Како се носити са болестима трешње, шљивама

Често стабла у башти почињу да гасе, суше, повређују и на крају умиру. Разлог је разноврсност болести.Како спасити трешњу и шљиву од опасних болести?У чланку ћемо погледати најчешће болести које могу уништити дрвеће за неколико дана.

1. Кокцомикоза.

Карактеристике трешања. Узрочник је гљивица. У јесен и зиму формира се на палом лишћу, а са појавом пролећне болести преноси се на цело дрво. Листови на врху су прекривени љубичастом нијансом, а са дна формирана је бела ружичаста боја. Посебно примјетна контроверза у кишним данима. Ако је зими дрво замрзнуто, пролеће ће брзо пропасти. Саднице се заразе много брже од одраслих стабала. Како се борити против кокцумикозе - опасне болести трешње? Сви листови испод стабла се скупљају и спаљују. Прије љета и зиме, тло се темељно пробавља. Када се листови тек почињу расипати, дрво се попрска Бордеаук отопином (3%). Након цветања користи се хлорофил бакар (0,4%). Након жетве, мјера се понавља.

2. монилиарна опеклина.

Ова болест шљива и трешње се такође односи на гљивице. Лишће изгледа као да гори. Љети се додају пукотине на дрвету, појављује се гума, а усјев обрастао грозном трулицом. Споре се зими чувају у замрзнутом воћу, а на пролеће се преносе у лишће. Врло брзо развија болест трешње у кишном и сивом времену. Како се носити с монилиозом?Пукотине се премазују специјалним изварком, плодовима и лишћем, падају на јесен, дефинитивно ће изгорјети, а гума остругати. За обуздавање бубрега користити борни раствор (3%). Након цветања поновити поступак, користити само борну отопину (1%).

3. Споттед спот.

Извор - гљива. Прво се на листовима формирају мрље. Недељу дана касније на њиховом месту су рупе. Након тога падају. Ова болест шљива и вишње је веома опасна, јер ако не предузмете мере - стабла ће умрети. Кожа плода је запечаћена, а средина се суши. Када се болест пресели у гране - практично је немогуће да се бави тиме. Како победити болест? Гране које су покупиле гљиве су одмах одсечене. Пукотине су преплављене вртним сортама. Лишће и плодови опала се спаљују, а дрвеће се прска средствима која се користе за моналну опекотину.

4. камеедецтион (гоммоз).

Ова болест шљиве и трешње појављује се само у лошој бризи, односно обилном заливању, малим количинама светлости, неприкладним ђубривима итд. На гранама и стаблу формира се флуид у облику смоле, која након неког времена замрзава. Она не зачепљује пртљажник не допуштајући му да дише. Како освојити камет детекцију? Све време прскајте бакар сулфатом (4%), осим тренутка цветања и неколико недеља пре жетве воћа. Пре зиме се користе стабла трешања и шљива за заштиту од опекотина и хладноће. Врло слабе гране секу, а пукотине сипају врт.

5. Млечни сјај.

Карактеристично за шљиву. Боја листова се мења. Постају беле са сребром. На површини се налазе и мјехурићи зрака. Најактивнија болест шљиве развија се у мраку у прољеће. Како победити млеко? Стабла јесенског прања, узгајају усеве, могу издржати тешку хладноћу, у прољеће се проводе висококвалитетни прељеви. Оштећени листови се одмах уклањају, а ране се прскају купоросомом (3%).

Правилно слагање стабала и на правом месту, не заборавите да се бринете о њима. И само у овом случају штитите шљиву и трешњу од болести, а оне ће вам донети богату жетву.