Како са својим рукама направити нож за мијешање за топле подове?

Све више корисника поставља топле подове у своје домове, а најчешће се уграђују у купаонице и дневне собе. Када топли под није главни извор грејања куће, заједно са овим системом се користе и други начини грејања дома, на пример, конвенционалне батерије за грејање. Зашто вам је потребна мешалица за топли под у комбинованом систему грејања?

У овим случајевима постоји проблем како комбиновати два типа система грејања, јер се топли подови односе на нискотемпературне системе грејања, а радијатори су, напротив, високотемпературни. Да би се координисао рад ових система, потребан је посебан уређај - група за мешање за топли под, који се користи директно за кругове грејања воде.

Сврха јединице за мијешање је подешавање температурног режима топлог пода методом мијешања расхладног средства из довода и назад. Направите нож за мијешање за топли под властитим рукама је лако. Међутим, током процеса производње потребно је слиједити одређени алгоритам дјеловања, како би се избјегли различити кварови у будућности.

Карактеристике дизајна и принцип рада

Прво, потребно је утврдити принцип рада јединице за мијешање за топли под. Користи се само за подно грејање воде, јер има приближно исти механизам као и расхладно средство за радијаторе. Типично коло се, по правилу, гради на следећој основи - котао се загреваструјни круг за грејање батерија и топли под.

Носач топлоте се загрева у котлу на температуру која је једнака температури у радијатору, по правилу је његова вредност 95оС. Оптимални температурни режим не би требало да пређе 31оС. За то постоје бројни разлози, од којих је главни угодан осјећај за под, не смије бити претјерано топао или хладан.

Посебну пажњу треба посветити и:

 • какву дебљину и врсту завршног премаза;
 • која висина естриха пода грејања, у коме се налазе цеви.

На основу тога, оптимална температура расхладног средства у цевима треба да варира од 35оЦ до 55оЦ. Али пошто је температура расхладне течности веома висока у котлу, апсолутно се не препоручује слање ове температуре у цеви.

Да би се смањила на почетку система за грејање, користи се сакупљачки чвор мешања. Овдје се хлади смјеса ниских и високих температура. И већ охлађена расхладна течност се уноси у цеви у поду. Уз помоћ миксера, систем гријања на топлом поду ради без икаквих препрека у цијелој кући.

Стандардна опрема за јединице за мешање укључује:

 • термостатски и регулациони вентил;
 • термостатска глава;
 • пумпа;
 • уређај за температурни режим.

Постоји и конструкција топлог пода који може функционисати без чвора за мешање. Али у овом случају они су опремљени посебним уређајем за загревање воде, што доказујерасхладно средство до оптималног температурног режима.

Врсте грејача за мешалице

Постоје само 2 типа миксера - са 2 и 3 вентила. Њихов задатак је да мешају хладну и топлу воду за подно грејање, што ствара континуирани циклус.

Двосмјерни вентил је опремљен термалном главом са сензором. Сензор контролише температуру у реалном времену и по потреби зауставља довод расхладног средства из котла. Напајање се врши само када се вода хлади током мешања повратка у храну. Двоструки вентили су предвиђени за просторије чија укупна површина не прелази 200 м2.

Тросмерни вентил има већи проток него двосмјерни вентил. Он неће моћи да преноси воду у општи систем у малим просторима, у случају када је потпуно отворен. Као резултат, може изазвати оштре скокове температуре и посљедица тога може бити пуцање цијеви.

На основу горе изнесених података може се закључити да 3-путни вентил најбоље функционира са својим функцијама у великим и пространим просторијама, гдје су монтирани системи са великим бројем струјних кругова и контролори околине.

На полицама модерних продавница биће могуће задовољити моделе који се разликују по типу потрошача:

 • за повезивање са особним типичним сакупљачем;
 • као групно лично чвориште за инсталирање система велике снаге.

Задња опција се може користити заза повезивање неколико система мале снаге или велике снаге са 2 до 12 излаза.

Постоје и улични температурни сензори. Ови уређаји се препоручују за аутоматизацију регулације расхладног средства на основу временских услова. На пример, ако температура падне на улицу онда сензор даје сигнал о повећању температуре расхладног средства. Чим улица постане топлија, сензор издаје командни систем како би смањио температурне перформансе расхладне течности.

Уређај је пројектован тако да његов уређај обезбеђује ротацију од 90 °. Специјални контролер их дели на 20 локација и прати време на улици. У случају када температура воде не задовољава временске увјете, вентил се враћа на потребан број подјела. Природно је да то урадите сами, сензор временске температуре је много практичнији.

Дијаграми повезивања јединице за мешање

Прикључење на котао пода грејања врши се по одређеној шеми, чији параметри зависе од система грејања:

 • 1-цев;
 • 2-цеви.

Код једноцевног система грејања, неопходно је да се бајпас стално налази у отвореном положају, али нема потребе за двоструким прикључком. Пројекат је прилично једноставан, уз кориштење више додатних елемената.

Али у сваком случају, потребно је инсталирати термостате за скупину колектора, уређаје за контролу протока воде и вентила. Директно мешање се може вршити на свим нацртима колекторске групе или на њих.

Какосаставити нож за мијешање властитим рукама?

Цена миксера за ножеве је прилично висока, тако да већина преферира да то уради сама. Штавише, прилично је тешко наћи регулатор са потребним бројем излаза. У овом случају, препоручује се куповина и чешља, који се може монтирати и сами.

За самосталну монтажу јединице за мијешање за топли под властитим рукама потребно је:

 • 2 или 3-путни вентил;
 • специјалне матице;
 • ручно пражњење ваздуха;
 • повратни вентил;
 • стеге;
 • кугласти вентил;
 • циркулациона пумпа;
 • Теес;
 • за одређивање температуре.

Погледајмо примјер јединице за мијешање пумпе за топли под Валтец. У првој фази, колекционар ће. Постоје два начина да то урадите:

 • заваривање полипропиленских Т-комада;
 • увијте Т-комаде.

У оба случаја треба да буде пречник елемената? у. Просути колектори ће коштати више, јер свака грана чешља треба да буде опремљена са МРН, чија је цена прилично висока.

Најпогоднији материјал је висококвалитетни теес. Основна нијанса је њихова компетентна збирка. За чешаљ идеално одговара производима са 2 спољна и 1 унутрашњим крајем. Њихово увијање једни са другима треба да се ради само уз помоћ крпеља.

У другој фази се производи хидраулички удар. Може се произвести без употребе троструког крана. Уобичајен контролни вентил, који се користи, је такође погоданрадијатори грејања. Додатно ће бити потребна 2 Т-комада, исто као и за чешаљ и 2 спојне утичнице са унутрашњим и вањским навојем, њихова дужина би требала бити 0,5 м. У ту сврху, брадавице су уврнуте са обе стране славине, а затим причвршћене на њих са сваке стране т-комада.

Трећа фаза укључује изградњу пумпе. Немогуће је самостално прикупити јединицу за мијешање пумпе за топли подни сустав, те је стога купљена. Пумпа је инсталирана на дну хидрауличне опреме уз помоћ демонтажних прикључака који долазе у комплету. Може се монтирати и на место хидрауличког удара. Лако је може заменити радећи јаче него што јесте.

Завршна фаза подразумева комбиновање хидрауличне опреме. Најуспешније решење ће бити да направимо подељену везу. Стога, ако пумпа дјелује као посебан елемент, бит ће потребна куповина цијеви. Његова дужина треба да одговара карактеристикама пумпе. Инсталира се на довод, а колектор се заврне на млазницу. Због тога је употреба хидрауличне пумпе уместо хидро-рељефа економичнија.

Након тога чешаљ је опремљен Маевским крановима, контролним вентилима или аутоматским уређајима за испуштање ваздуха. Затим, миксер се инсталира у посебан простор специјалног ормара и прикључује на систем грејања.

За самостално повезивање термостабилне јединице за топли под потребно је одрезати кранове. На исти начинчворишта за повезивање и грејање. На првом крају чешља испод, у другом - одозго. Да не би били збуњени, потребно је слиједити одређени алгоритам - опскрба и поврат једног сегмента морају бити повезани у серију. Поред тога, пумпа је прикључена на напајање.

Како поставити чвор за мијешање?

Након што је миксер инсталиран, потребно је провјерити његову ефикасност. Типично, подешавање захтева много више времена и труда него монтирање миксера. Али исправни израчуни ће помоћи да се то уради уз минималне губитке.

 1. Прво морате уклонити серво погон. То је неопходно тако да не утиче на локацију током процеса инсталације. Неповратни вентил је постављен у екстремни положај. Случајно у време подешавања вентила резултираће погрешним резултатом. На основу тога, неопходно је одредити механизам такве ситуације у којој ће бити у потпуној неактивности.
 2. Након тога долази линија равнотеже контура полова. Прво, потребно је затворити радијаторски круг, тј. Требало би да балансира затварач првог реда. Са вентила, поклопац се уклања и хексадецималним тастером се ротира у смеру супротном од казаљке на сату.
 3. Контурне линије су балансиране помоћу специјалних вентила. У том случају, у славини није потребна само једна линија балансирања. Ако је потребно, врши се уз помоћ следећих акција. Регулатори отворени до максимума. Валвезатвара се тако да достигне најбољу величину у контури, где је избегавање од цене максимално.
 4. Дакле, водови грејања су генерално регулисани. У случају када подаци о трошковима падну током балансирања линије, они се поново конфигуришу. Када се проток не може подесити са отвореним вентилима, потребно је повећати радну брзину пумпе.
 5. После тога, нож за мешање пумпе мора бити повезан са другим грејним елементима система. Да бисте то урадили, отворите вентил за затварање радијатора за балансирање, затворен пре почетка подешавања. Треба га отворити према индикатору који одговара оптималном протоку расхладног средства. Потрошња се контролише посебним мерачима протока. На тај начин можете да се прилагодите кроз грамофон у родном систему.
 6. Након тога морате урадити обилазни вентил. У почетку се подешава притисак вентила. Ова карактеристика не смије прелазити више од 10% максималног притиска пумпе. Овај максимум треба да одговара главним карактеристикама сорте пумпе. Овај вентил се активира када јединица пумпа притисак на минималном протоку расхладног средства.

Врло је важно правилно поставити нож за мијешање тако да сустав гријања ради што ефикасније.

Предности топлог пода са мешалицом

Тип система грејања, опремљен ножем за мешање, има низ предности за разлику од других система грејања:

 1. Удобност. То се може постићипомоћу снабдевања топлотном енергијом зрачењем, а не конвекцијом. Осим тога, подна површина и сама просторија се равномјерно загријавају. Собе немају мостове хладних или претјерано врућих батерија. То вам омогућава да створите удобне услове и здраву атмосферу. Тиме се смањује количина прашине. Површина је стално сува. То спречава да се комарци и други штетни организми умножавају.
 2. Штедња. На основу тога где се налазе цеви и како систем функционише, можете значајно уштедети новац на грејању куће. Доказано је да у стамбеним просторијама са стандардном висином уштеда енергије износи 30%. Ови подаци могу смањити трошкове енергије до 50%.
 3. Безбедност. Ова карактеристика има посебан значај тамо где су људи. Приликом рада на поду грејања искључена је вероватноћа опекотина и других здравствених оштећења која могу настати радом конвектора или радијатора.
 4. Хигијена. Сам систем подног грејања укључује неопходну дезинфекцију завршног премаза. Чишћење подова се може вршити детерџентима и водом. Овај тип система грејања је идеалан за собе са посебним захтевима за хигијену. На пример, водени под са мешалицом је најбоље решење за болнице и вртиће.
 5. Погодност. За ову врсту система гријања није потребна уградња додатне опреме у гријаној просторији. Сва потребна опрема се обично поставља у смочнице. ЗатоПланирање се може обавити онако како желите, без потребе за размишљањем о расподјели простора за јединицу.

Ово су главне предности јединице за пумпе за топли под.

Карактеристике монтаже чвора за мешање

Монтажа јединице за мешање топлог пода врши се непосредно поред хладњака. У тренутку када су сви елементи хидрауличног система повезани еластичним цевима, чвор мешања мора бити чврсто стегнут на зиду. Осим тога, прије наставка инсталације потребно је распоредити мјеста за слободан приступ елементима мијешалице. Регулациони вентил се мора налазити на улазу топлотног носача у грејач.

Приликом одабира цијеви, мора се осигурати да материјал из којег су израђени може издржати температуру расхладног средства. У ту сврху пожељно је купити полимерне цеви. Такође, вреди запамтити да се цев од поцинчавања не препоручује за гликолни водени раствор. Идеално би било да се затварају делови од бронзе и месинга, цеви од црног челика, пумпа од ливеног гвожђа. Произвођачи челичних делова широм система гарантују и фарбају споља.

Приликом одабира локације за монтажу и спајање градилишта, неопходно је с обзиром на појаву мјехурића зрака, чија вјероватноћа произлази из уређаја за дренажу котла. Такође, мора се водити рачуна да вода и кондензација не дођу у контакт са деловима под напором.

На основу горе наведених информација, препоручљиво је појединачно покупити јединицу за мешање, како би се обезбедио максималан комфор од рада система за грејање пода. Довољно је лако да покупите прави систем, али прво морате прегледати све врсте шема повезивања. Али у том случају, ако апсолутно нема сазнања о овим чворовима и мањим детаљима, да не би ризиковали, најбоље би било купити готов дизајн.