Како расту велике здјеле садница

Садња у свом врту разноврсног поврћа, или различитих јестивих биљака, главни циљ је да се прикупи добра жетва. Под добром жетвом обично мислимо на велико воће, поврће и кртоле. Наравно, све је добро, када је у мјери, а често и велики плод не даје резултат који би било пожељно видјети на крају. Хајде да причамо о луку. Приликом слијетања, очекујемо да ћемо као резултат добити велике, здраве луковице. Уосталом, не сви воле жетву, што је резултирало у нешто више од сијане. Да би прилично велики лук могао да расте, потребно је познавати нијансе, према којима је полазиште и завршетак бербе могуће постићи. Рецимо у нашем чланку како расте велика здјела црвенперке.

Када се сади Севка лук

Време засађивања лук-семена директно зависи од временских услова. Ако је прољеће рано и топло, могуће је да се канализација санира крајем априла, а ако је хладно, онда је потребно чекати да се земља загрије до дубине прста. У незагријаној подлози (температура испод 12 ° Ц) нема смисла садити лук, јер улази у стрелицу. Али и кашњење са слијетањем је такођер немогуће, поготово ако је прољеће топло и сухо. Обично у јужним подручјима лук - Канализација засађена у трећој деценији априла, ау другим областима - у првој деценији маја. То може довести до чињенице да ће биљка у почетку интензивно развијати зелено перо, а коренски систем почиње да заостаје у свом развоју, а онда ће због недостатка влаге и високе температуре лук зелено обуставити својраст, али се формиране сијалице и даље полако развијају и остају мале.

Сортна разноликост лука

Лук, у односу на дужину светлосног периода, подељен је у 2 велике групе:

  • група сорти северног правца. Они се нормално развијају и формирају вегетативни (сијалице) и генеративни (семе црне рибизле) усева само када је дужина светлосног дана 15-18 сати дневно. Северне сорте имају зелено перо у условима кратког светлосног дана, а луковице се уопште не формирају.
  • Јужне сорте формирају нормалну културу на кратком свјетлосном дану - 12 сати дневно. Када се у јужним варијантама продужава период светлости, луковице не сазревају, слабо су очуване.
  • Данас, одгајивачи добијају сорте које не реагују тако болно на дужину светлосног дана и нормално расту и развијају се на северу и југу, под другим оптималним условима.

Припрема слетишта за канализацију

Мјесто за засађивање лука мора бити унапријед одабрано и припремљено. Ова култура се не може засадити на истом кревету, већ неколико година касније. У супротном, усев неће бити добар. Расту културу на месту где се узгаја поврће и земља је богата ђубривима.

У недостатку одговарајућег локалитета, припремите земљиште унапред: након жетве увозимо пљусак у висини од приближно 5 кг по 1 м2, једну жлицу суперфосфата, једну чајну кашичицу нитрофоски, неколико жлица креде и копамо. Приликом слијетањаТресак купује фосфатна ђубрива. Многи баштовани преферирају да користе само органска ђубрива: боров хумус и пепео. У пролеће, од почетка априла, поново ископајте земљу у кревету и обавезно је сипајте ако је земља сува.

Како направити шију

Многи вртлари не оклевају и купују готове материјале, али неки воле да га сами узгајају. Ако сте заинтересовани за узгој лука, почните. Да бисте добили семе потребно је да урадите следеће:

  • Изабери најбоље главе. Немојте бити лењи да превазиђете купљене сијалице. Отараси се трулог, празног, оштећеног. Остатак се савршено складишти у кутији испод ципела негдје у ормару (обично је топло и сухо), али не иу кухињи - у кухињама су обично врло влажне. Немојте претјерати да ћете једном или два пута мјесечно гледати у кутију, окретати лук - па, како је једна иструнула једну ствар.
  • Треба их посадити у стакленику рано прољеће. Између њих би требало бити више удаљености него што бисте је узгајали на глави.
  • Рано у септембру, можемо сакупити сјемење од којег добивамо канализацију.
  • Суши се месец дана.
  • Семе се зову блацкхеадс на другачији начин. Добили су ово име због своје боје.
  • Дозвољено им је чување не дуже од двије године.

Ако смо купили канализацију у радњи, потребно је да је одмах након куповине осушите на неком топлом мјесту, да је распршите танким слојем, али не само на батерију.

Садња засада

Пре садње на кревету урадите жљебоверастојања 20 - 25 центиметара од других и дубине од 4 центиметра. Баците их са водом на собној температури (20 степени) из левка са малим екраном. Засадне луковице треба да буду на удаљености од 8 -10 центиметара и посипајте их земљом тако да слој земље изнад рамена луковице не буде већи од 2 - 2,5 центиметара.Као да дубље садите, жаруља ће променити облик и сазревање ће се повући. Уз мало слијетање, луковице могу бити изложене и њихов раст ће се зауставити, посебно у сухом и топлом времену. Степенице се појављују на дан 9-12.

Корисни чланци о врту, граду и цветном врту

отпуштање лука

Брига за садњу лука може (чак и потребно) почети прије појаве степеница, јер у овом тренутку морамо покушати спријечити стварање густе коре земље. Зато ћемо чешће отпуштати тло, што ће нам помоћи да се поново ослободимо корова. А убудуће би требало редовно обављати попуштање тла како би се осигурао сталан приступ довољним количинама кисеоника до корена биљака. Нарочито лук захтева попуштање земљишта након наводњавања. Када наше жаруље досегну средњу величину, почињемо постепено отресати земљу од њих (разокуцхиваиут). То се ради како би се повећали и брже сазрели.

наводњавање лука

Као што је горе поменуто, лук захтева наводњавање у првој половини вегетације. У то време, биљке обилно заливамо и редовно 1-2 пута недељно (у зависности од времена). У јулу, када жаруље почну да сазревају, нема потребе за вишком влагеПрво смањимо наводњавање, а затим 2-3 недеље пре жетве лука и зауставимо га уопште. Једино, ако је лето веома вруће и суво, слијетање се може повремено залијевати како би се избјегло увенуће и успоравање раста жаруља.

Корисни производи за вртларе и вртларе

Како повећати принос лука тако што ће их хранити

Да би лук био велик, мора се хранити. Чак и култура као што је лук, такође захтева храњење. Можете оплодити и минерална ђубрива и органска ђубрива. За цео период раста, лук се препоручује да се храни не више од три пута. Прво ђубриво може се увести 10-14 дана након што је лук засађен. Препоручује се да се луку дода азот да би се повећала зелена маса. Друга фаза оплодње се врши негде у року од недељу или две после прве оплодње. У овој фази смањују се азотна ђубрива, а повећавају се калијум и фосфор. Трећи пут долази до формирања саме сијалице. Такав ђубриво лук обично троши на осиромашена тла, а ако је ваша земља плодна, онда можете да одбијете храњење.

На тржишту има много минералних ђубрива, тако да се повећава принос лука, најчешће коришћена ђубрива као што су Агрицола-2 лук, Вегета, Еффецтон-О. Да бисте раставили раствор, следите упутства. Обично користите највише две кашике посуде за 10 литара воде. Пожељно је обогатити увече. Пример другог храњења: узети 10 литара воде, сипати 30 грама амонијум нитрата и калијум хлорида,додати 50-60 грама суперфосфата. У канти воде можете скухати и кашичицу кухињске соли и амонијум-нитрата, додајући исти врх мангана на врх ножа. За треће храњење, раширите у канти воде у запремини од 12 литара од 50 грама суперфосфата, можете додати калијумове соли на око 30 грама.

Како узгајати велику здјелу срне