је најбољи канализациони систем.

 2. канализација под притиском

  под притиском . То је оптимална опција у случају велике удаљености између куће и септичке јаме. Принцип рада је једноставан: уз помоћ пумпе се ствара притисак, а отпад заједно са водом се креће у правцу излаза. На препреци неће бити кривина или гранања цјевовода. Постоје модели пумпе који крпе велике чврсте честице на тржишту. Али минус таквог система - стална потрошња електричне енергије и пуна зависност од електричне енергије. Ако је светло искључено, пумпа се једноставно неће укључити.

метода пражњења

Следећи параметар је метода за уклањање канализације и канализације. Постоје три типа:

 1. Опште намене . Такав систем комбинује у једном апсолутно свим одводима, без обзира на њихово порекло. У једној цеви се спајају домаћи, атмосферски и индустријски отпад.
 2. Одвојено . Карактеристична карактеристика су два канала. Један служи зауклањање отпадних вода из домаћинстава, друго - за атмосферске воде. То се ради како се систем за чишћење не би преоптеретио.
 3. је полу-подељен . У канализациони систем улазе домаћи и индустријски отпад, а атмосферске воде се скупљају у каналима и каналима, кроз које улазе у постројења за пречишћавање отпадних вода.

Аутономна канализација: погледи

Отпадне воде заједно са отпадом из цевовода улазе у посебно опремљено место. Могу имати јаму или септичку јаму. Септичка јама је једноставна и јефтина, али ће се морати стално испумпавати током рада. Недостатак филтера за рециклажу и постројења за уклањање пречишћене воде чине цистерну само капацитетом за акумулацију нечистоћа. Типично, стопа пумпања отпада варира од 1 до 2 пута годишње. Јама би требала бити лоцирана најмање 3 метра од куће. У близини не би требало да буде водозахвата, у супротном, последице ће бити непријатне.

То је потпуно друга ствар са септичким јамама. Постоје разне врсте готових септичких јама или реалних постројења за третман. Ако постоји жеља и време, таква конструкција може бити изграђена сама од себе. Најједноставнија септичка јама има затворени резервоар, који одводи сав отпад. У овај резервоар се често додају бактерије за брзу филтрацију. Чврсте честице се полако таложе, а вода кроз специјалне цеви још више сија. У филтрацијској бушотини вода кроз слој шљунка или дробљеног камена улази у тло, без штете по околину. За ладањске куће најбоља опција је септичка од трикамере

Постаје за дубинско чишћење су модерно рјешење које вам омогућава да заборавите на загађење околиша. Инсталација готовог система не траје много времена, поготово зато што је тежина станице мала, јер је направљена од полимера.

Ако добијете мало увида у суптилност процеса, постат ће јасно да је распоред таквог система у моћи сваког човјека. Откривен чињеницом да постоји канализациони систем за сеоску кућу, испоставља се да је лако одабрати баш ону опцију која вам одговара.