Како ускладити парцелу са нагибом, методама и решењима (фото)

Мало је вероватно да неко има среће да постане власник апсолутно равног земљишта. На равној површини, лако је планирати и имплементирати било коју идеју дизајнера, изградити кућу, засадити врт, направити кревете, цвијеће, травњаке. Али природа нас не квари таквим местима. Дакле, често се пред вртларима поставља питање - како ускладити заплет са пристраношћу? Предлажемо да заједно радимо на томе како да решимо овај проблем.

Зашто морате поравнати сајт

Ако су неправилности рељефа на сеоском имању незнатне и не стварају проблеме, онда се оне могу користити у дизајну имања. Чак и на локацији са значајним нагибом могуће је саградити кућу (постоје посебни пројекти) и уредити прекрасан врт, иако ће то захтијевати знатне трошкове. Али у већини случајева потребно је изравнати земљиште.

- За градњу куће (посебно са траком или употребом шипова), као и за уређење видиковаца, стаза, скела око зграда, потребна је равна површина тла.

- Ово је веома важна ствар када се ствара травњак, као у продубљивању устајале воде, што доводи до печења траве и ћелаваца, а употреба косилице на неравном рељефу ће бити веома тешка.

- За већину дизајнерских решења потребна је равна површина, у таквим условима лако је и погодно засадити, а затим водити рачуна о врту, граду, разним цветним гредицама.

- Тло на падинама је под великим утицајем природних климатских фактора (ветар, снег и др.), Који могудоводи до његове ерозије или клизишта.

- Микроклима у различитим деловима нагиба је различита. Дакле, изнад ветрова, земља се брзо суши, а испод је извесна стагнација ваздушних маса, акумулација влаге и температура нешто нижа.

- Локација нагиба у дијеловима свијета такођер игра важну улогу. Јужна падина ће бити веома сунчана и захтијеват ће додатно залијевање, а ако је падина сјеверна, биљке ће патити од засјењивања и влаге.

Рад са специјалном опремом

Када је парцела довољно велика или постоји јака падина, онда без стручне помоћи и специјалне опреме овде не може.

Ако су средства дозвољена, боље је контактирати релевантну организацију. Стручњаци ће процјењивати терен, компетентно планирати подручје, давати препоруке о оптимизацији процеса, а затим обављати све потребне радове уз кориштење технологије. У те сврхе користе се тешке и мини-машине (трактори, грејдери, булдожери и култиватори). Цена таквих радова зависи од сложености, обима, доба године (зими ће бити скупља). Поред тога, треба узети у обзир потребу за увозом додатног земљишта.

Да би се смањили трошкови, можете изнајмити трактор за најзахтевнији рад и обавити остале фазе независно.

Већина земљишних парцела (посебно љетњих викендица) су релативно мале, тако да се сав рад може обавити независно користећи култиватор и разне млазнице. Сада многовласници приватних парцела су исти на фарми. Да би се земља узгајала култиватором два пута дуж и преко места, а затим изабрати коров и грабљама да се поравна површина.

Поравнавамо се властитим рукама

Ако је парцела у земљи мала, а промјене у земљишту или нагибу занемарљиве, онда можете сами обавити сав посао на изравнавању рељефа. Ово је радно интензиван посао, тако да помоћ рођацима и пријатељима неће спречити.


Нужно је извести изравнавање локације само у сухом времену.

Прије свега, потребно је уклонити територију од смећа, камења, искоријенити пањеве, уклонити коров. Сада можете израчунати угао нагиба, одредити смјер одводне воде, одредити крајњи циљ и разрадити план. У сваком случају, препоручује се да се одмах уклони слој земље (приближно 15 цм дебљине) кроз захваћено подручје и стави га било гдје у страну. Имајте на уму да уклоњено земљиште задржава корисну микрофлору само месец дана.

Ако само требате исправити мале разлике, прво морате квадрирати квадрат (њихова величина није важна, што је најважније, погодна је за вас). За то користите било које клинове, који означавају углове квадрата, а затим између њих повлачите уже. Као оријентир одабран је било који клин (на средњој висини), а остатак је поравнат на њему уз помоћ нивоа (нивоа). Уже је причвршћено на сваки клин на одређеној висини (око 10 цм од врха). После таквог означавања постаје очигледноместа треба уклонити вишак земље, иу шта да је напуне. Сада, уз помоћ сечива, сечемо брда и испуњавамо јаме овом земљом. Ако је дубина велика, а тло није довољно, онда се накнадно употребљава скелетна земља.


Горњи слој треба да се састоји искључиво од плодног тла. Према томе, на крају процеса поравнања одозго, претходно уклоњени слој траве је затворен. Ако желите да смањите процес сузбијања корова, онда уместо старе земље можете отворити црну земљу.

Да би површина земљишта била равна и хомогена, баштовани користе грабље. Али на релативно великој површини погодније је направити дрвени уређај који личи на степениште. Између две дрвене шипке са једне стране испуњавају се кратке избочене попречне шипке. Ова конструкција, причвршћивањем на њу два ужета, користи се као велика грабље, која се протеже дуж тог подручја.

Даљи ток догађаја зависиће од одредишта парцеле. Да би засадили башту или башту довољно је да се ослободите две или три недеље, а онда можете почети да га култивишете.

Када се планира уређење стаза, игралишта или травњака, земљиште треба бити ограничено. Ваљак се може израдити од металног бурета, оптеретити га бетонским малтером или другим материјалом (песак, вода).

Ако имате локалитет са прилично видљивим нагибом и који вам одговара, онда поравнајте рељеф нагибне површине тла, како је описано горе. Овде су само клинови који се зачепљују горе и доле. А онда између њихрастегнуто је уже, које ће послужити као водич за поравнање.

Мала се сматра одступањем до 3 степена, а на нагибу већем од 20 степени за изградњу се уопште не препоручује.

У сваком случају, након што се посао уради добро, поравнајте парцелу, земља ће се мало попунити и биће могуће исправити недостатке.

Изравнавање помоћу тераса

Када је нагиб локације значајан, препоручљиво је направити терасе - ниво парцеле, који се налази на различитим висинама. Рад почиње са хоризонталном ознаком. Тло се реже на сваком специфицираном слоју, стварајући хоризонталну површину - "корак".

Да би се спречило да тло падне на вертикалне зидове, оно је ојачано различитим материјалима. На високим висинама се користи бетон, темељни блокови и плоче. Ако је висина слојева највише 1 м, онда можете користити зид од природног камена, причвршћујући га цементним малтером.

Успешно коришћени за ове габионе - блокови металне мреже, испуњени природним камењем. Да би се ојачали "степени" такође се користи нагнути плашт, који је додатно фиксиран металом или гео-решетком. Садјене биљке ће постепено затварати игру и врсте ће бити врло декоративне.

Да би се формирали нивои, треба бити са дна нагиба, постепено се крећући према горе.

Додатни радови везани за усклађивање локације

  1. Прије усклађивања парцеле, мора се пажљиво процијенити квалитет и стање тла. Тада ћете у процесу рада моћи да поправите неке од његових недостатака, на пример,чине тешим земљиштем лакшим, повећавају повезаност песковитог тла. Дакле, тресетна земља ће служити као добро ђубриво и помоћи ће повећању пропусности зрака и водопропусности земље. А тресет и песак ће побољшати својства дренаже.
  2. У овом тренутку, такође је вредно да се ослободите одвода. Може бити као једноставна дренажа, која се састоји од разних водопропусних слојева (бит цигла, фини шљунак, крупнозрнати пијесак и сл.), Као и сложен систем са употребом дренажних пластичних цеви. Паралелно са дренажом се може уредити и систем наводњавања.
  3. Далеко од сваке парцеле, слој плодног тла је прилично велик. Испод ње је тзв. Слој супстрата, који је веома лошег састава и није погодан за узгој биљака, па га не треба стављати на површину.


Производњом нивелационог слоја подлоге, користи се глисерско земљиште, а затим је потребно одозго ставити претходно уклоњену тлу. Међутим, први пут ће травни слој дати активан раст корова, а његова дебљина је мала. У сваком случају, треба да донесете црну земљу. Можете га мешати са травнатим тлима, повећати запремину плодног слоја, или још боље - потпуно је заменити. Потпуна замјена ће бити скупља, али када посадите биљке, резултат ће вас задовољити.

Иако је усклађеност подручја с пристрасношћу - процес је радно интензиван, али у већини случајева је сасвим могуће да се то уради самостално. Понекад је вредно труда и добити жељено олакшање. И можете уредити своју кућу на падинистилске планинске куће и уживајте у "личном комаду" планине Француске.