Како се носити са киселим кишама - како ријешити проблем

Како се носити са киселим кишама - питање које је дуго узнемиравало најсветлије умове нашег времена. Планета коју смо наследили од наших предака није то. И дат ћемо је нашој дјеци у још јаднијем стању. Због претераног сагоревања наших необновљивих фосилних горива на електранама, фабрикама и транспорту, створили смо загађење, киселе кише и друге еколошке катастрофе.

Данас свака киша има висок ниво азота и сумпорне киселине. Она има разарајући ефекат на наше океане, језера и ријеке, и на сва жива бића која настањују нашу планету.

Актуелни проблем

Киселе кише чине загађивачи у ваздуху. Киселе кише су врста падавина, које се могу манифестовати у многим облицима. Влажне кише, као што су киша, мокри снег или магла, садрже течност са повишеним пХ. Сува падавина је друга форма у којој гасови и честице прашине постају кисело-агресивни.

Уштеда енергије је највећи корак који се може предузети да би се спречиле киселе кише. Модерно човечанство једноставно мора да смањи потрошњу енергије. Међу једноставним пописима научника:

  • Искључите светло када напуштате собу.
  • Искључите рачунаре и телевизоре.
  • Ако не користите електрични апарат, једноставно га искључите ради уштеде енергије.

Још један велики потрошач енергије је грејање вашег дома и расхладног система.Будите сигурни да користите клима уређај само за климатизацију када то заиста радитетребам те Такође, при искључивању куће, искључите термостат. Неће вас ништа коштати, можете уштедјети енергију.

Обе врсте падавина се могу приписати вјетру, понекад на веома великим удаљеностима. Киселе кише на влажним и сувим облицима падају на зграду, аутомобиле и дрвеће, што доводи до повећања киселости у акумулацијама. Не само да околна природа пати од киселих киша, већ и људи.

Шта је киселост

Киселост се мери на скали пХ. ПХ скала ради од нуле (најсуши индикатор) до 14 (највише алкална).Супстанца која није алкална нити кисела назива се "неутрална" и има кисели пХ од 7.

Спречавање киселих киша - питање од великог значаја за научнике. Они захтевају смањење количине сумпор диоксида који долази из термоелектрана на угаљ. Они нуде различите методе које могу помоћи човјечанству да се носи с овим проблемом. Активисти трагају за било каквим решењима да спасу нашу планету, да се ослободе лоших падавина и спрече даље загађење.

смањење загађења

Донесена је одлука - употреба угља који садржи мање сумпора. Алтернативно, може се размотрити предлог за "испирање" угља ради уклањања сумпорних агрегата. Електрана може инсталирати и опрему која се зове скрубер. Њихова сврха је да неутралишу сумпор-диоксид у гасовима који излазе из димњака.

Азотни оксиди се производе у процесу сагоревања угља и других врстафосилна горива, али неке електране нису опремљене за сагоријевање угља. Спречавање функција ових уређаја је довољно да се значајно смањи претња планети. Додатни проблеми су и опремање ових електрана.

Други извори енергије

Сјајан начин да се смање ефекти киселих киша је производња енергије без употребе фосилних горива. Умјесто тога, људи могу користити обновљиве изворе енергије као што су соларне и вјетроелектране. Ове методе могу ријешити проблем киселих киша, ако се користе на свеобухватан начин.

Обновљиви извори енергије помажу да се смањи количина киселих киша, јер оне производе знатно мање загађења.Ови извори енергије могу се користити за енергетику и производњу енергије.

Алтернативна горива су одличан начин за спречавање киселих киша и престанак коришћења необновљивих горива. Потрошачи би требало да пређу на обновљиве изворе енергије као што су соларна енергија, вјетар и вода. Покушајте да користите соларне системе, батерије и моћне аутомобиле да допринесете спашавању околине.

Околишни аутомобили

Аутомобили и камиони су главни извори загађивача који узрокују киселе кише. Проблем продубљује број превоза у градовима. Истовремено, пошто један аутомобил не производи много загађења, свеАутомобили на путу заједно стварају озбиљно загађење. Стога су произвођачи аутомобила приморани да смање количину азотног оксида и других загађивача који долазе из нових аутомобила.

Једна врста технологије која се користи у аутомобилима назива се катализатор. Ова опрема је у употреби више од 20 година. Намењен је смањењу количине азотних оксида насталих током рада аутомобила. Неки нови аутомобили могу користити и чишћа горива, као што је природни гас.

Аутомобили који производе мање загађења и боље за околину често се хвале због ниских емисија штетних материја.

Методе сузбијања киселих киша - један од најхитнијих проблема модерног друштва. Само колективни приступ рјешавању овог проблема може довести до опипљивих резултата. Киселе кише, без претјеривања, бич садашњости, с којима би се требало борити што прије. Свако би себи требао поставити питање: "Како се носите са емисијама, и то уопште?" И ја бих се надао да ће одговор бити позитиван.