Како расту гладиоле из жаруља

За већину људи, гладиолуси су повезани са почетком нове школске године, а њихова строга и истовремено величанствена цвасти заузимају једно од главних мјеста у букету школске дјеце. Да бисте узгајали ова дивна цвијећа на свом подручју, морате одабрати право мјесто за њих, као и да се придржавате одређених правила за његу гладиола.

Припрема тла за узгој гладиола из луковица

Прво морате изабрати место. Гладиолус цвијеће не дају вам вруће вријеме и превише сунца, тако да би требали одабрати сунчано мјесто, али из сјене. Па, када је на северној страни поподне ниско дрвеће и сенке.

Ове биљке не трпе стагнацију воде, па је неопходно унапријед провјерити да ли је мјесто ниско. Ако је низак, треба га повећати додавањем земље. У ту сврху, на слој треба сипати додатни слој земље како би се подигао.

2-3 недеље пре садње, земљиште за ово цвеће мора да се обрађује. Гладиолуси добро расту само у растреситом земљишту. Ако је глинасто и неупотребљиво, онда ће највероватније бити досадно и изгледати болно. Пожељно је да се то земљиште оплоди додавањем тресета, песка и хумуса. Након обављања ових процедура 2-3 недеље, оставите кревет у мировању. Након овог времена могуће је директно прећи на садњу цвећа на отвореном.

Како се припремају гладиоле пре него што се сади

Највише обећавајуће за узгој и цветање биће луковице пречника 2-4 цм са пречником од 3-7 мм, безсмеђе мрље које нису наборане. Боље је изабрати материјал за слетање гладиола једним снажним изданком - ове луковице добро процвјетају и дају велику бебу. То јест, за наредну сезону, љетна резиденција ће имати добар садни материјал сличних сортама гладиола. Булббиллс прије третмана се чисте од сухих покривача - испод њих постоје спорови болести и штеточина. Након прегледа избацити сијалице са смеђим пјегама, траговима гљивичних или бактеријских болести. У случају оштећења луковица вриједних сорти, мјеста оштећења се режу, резнице третирају зеленом, фунгицидном или угљеном.

Испуштање гладиола из сијалица

Правило за израчунавање дубине: дубина слијетања ће увијек бити једнака трима промјерима гомољастог, без обзира на чињеницу да је раст гладиола, као и брига о њима, прилично лаган и није радно интензиван, постоје одређене нијансе. У овом случају говоримо о густоћи слијетања, која овиси о метеоролошким увјетима регије, сортним карактеристикама и плодности тла, али сорте ситних цвјетова чешће се узгајају, а крупнотсветковие - рјеђе.

У првом случају, то ће бити 15 цм (могуће и више), ау другом - од 25 до 30 цм. У једном реду могу бити у распону од 8-10 цм (сорте са малим цветовима), ау односу на велике сорте цветова - до 16-20 цм

За време садње, гомољи треба да буду чврсто притиснути на тло.неопходна аерација, цвеће се може засадити у чистом песку, који се уводи директно у бразду. Не допушта земљишту да затамни луковицу, што је посебно корисно у кишном времену, а након што су цвеће посађене, морају се малчирати хумусом или тресетом, придржавајући се висине слоја од 2 до 3 цм

Гладиолус нега

Брига о гладиолима почиње одмах након слијетања гомоља. Тло би увијек требало бити лабаво, довољно влажно и добро приковано. Приликом појављивања цвасти, гладиолу треба причврстити на колу или убити клинове са страна и на крајевима гребена у шаховском реду и између њих на висини од 50-100 цм повући жице. Да би се ојачале гладиоле, може се користити и рибарска мрежа са величином ћелија од најмање 10 цм.Нет напетости изнад гребена на надморској висини од 50-60 цм

Посебну пажњу треба посветити попуштању тла. Пажљиво одврните горњи слој земље након избијања степеница, да их не оштетите. Отпуштање се врши једном недељно, како би се омогућио приступ ваздуху коренима и, истовремено, како би се одржала влага. Вјерује се да често попуштање тла замјењује залијевање.

Очување влаге у земљишту такође доприноси малчирању. У ту сврху се користи тресет који је неутралисан или компост компост. Треба напоменути да се при коришћењу компоста, земљиште често зачепљује семеном корова, која затим интензивно проклија. Слетање покрива танак, око 2-3 цм слој истрошеног тресета. Неки вртлари за малчирањеКористи се слама, пиљевина и други материјали. Као што је пракса показала, ови материјали промовишу ширење глодара и других штеточина.

Како правилно изрезати гладиоле

Гладиолус треба резати када се први пупољак добро уклопи. У исто време он би требао само - почети се развијати. У овом случају, постројења ће транспортовати бунар. Ако се растопи 2-3 цветова, латице током транспорта ће се обавезно савити, као да их пажљиво не носите. Такве биљке губе свој декоративни карактер.

Гладиолу треба одрезати када нема врућег сунца, које је рано ујутро. И исправно је да га прекинемо, а не да га пресечемо. Да бисте то урадили морате узети вадичеп или шивати, лагано гурнути лишће и направити рупу у дну сложених листова. Онда можеш да се сломиш, држиш руку близу овог места. Као резултат тога, нећете прво издржати инфекцију, а такође ћете сачувати лишће које је обично оштећено током сечења.