Како се врши импеданција изолационог отпора ожичења?

Мерење отпорности мега-метарске изолације

Мерење изолационог отпора ожичења мора бити извршено током прихватних и испоручних радова; периодично, у складу са правилима и прописима, као и након поправке мреже расвјете. У овом случају, није само имитација изолационог отпора између фазе и нуле, већ и изолациони отпор између њих и проводника уземљења.

То омогућава правовремену дијагностику и отклањање могућих оштећења изолације, што смањује ризик од кратког споја и пожара.

Рад са мегаометром

Шта је мегохмометар?

Инструмент за мерење изолационог отпора ожичења зове се мега-метар . Принцип његовог деловања се заснива на мерењу струја цурења између две тачке електричног кола. Што су већи, то је нижи изолациони отпор, и према томе, ова електрична инсталација захтева повећану пажњу.

 • Тренутно су мегометри два главна типа представљени на тржишту. Уређаји који раде из уграђеног уређаја генератора, и модернији мега-метри са расположивим батеријама.

Фотографија приказује универзални мега-метар

 • За мегохмметар стандардне величине може се поделити на уређаје са називним напономна 100В, 500В, 1000В и 2500В . Најмањи мегохометри се користе за тестирање електричних инсталација до 50 В. У зависности од номиналних оптерећења кола до 660В, уређаји се обично користе на 500 или 1000 В. За кола до 3 кВ - мега-метри за 1000В, као и за електричне инсталације и проводникевише напонских уређаја на 2500В.

Ко и када има право да мери мегохметре

Инструменти за мерење отпора изолације имају одређене захтеве за рад са њима. Тако је за самосталан рад мегохметра у електричним инсталацијамадо 1000Впотребна трећа група приступа електричној сигурности.
Со:

 • Учесталост мјерења изолацијског отпора ожичења одређује ПТЕЕС (Правила техничког рада електричних инсталација потрошача), а за електричне инсталације расвјетне мреже 1 пут у три године. Иста правила важе и за електрично ожичење канцеларијских простора и трговачких павиљона.

Обратите пажњу! Спољашње ожичење и ожичење, направљено у посебно опасним просторијама, мора проћи имитацију изолације годишње. Осим тога, сваке године се врши преглед електричних инсталација кранова, лифтова, дјечјих и здравствених објеката.

 • Учесталост провјере изолацијског отпора електричне инсталације електричних пећи је1 пут у пола године . Мерења треба вршити током максималног грејног стања пећи.
  Поред тога, сваких шест месеци визуелно проверавајте основно стање пећи. Иста правила инспекције важе и за апарате за заваривање.

Како радити са мегохметром?

За спајање на електричну мрежу, уређај за смањење отпора изолације ожичења има два закључка до три метра. Они омогућавају прикључивање уређаја на електрични круг.


Схема повезивања мехометра у трофазном кругу

Обратите пажњу! Да би се радило са мехомметром у свим електричним инсталацијама где треба вршити мерења, потребно је смањити напон. Осим тога, потребно је ослободити напон из сусједних електричних инсталација, које се могу случајно дотакнути.

 • Пре употребе, мегохмер се мора проверити да ли је употребљив. У ту сврху, закључци уређаја се у почетку кратко скраћују. Затим окрените регулатор генератора и проверите да ли постоји струјни круг за индикације уређаја. Након тога изолујемо закључке једни од других и проверавамо максималне могуће доказе на уређају.
 • Затим наставите директно са мерењима. За мерење трожичног једнофазног кола, редослед операција треба да буде следећи:
  1. У мрежи за осветљење извлачимо све лампе и искључујемо све потрошаче електричне струје из утичница.
  2. Затим укључите све прекидаче мреже за осветљење.
  3. Према ПБЕЕ (Правила за сигурну употребу електричних инсталација), сви радови са мега-метром би се требали изводити у диелектричним рукавицама. Напосљетку, напон на излазу уређаја -најмање 500В , тако да овај захтјев не треба занемарити.
  4. Повежите водове са фазном и нултом жицом мреже за осветљење. Производимо замрзнуто.према ПТЕЕС , треба да покаже вредностне мање од 0.5 МΩ .

Обратите пажњу! Приликом мерења треба предузети мере за спречавање оштећења полупроводничких и микроелектронских уређаја у кругу. Дакле, ако је ваш ланац присутан,они морају да "повуку" мерења.

 • После програмираног одбројавања, фазна жица треба да се уклони пре него што је додирне. Уопштено, капацитет проводника осветљења није висок и ова ставка се може изоставити, али ако постоји велика индуктивна или капацитивна отпорност у вашој мрежи, пуњење од проводника је обавезно, јер цена неизвршења ове акције може бити веома велика. Иначе, ми не мјеримо коефицијент апсорпције из истог разлога.
 • Тада производимо иста мјерења у односу на фазну жицу и уземљење и нулту жицу и уземљење. У свим случајевима очитања би требало да буду увећој од 0.5МΩ .
 • Ако је потребно извести отисак имитанса изолације трофазног круга, редослед операција је исти. Само је број мјерења већи, јер је потребно измјерити изолацију између свих фазних водича, нулте жице и масе.

Неколико речи о мултиметрима

мултиметар

\ т

Већина мултиметара има функцију мерења отпора . Али не мери отпорност изолације, већ отпор електричног кола.

Због тога није предвиђено да се врше периодични прегледи отпора изолације. Мултиметар ће вам омогућити да пронађете мјесто оштећења жица, пронађете лош контакт, провјерите интегритет уземљивача, као и низ потребних задатака. Али мерење изолационог отпора није могуће.

закључак

Надамо се да ће вам наша инструкција помоћи да одредите термине и методе вођењаИспитивање отпорности изолације. Уосталом, бројни видео записи на Интернету често дају нетачне информације о могућности коришћења мултиметра у те сврхе.

Није ни чудо да у већини случајева таква мјерења проводе специјалне високонапонске лабораторије, које имају сву потребну опрему, специјалисте и цертификате, у складу са важећим прописима.