Како се израчунава осветљење: основне методе

Методе прорачуна осветљења

Израчунавање светлосног осветљења методом светлосног тока, тачке или режима специфичне снаге може се извести за сваку просторију. Али ако се методом коефицијента светлосног тока користи за израчунавање укупне равномерне расвете, тада се методом тачака чешће користи за израчунавање осветљености локалних области, а метода специфичне снаге - за одређивање приближне снаге уређаја.

Поред тога, метода прорачуна зависи од познатих параметара освјетљења и њиховог крајњег одредишта. Стога, да не бисмо били неутемељени, хајде да испитамо сваку од ових техника одвојено и по фазама.

Методе за израчунавање осветљења

Као што смо већ споменули, постоје три главна начина рачунања расвјете - метода коефицијента свјетлосног тока, точка метода и метода специфичне снаге. Размотримо сваку од њих посебно.

Обрачун према методи употребе светлосног флукса

Овај метод израчунавања може се извести за два случаја - када је познат тачан број сијалица и потребно је израчунати њихову снагу, или када је позната снага лампе и потреба за израчунавање њиховог броја. Погледајмо обе опције.

Прорачун се врши према формули:


Формула за израчун коефицијента употребе

Размотримо сваку од вриједности ове формуле одвојено, и разумјет ћемо зашто то овиси.


Део табеле 1.СНиП 23-05-95

 • Еминје минимална нормализована вредност осветљења за дату собу. Ова вредност је дата у Табели 1 СНиП 23-05-95, и зависи од индикатора као што су карактеристика визуелног рада, карактеристике позадине и тип осветљења. За појединачне просторије овај индикатор је дат у Табели 2 СНиП 23-05-95.

Део Табеле 2 СНиП 23-05-95

 • С је површина простора . Овде је све сасвим логично, јер што је већа површина просторије, то је већа количина светлости потребна за њено осветљење. И не можемо узети у обзир овај фактор.
 • Кз је фактор залиха . Овај индикатор узима у обзир да ће током рада лампа бити загађена, и њен свјетлосни ток ће бити спуштен. Осим тога, овај индикатор вам омогућава да узмете у обзир смањење рефлектоване компоненте од зидова стропа и других површина. Уосталом, током рада боје ове површине су пригушене и изложене загађењу. Упутство саветује да се прихвати коефицијент залиха за жаруље са жарном нити једнаких 1,3, а за гасне сијалице једнаке 1,5. Тачније, може се одабрати према Табели 3 СНиП 23-05-95.

Избор фактора залиха

 • З - коефицијент неуједначености светлости . Ова вредност зависи од уједначености расподеле склопова у целом простору просторије, као и од присуства осенчених објеката. Израчунава ову вредност помоћу формуле:


Коефицијент неједнакости осветљења

Ерс је просечно унутрашње осветљење, а Емин је минимална вредност светлости.

Обратите пажњу! За већину просторија, неравномјерност освјетљења је строго ограничена. Дакле, за просторије у којима се обавља радни И-ИИ визуелни пречник, коефицијент З не би требао прелазити 1,5 за флуоресцентне лампе, или 2 за друге изворе свјетлости. За остале просторије овај коефицијент је 1,8 односно 3.

 • Н је број лампи инсталираних у затвореном простору . Зависи од изабраног система осветљења.
 • н - број лампи у лампе . Ако се користе лампице са једном лампом, онда је њена вредност једнака једној. За већи број стављамо одговарајући број.
 • ? - коефицијент протока светлости . Дефинише се као однос емитованог зрачења и удара на радну површину, светлосни ток свих лампи. Али за његову дефиницију треба користити посебну литературу. На крају крајева, овај параметар је изведен из индекса просторије, коефицијента рефлексије зидова и плафона, као и типа лампе.


Табела избора коефицијента светлосног тока

Методом коефицијента светлосног тока могуће је израчунати и број потребних прикључака, са познатом величином светлосног тока. Да бисте то урадили, користите формулу -

Метод коефицијента коришћења за израчунавање броја уређаја

Вредности у овој формули се не разликују од горе наведене опције, стога ову формулу нећемо разматрати детаљније.

Израчунавање тачакаметодом

Израчунавање од тачке до тачке садржи неке разлике за тачкасте уређаје и за такозване светлосне опсеге. Под светлосним тракама се подразумевају флуоресцентне сијалице. Погледајмо обе опције.


Израчунавање од тачке до тачке

 • Почнимо са израчунавањем рефлектора. У првој фази израчунавања треба израчунати висину Хп. Ова висина је разлика између висине светиљке и нормализоване висине минималне осветљености.


Израчунавање вредности Хп

 • Висина вјешалице лампе је удаљеност од стропа до лампе директно. Зависи од структуре уређаја.


Израчунавање угла?

 • Са нормализованом висином минималног осветљења, све је мало компликованије. Као што смо већ споменули, у табели. 2 Снип 23-05-95 можете наћи минимално дозвољено осветљење за готово сваку просторију.
 • У исто вријеме, висина за коју је наведена норма може се разликовати. Обично се креће од 0 до 1,0 метара. То је због чињенице да је у неким просторијама потребно обезбиједити максимално освјетљење у подручју спола, а за друге на разини покрета или стола, тј.
 • Да би се добила висина Хп, потребно је одузети два изнад висине од висине просторије.


Креативно испланирајте собу са постављањем лампи на њу

План просторије са много инсталација

 • Сада би требало да скицирамо распоред просторије и локацију чвора, о чему морамо одредитиЕквидистантна тачка од свих уређаја у соби. За њу ће се израчунати. Поред тога, скалирање плана ће у великој мери олакшати израчун тачкасте методе осветљења у свакој просторији. На крају крајева, ово ће вам омогућити да израчунате растојање од било ког чвора до тачке рачунања - обично је означено д.
 • Израчунавање величина Хп и д, требало је да се добије вредност хоризонталне осветљености на жељеној тачки. Ова вредност је одређена специјалним графиконима просторних изолата. И овај распоред зависи од врсте уређаја.


На слици парцеле просторне изолације

 • Налазом параметра Хп на оси ординате, и параметра д на апсциси, на њиховом пресеку добијамо условно осветљење на жељеној тачки дате светиљке.
 • Али морамо да нађемо условно осветљење у датој тачки из сваке лоциране близу лампе, и онда сумирамо њихово значење. Тако добијамо вредност Његове.
 • Сада, за израчун тачкасте методе, пример формуле ће бити следећи -


Формула за израчунавање методом тачака

 • У овој формули, 1000 је условни светлосни ток светиљке. Ен - нормализовано осветљење, к с је фактор залиха, избор који смо разматрали у претходном делу нашег чланка.
 • ? - коефицијент додатног осветљења из суседних лампи и рефлектованог светла. Обично се вриједности овог индикатора узимају од 1 до 1.5.

За флуоресцентне сијалице овај израчун није прикладан. За његаРазвијена је такозвана точкаста метода за израчунавање светлосних трака. Суштина овог метода је идентична оној о којој смо већ говорили, и сасвим је могуће да се то уради сопственим рукама.


Обрачун за светлосне траке

За почетак, као иу првој верзији, израчунавамо вредност Хп. Затим нацртајте распоред просторије и локацију уређаја.

Обратите пажњу! План би требао бити креиран у односу на скалу. Ово је неопходно да би се одредила тачка А за коју смо израчунали. Ова тачка ће бити лоцирана у средини светлосног појаса, тј. Лампе, и далеко од ове средине на удаљености п.

План просторије и просторни изолатори за израчунавање светлећих трака

 • У следећем кораку одредите линеарну густину светлосног тока. Да ли се то ради по формули Ф = Фсв? Н /Л. За ову формулу, Фсв је свјетлосни ток свјетиљке. Његова вредност је једнака збиру светлосних флукса свих лампи у лампи. Н је број лампи у траци. Обично ова светла сама, али можда постоје и друге опције. Л је дужина лампе.
 • У следећој фази треба да пронађемо тзв. Наведене величине - п * и Л *. П * = п /Хп, и Л * = Л /2? Хп На основу ових величина, према графовима линеарних инсулина, налазимо релативну осветљеност у датој тачки. Даље израчунавање се врши по истој формули као и за рефлекторе.

Израчунавање по начину специфичне снаге

Посљедња могућа опција за прорачун расвјете је метода специфичне снаге. Овај метод је релативно једноставан, алине даје точне резултате. Поред тога, то захтева употребу велике количине референтне литературе, приказане на видео снимку.

Суштина овог метода је сведена на следеће. Прво, одредимо вредност Хп. Тражили смо га у свим горе описаним опцијама, тако да се нећемо бавити тиме детаљније.

Табеле избора специфичне снаге уређаја

 • Даљи обрачун се врши према табелама. У њима одређујемо потребну за ову просторију специфичну снагу свих лампи - Руд.
 • Тада можете одредити снагу једне лампе. Ово се ради по формули -


Формула за израчун специфичне снаге

Где је С површина просторије, а н број светиљки.

На основу добијене вредности, налазимо најближу вредност постојећих лампи. Ако снага лампе не задовољава захтјеве лампе, онда повећавамо број уређаја, а израчунавамо понављањем методе специфичне снаге.

Избор методе прорачуна

Имајући предоџбу о томе како се врши израчунавање, размотримо који је начин да се изабере посебно за ваш случај. Зато што су различите методе рачунања предвиђене за различите просторије и услове.

 • Почнимо са методом коефицијента светлосног тока . Овај метод је широко коришћен. Пожељно је да се користи за израчунавање укупног осветљења у просторијама које немају хоризонталне разлике висине. Поред тога, овај метод неће моћи да открије осенчена подручја и задржиза њих.

Изаберите метод израчунавања осветљења

 • \ т За ове сврхе постоји тачкаста метода . Користи се за израчунавање локалног осветљења, осенчених површина и висина, као и нагнутих површина. Али овде је генерално једнообразно осветљење са овом методом тешко израчунати - јер не узима у обзир рефлектоване и неке друге компоненте.
 • Али метода специфичне моћи је једна од најједноставнијих. Али у исто време, он не даје тачне вредности, и углавном се користи као апроксимација. Уз његову помоћ одредите приближан број уређаја и њихову снагу.

Поред тога, ова калкулација омогућава да се одреди приближна цена инсталације и рада овог система осветљења.

закључак

Наравно, такве софистициране методологије нису апсолутно неопходне ако једноставно направите расвјетне саднице код куће. За овај и сличне случајеве довољно је применити нормализовани индекс минималног осветљења, помножавајући га са површином просторије.

И већ, на основу добијене вредности, изаберите количину и снагу лампи. Али ако говоримо о индустријским размерама, онда без пажљивог прорачуна не можемо. И боље је не бавити се аматерским активностима по овом питању, већ повјерењу професионалном дизајнерском бироу.