Како се ријешити мишева у кући или стану

Јесте ли чули чудно цвиљење и шушкање по зидовима куће или негдје у стропу? Ако је тако, немојте се бојати. Ово није манифестација паранормалног, већ само мали и безопасни миш. Али да ли је то штетно или не? Да научимо о томе и размотримо питање - како да се ослободимо мишева?

опасност

Мишеви, као и пацови, носиоци су више од 20 инфекција, од којих су неке опасне за људе и домаће животиње. Осим тога, глодари могу покварити намјештај, пробити рупе у зидовима, оставити трагове живота, резултирајући неугодним мирисом.
Дакле, ако сте видели миша или пацова, покушајте га се ријешити раније, јер ће за 2-3 мјесеца бити више од 10-20 особа.

Неке чињенице:

 • Једна колонија мишева може имати 130-150 глодара;
 • Мишеви могу расти до 10 пута годишње;
 • У просеку се истовремено појављују 8-20 мишева;
 • Трудноће женке проводе 18-25 дана;
 • Његово прво потомство даје мишу у старости од 2-3 месеца.

Замислите колико ће мишева бити у 6-12 мјесеци! Дакле, борба мора почети одмах. Али, како каже народна мудрост, било која катастрофа је боље спречена.

профилакса

  Први разлог због којег се мишеви појављују је нехигијенски. Зато, пре свега, не дозволите да накупљање прљавштине и прашине у вашој кући. Донесите правовремено смеће, не остављајте комад хране ноћу.
 • Ако приметите пукотине или рупе на подовима, одмах их затворите. Чак и ако сада немате мишеве, они могуда се појави
 • Опрати под и нијансу сваки дан. Акумулиране честице хране испод тепиха или на тешко доступним мјестима (угловима) могу загристи глодавце.
 • Приликом влажног чишћења, додајте есенцију менте води. Мишеви не толеришу мирис менте.

Како се ријешити мишева у кући

Ако је превенција јасна, онда ћемо говорити о борбеним техникама.

Кит

Први и најсигурнији начин је да добијете мачку или мачку. Али то не функционише увек. Прво, постоје мачке које не сматрају да је потребно ухватити мишеве. Друго, ако је миш негде у зиду, мачка неће моћи да је ухвати док не прође. Али то се можда неће догодити ускоро и није познато колико ће потомака проузроковати током овог периода.
Треће, ако имате пацова, мачка није опција. Ови глодавци су агресивнији и велики у величини, тако да се један од њих једноставно плаши. Али пси могу ухватити пацове и то добро урадити, посебно ловним пасминама.
Поред тога, контакт миша и мачке може имати озбиљне последице, наиме инфекцију токсоплазмозе кућног љубимца. Ова болест, пре свега, представља опасност за труднице, али спречава нормалан развој фетуса. Стога, када се борите са мишевима, боље је да се не ослањате на мачку за свих 100%.

трапс

Још један традиционални метод борбе су замке и комарци. Само морате купити мишоловку, додати делиције - сир, орашасте плодове, чоколаду, хлеб и сачекати док миш не падне.
Од мање стандардних средстава, можете га користитиелектрична мишоловка, клопке за кукице или минк мишеви. Али недостатак свих ових дизајна је један - то је једно хватање и уништење. То јест, док ви шуњате један, други миш може водити још 10 особа и ухватити их ће морати да буду бесконачни.

Како се ријешити мишева у приватној кући или стану

Ако поставите питање - како се брзо и ефикасно ријешити мишева у стану или кући, најбоље рјешење је користити отров. Довољно је купити отровну храну и оставити је на мјестима гдје сте видјели мишеве или пацове. Када глодар поје отров, више га нећете видјети.
Али ова метода није најсигурнија ствар, њен минус. Ако имате кућне љубимце, морате се побринути да мачка или пас не једу отров. Поред тога, мала дјеца могу пронаћи обојене куглице и узети их за слаткише. Зато, да убијете мишеве отровом - морате бити врло опрезни.
Што се тиче услуга дератизације, све је двојако. Прво, то је скупо, а друго, годину дана касније, мораћете поново да спроведете поступак обраде просторија хемикалијама.

апарати за ултразвук

Ово је најмодернији метод борбе против глодара, који има и плусе и минусе. Позитивна страна овог уређаја је ефикасност, вриједност за новац, дуг живот, сигурност за људе и друге животиње.
Негативна је потреба за сталним радом. Уређај мора бити у режиму 24/7, иначе ће се миш вратити. Ако мишеви живе у зидовима и не знате како да их се отарасите, онда ова метода неће радити.Ултразвучна опрема није у стању да продре у плафон, унутрашња врата и зидове.
Према томе, постоји још један начин. Најприступачнији и најједноставнији.

Како да се ослободимо мишева куће по народним лековима

 • Прије свега - мента. Пошто га глодари не миришу, можете окачити гранчице менте око куће или направити куглице од метвице које могу да клизну у рупу.
 • Друга могућност је крхки хлор. Њен мирис, такође, не носи миша, тако да можеш сипати прашак у пукотине.
 • Ако живите у кући и имате обичну грубу, не журите да бацате пепео. Иритира кожу глодаваца и, распршујући је на мјестима становања, мишеви се могу заборавити.

Сада знате како се носити са непозваним гостима.
Више информација у овом видеу.