Како у пролеће исећи огрозд

После садње огрозда, многи не размишљају о редовном украшавању грмља. Растујте мирно и пустите да расте - да дамо бобице. Таква једноставна потрошачка тактика заснива се на жељи да се ослободимо непотребних невоља и фокусирамо се на значајније ствари. Али у врту нема ситница, а било која биљка захтева пажљиву бригу. Искусни вртлари само ће потврдити предности периодичног резања. О томе како правилно одрезати огрозд како би грм био здрав и дао велику жетву, рећи ћемо вам у овом чланку.

Зашто је огрозду потребно обрезивање

Ако не контролишете формирање нових изданака и формирање већ постојећих, свиње се активно разгранавају и множе. За неколико година грм постаје непроходан за светлост, постаје испреплетен са трновитим гранама, бобице су тање, али цветајућа болест цвета и све врсте штеточина се населе на гранама.

Због недостатка исхране, нови изданци постепено слабе, принос грма пада. Без правилне неге гране се постепено продужавају, леже на земљи и навијају. Огрозд губи свој облик, престаје да даје своје усеве и сам постаје извор инфекција и штеточина.

Обрезивање огрозда неопходно је не само за периодично лишавање старог, остатке производа и оштећене гране. Његова сврха је да формира пун грм, где ће бити гране не једног века, и јаки изданци различитих година и активно ће производити плодове и нове.

Ово ће одржати стабилан и добар принос током дужег временског периода. И слабагране и старе гране су исечене правилно, да би се замениле нуле.

При уласку у узраст од 3-4 године у вријеме плодоношења, огрозд може расти и активно давати плодове петнаест година и дуже. Најплоднији изданци, који су навршили 6-8 година.

Али, да би се постигли добри резултати, може се само обезбиједити да се брига о грму врши исправно, а њено изравнавање се врши готово од времена слијетања.

У пролеће или јесен је боље одрезати огрозд

Тачан одговор на ово питање не може се добити, јер и прољеће и јесен имају право на постојање. Разлика је у практичности одабраног времена за овај догађај. У пролеће се препоруцује обрезивање огрозда врло рано - само це се снег спустити и дани це постати бар мало топлији. Огрозд се буди један од првих, и морате имати времена да га скратите док листови не процветају. Не може свако то да уради, с обзиром на брзу промену временских услова и немогућност угодног боравка у земљи чак и на пар сати (нису све куће опремљене системом гријања). А онда је најбоља опција јесење обрезивање.

Већина вртлара се слаже да главно оптерећење још увијек пада на прољетно подрезивање, али треба имати времена за вријеме. Онда, у јесен, само старе гране ће бити уклоњене. Ако из неког разлога нисте имали времена да проведете пролећне усеве, добра помоћ ће бити јесен, али овде је потребно запамтити важно правило - август и септембар нису најбољи месеци за тоЗапад, јер избојци који су расли пре зиме ће бити преслаби да би преживели мраз. А то ће, заузврат, утицати на целу биљку у целини. Зато се у јесен препоручује да се од огрозда пререзе након пада лишћа - нови избојци, он неће одрасти и да ће ићи на зиму са већ доступним, а на пролеће ће се након буђења почети активно градити нова уместо изгубљена.

Корисни чланци о врту, граду и цветном врту

Алати за подрезивање огрозда

Да бисте обавили квалитетан рад на обрезивању грмља, морате припремити посебан вртни алат. За ове потребе потребна вам је вртна тестера или оштар резач са оштрицом. Такођер можете узети вртне ножеве с дугим ручкама, погодније је резати гране.

Да бисте избегли гребање руку, носите рукавице или густе рукавице.

Пролећно исецање старе огрознице

Понекад вртлари помињу огрозд тек неколико година након садње. Овај грм има много танких изданака без бобица и добро развијене коријенске шупљине. Обложен грм треба пажљиво проредити и оставити подлоге и јаке гране. Највећи број великих плодова формира се на гранама од 1-3 реда.

Гранање четвртог и петог поретка у грму током седам година је непродуктивно и само слаби огрозд. Због тога, правилно обрезивање огрозда не само да формира круну, већ и стимулише формирање продуктивних изданака.

Ако је жбун старији од осам година, онда се може подмладити радикалним обрезивањем. Да бисте то урадили, уклоните све слабостипарцеле и оставити 4-5 јаких скелетних грана. Након тога формација почиње од самог почетка.

Ако се пропушта прољетно подрезивање грмља, онда се старе гране боље уклоне у јесен након жетве. Ставите други усев у пролеће.

Методе формирања огрозда

По правилу, огрозд је једноставно широки грм, али уз помоћ подрезивања грма огрозда могуће је дати другачији облик и другачији принцип раста. Могуће је изабрати између неколико врста које су више: \ т

1.Класични начин формирања огрозда. То је распрострањеније, штавише, као што тврде искусне летње викендице, формирање овог начина даје нај богатије жетве.

2. Метод штампе за формирање огрозда. Приликом примене ове методе, огрозд изгледа као дрво малог листа, заузима мало простора и, што је најважније, има више естетски изглед.

3. Формирање огрозда на таписерији. Зец је добро узгајан на таписерији, овај метод је веома погодан за жетву.

Облици украса од огрозда од сламе

Поступак за формирање жбуња на деблу је посебно користан за варијетете. Уосталом, то ће олакшати процес бербе бобица. У јесен, грм је одабран од најјачег напрезања које расте усправно. Морате оставити његово име, а остатак је потпуно уклоњен. У пролећном периоду потребно је скратити преостали излаз.

До следеће јесени, нови изданци другог реда ће морати да расту. Изаберите једну од четири најјаче и исправно лоциране изнад. Ови пуцаостају нетакнуте до пролећа. Све остало треба одрезати на под. Ове гране напуштамо до прољећа, а остатак одрезујемо до земље.

У пролеће, преостале четири бјегови су одсечени на пола. У исто време, екстремни бубрег треба да погледа горе. Током вегетације ће се појавити нови изданци другог реда. Са почетком јесени на четири гране препоруча се оставити два бијега. Не треба их усмјерити дубоко у круну или вјешање. Са свим осталим шиљцима, већ знате шта да радите - потпуно га уклоните. Као резултат тога, морате добити осам пуца.

У пролећном периоду, оне би требало поново да се скрате на једну секунду укупне дужине. И од почетка јесени, сви су одрасли у лето, додаци скраћују десет центиметара. Убудуће ћете морати да сечете све избојке - наставак за један други део, а све скраћене за десет центиметара изданака у јесен секу просечно пет центиметара.

Формирање огрозда на таписерији

Други начин формирања огрозда је таписерија. По правилу, на тапетама се узгајају јако узгојени огрозда са великом способношћу да побегну. Из самог наслова јасно је да ће у овом случају морати радити не само на обрезивању, већ и на изградњи тапета. Саднице огрозда засађене у шеми од један и по метара између редова и 50-70 центиметара између грмља. У сваком реду, кроз одређено растојање, успостављају се потпорњи (подрезивање цеви, игле, дебеле гране). Између ногу извуците жицу или сличан материјал у три реда: на висини од 50, 80 и 100 центиметара од земље.Жици у будућем обиму гране огрозда на удаљености од 15-25 центиметара једна од друге (не више од 3-5 јаких грана грма), све непотребне гране, као и подлоге, уклањају се како се појављују. У другом, изрезивање таписерија гуске је веома слично класичном: крајеви прошлогодишњих изданака скраћују се за трећину или половину, остављајући 3-5 изданака ове године, не допушта згушњавање. Након тога се врши подмлађивање, тј. Унапред оставити чврсте подлоге, а старе гране потпуно изрезати. Које су предности метода садње тапета за узгој огрозда? На првом месту, много је прикладније скупљати бобице које су увек чисте од тапета. Поново, равномјерније освјетљење грана грма осигурава пријатељски принос усјева. Недостаци тапета, у принципу, нису, осим можда високе сложености на самом почетку стазе.

Класични начин обрезивања огрозда

Шта изабрати је начин обрезивања грмља, одлучити за вас, сваки од њих има своје предности и недостатке.

Како обрезати огрозд:

1. Нађите централну грану и изрежите је на минимум, све младе гране које је напуштају, такође подложне резању, али сада је потребно уклонити велику дужину.

2,5-годишња биљка има добро обликовану круну, онда је ваш задатак много једноставнији - потребно је уклонити изданке који не дају усјеве (слабе, болесне или старе гране).

3. Ако сте видјели да је стара грана формирала пораст (годину дана), онда се не додирује.

4. У 1. и 2. години након садње огрозда, када је биљка само једнадобијајући снагу, потребно је да сече гране само на пола.

5. У трећој години живота грмља, и даље, само обољеле гране се чисте, укрштају и уклањају сухе.

6. Ове гране које остају на грму треба да буду одвојене једна од друге тако да не затворе плодове током жетве.

7. Птица не обрезује огрозд, могуће је само уклонити слабе и удубљене гране. Но, да би се провео штипање љети је дозвољено.

Како резати огрозд у пролеће