Како уштедети на грејању: пише стручњак

Почетак хладног времена за већину становника урбаних станова је повезан са повећањем трошкова породичног буџета. Ми смо приморани да плаћамо грејање нашег дома, без обзира да ли користимо услуге централног грејања или у нашем стану постоји аутономни систем грејања. Нема слободног горива. За свако гориво које је извор топлинске енергије, морате платити. Постоји ли начин укупне штедње, који природно утиче на животне услове. У таквој ситуацији власници станова имају разумно питање. Шта је тачно економско грејање?

Како уштедети на зимском гријању, које мјере треба подузети да се значајно смањи притисак на вашу торбицу током сезоне гријања. Са овим питањима можете разумети ако детаљно испитате сваки од постојећих типова грејања до сада. Разумјети принцип економичности може се пажљиво анализирати постојећа расположива горива, као и проучавање техничких параметара уређаја за гријање.

Прочитајте и: најекономичнији начин грејања сеоске куће.

Независно грејање у стану - главни услов за уштеду

Кућиште, које је прикључено на систем централног гријања, у већини случајева се загријава по резидуалном принципу. Каква температура има расхладну течност која улази у систем цевовода куће из система грејања, такав степен грејања ће бити у вашем стану. У централној линији, температура расхладног средства је у опсегу 45-950Ц. Улазак у системвишестамбена кућа од носача топлоте, протеже се дуж цевовода, улазећи у сваки стан. Гријање у стану директно овиси о врсти ожичења у кући и конфигурацији куће сустава гријања. Самостално регулисање температуре гријања радијатора у вашем стану у овом случају је немогуће.

Ово је значајан недостатак централизованог грејања, које ради на принципу "дати-узми и плати". Која уштеда може бити у овом случају? Једини могући излаз из ситуације у овом случају је повећање топлотне ефикасности. То значи да је стан постао топлији - можете, али напротив, смањити трошкове - на било који начин. Чак и блокирање централизованог снабдијевања топлином у стан, још увијек морате платити рачуне за подручје гријања.

Излазак из ситуације треба тражити у могућности добијања дозволе за искључење из централизованог грејања. Само аутономно - пружиће финансијску стабилност вашем буџету. Само са овим типом гријања стана можете у свом стану заиста створити потребну микроклиму и оптималне животне услове. Главни услов за постизање уштеда је побољшање ефикасности система гријања.

Прочитајте и: како самостално грејање у стану?

Начини и опције за побољшање ефикасности кућног грејања

Добијањем дозволе да се искључи централно грејање, може се претпоставити да је половина проблема решена. Сада питање грејања лежи на раменудомаћин Ефикасност грејања стана, економичност система сада зависи од тога који тип ће бити пожељнији. Економски - то је, пре свега, оно што генерализује концепт, апстрактно. За постизање ефикасности приликом рада уређаја за гријање може се користити све познате методе до данас и средства. На пример, интензитет аутономног грејања зависи од следећих фактора:

  • прихватљиву количину топлотног губитка стана;
  • која врста аутономног гријања је у кући;
  • да ли се термостати користе на опреми за гријање, без обзира да ли аутоматизација ради исправно;
  • у ком стању су главне комуникације система гријања;
  • густина становништва у стану, потребе домаћинства.

Узимајући у обзир сваку појединачну опцију, можете пронаћи прави начин да уштедите новац. Губитак топлоте у згради - питање које се може ријешити једном заувијек, трошећи капиталне радове на изолацију.

Напомена: Уградња интерпанелних спојева, изолација спољашњих панела, изолација отвора прозора и врата ће повећати топлотну ефикасност вашег дома за 15-20%.

Можете да уштедите на грејању у стану, ако правилно изаберете праву врсту аутономног грејања. Плински котао или електрични, конвектори или топло подови, кућни електрични гријачи - свака опција гријања има своје предности и недостатке. Прикладно је овдје споменути колико добро је ваш кућни систем гријања добро опремљен опремом за аутоматизацију и контролу температурегријање Данас су готово сви коришћени кућни системи гријања, индивидуални уређаји за гријање опремљени термостатима, што вам омогућава да поставите оптимални режим гријања. Ефикасност рада опреме за грејање зависи од стања цевовода и електричних инсталација у кући.

Важно! Правилан распоред цјевовода и начин спајања радијатора зависи од компетентно изграђеног пројекта аутономног гријања. Хидраулички и термички прорачуни ће одредити оптималну количину радијатора и начин инсталације. Када се користи за гријање електричне енергије, важно је имати ожичење одговарајуће снаге. Присуство трофазног бројача и машина за аутоматско искључивање чине вашу кућну мрежу сигурном и сигурном.

Оцењујући горе наведено, можемо извести следећи закључак. Само искусан и компетентан приступ побољшању ефикасности гријања у домаћинству ће постићи опипљиве резултате.

Економични системи грејања за градски стан

Треба признати да економично грејање није увек апстрактан концепт. Овакви системи данас заиста постоје и свако има право да самостално изабере, зашто да даје предност. Главни аспект у овом случају је минимална потрошња горива коју потроше уређаји и опрема за гријање ради постизања жељене температуре. За становнике урбаних станова не постоји алтернатива за гријање на гас и електричну енергију. За приватне куће и викендице опције са избором мисли многовише На дијаграму је приказана главна схема гријања плина у стану.


Градски стан је ограничен кућним објектима и комуникацијским простором. Поред тога, организација децентрализованог гријања треба узети у обзир ставове сусједа и других становника стамбене зграде. Гасни генератори и котлови за пиролизу за градски стан нису погодни, као и опција грејања ваздуха. Једина могућа опција су гас, вода или струја. Плин и струја у нашим домовима су једине расположиве врсте горива и енергије које се могу користити по договору.

Традиционално за многе од нас, гријање воде се сматра најприхватљивијим и лакшим за кориштење. Гас, за разлику од електричне енергије, готово је увијек у мрежи.

Важно! У поређењу са електричном енергијом, трошак потрошње енергије за грејање гаса је много већи, упркос високој ефикасности електричних котлова. У том смислу, гас ће имати значајне користи од електричне енергије. Поготово зато што трошкови електричног гријања у складу са тренутним тарифама нису ни много ни много, 4000 рубаља по Гкалу.

Чак и ако сте успели да инсталирате супер-економичан електрични котао опремљен контролним системом, рачуни за струју изненада ће вас изненадити крајем мјесеца. Мораћете да уштедите на сопственим потребама домаћинства. Електрична енергија за градски стан, посебно с обзиром на трајање гријања у нашој земљи, остаје скупо задовољство за гријање стамбених простора. Користите електричне кућне апаратеУређаји за грејање се могу користити као помоћна мера. Електрични котлови, конвектори и кућни топлотни топови се углавном користе за одржавање оптималне температуре, или за стварање високе температуре у стану одређено време.

Обавезно прочитајте: како мање платити за гријање?

Алтернативни извори топлоте за градски стан

У потрази за оптималним системом, неопходно је променити успостављену конзервативну тачку гледишта и обратити пажњу на алтернативе.

Уместо уобичајених гасних цеви за нас, зидне конвекторе, можемо да користимо снагу зрачеће енергије. Инфрацрвени гријачи, који се данас све више примјењују на тржишту опреме за гријање, могу брзо створити потребну температуру у стану. Принцип рада инфрацрвених извора топлоте заснива се на рефлексији сваког објекта у просторији, рефлектујући топлотну енергију, чиме се емитује одређена количина топлоте у ваздушни простор.

Модерни инфрацрвени гријачи, за разлику од других врста гријача, много су економичнији. Инсталација одговарајућег броја инфрацрвених лампи испод стропа у стану ће обавити свој посао. Добит ћете потребну топлоту, а уштеда електричне енергије ће бити доступна.

Економско грејање - контроверзно питање. Много тога зависи од тога колико су захтевни власници стана повезани са собом. Озбиљан приступ штедњи енергије у стану, комбинован са ефикасним и економичнимсистеми дају опипљив резултат.