Како расту манго од камена у кући

Манго је необичан представник породице тропских биљака. Ово зимзелено дрво привлаче вртлари аматери, јер може прерасти у величанственог дива. Али да би се то постигло, неопходно је обезбедити квалитетну негу биљке. Следеће о томе како да расте манго код куће.

О посебностима процеса слетања манга

Ако одлучите да одгајате манго код куће, будите спремни да осигурате да овај процес неће бити лак. Први задатак је да се очува "одрживост" садног материјала (у овом случају, семе манга).

Да би биљка постала јака, па чак и одрасла, требало би да се користи само ново развијено језгро да се проклија манго. Али, будући да далеко од сваког почетника вртлар има такву прилику, максимум би требао заштитити сјеме од утјецаја околине и створити повољне услове да "чека". Погодан је за овај мали затворени капацитет, пуњен дрветом, добро влажном пиљевином.

Приликом избора погодног за клијање камена, предност треба дати презрелој него неосветљеној, јер ће у другом случају сличност бити минимална.

Такође је важно унапред водити рачуна о капацитетима у којима ће проклијати семе манга. Било би добро да користите обичну пластичну чашу са рупом у дну за функцију одводњавања.

Прије садње камења, врло је важно уклонити његов вањски тврди слој (то ће повећати шансе да ће сјеме изникнути). То се обично радиуз помоћ акутног ножа, али га треба користити изузетно опрезно да се не повриједите. Након уклањања из "оклопа", манго маховина се третира са фунгицидним раствором како би се заштитио од меда до укусних семенки штеточина.

Приликом одабира времена за садњу садница, треба узети у обзир чињеницу да је манго "дијете" тропа и засађено је у домовини током кишне сезоне, која обично почиње у јуну. Према томе, оптимални период за слетање ће бити само почетак љета.

Прије слетања, пронађите коријен на пању и ставите га у припремљену земљу тако да је коријен "закопан" у земљу. Немојте продубити семе у земљи у потпуности (мали део би требало да изгледа одоздо). Одмах након садње саднице, навлажите га и напуните водом из пиштоља за прскање. Обавезно покријте стакло полиетиленом да бисте одржали влажну топлу средину. Када зелени избојци изгледају из земље, можете уклонити полиетилен, а када је довољно чврст, можете га испланирати у главном спремнику.

Обратите пажњу! Иако манго није отровна биљка, његове прелепе светле лишће представљају опасност за децу и кућне љубимце (и први и други могу желети да третирају зеленило).

Не знају сви цвећари једну особитост манга који расте у својим домовима, а онда су разочарани: биљка у затвореном тлу може да се претвори у величанствено тропско дрво, али неће цветати и доносити плодове у таквим условима, јер једноставно неће моћи да формира потребнероот систем.

Брига о постројењу код куће

Манго је веома лукава биљка и увелико ће жвакати било каква одступања од оптималних услова, тако да се процесу неге треба приступити веома озбиљно:

  • Лонци. Дрвету је потребна велика количина влаге, па је неопходно да се биљка обезбеди у довољној количини: вода би требала бити великодушна, али у овом случају вода не би требало ни у ком случају "стајати" у лонцу, иначе ће биљка трунути. Следите следећу процедуру: 2-3 заливања недељно.
  • Обрезивање. Ако не контролишете раст манга, у условима изолације, он може бити обрастао, што се не може толерисати. Зато не заборавите повремено мало скратити гране стабла, које ће, успут, бити веома повољно. Први усев се може безбедно обавити када стабло достигне висину од 1,5 м.
  • Храњење. Манго не захтева често и великодушно облачење: довољно је да има двоструку исхрану уз коришћење висококвалитетног хумуса током целе године.

Обратите пажњу! Манго има једну необичну особину: у неким случајевима, листови биљака мењају боју од светло зелене до светло црвенкасте боје. Не треба се плашити ове појаве: након одређеног времена биљка ће доћи до норме.

Иако је манго тешко назвати непретенциозним, не захтева никакве трошкове (ни финансијске ни физичке) код куће да би га се узгајало код куће. Главно је да се стриктно придржавате захтева за бригу о овом заступникутропима, а онда као одговор на вашу љубав и бригу, дефинитивно ће одговорити на величанствену бујну вегетацију. Сретно!