Како провјерити напон у утичници помоћу мултиметра

Није свакодневно да таква вештина буде корисна, већ како проверити напон у утичници помоћу мултиметра и да би требало да се у исто време покаже боље. Поред напона, електронски тестер је способан за мерење јачине струје и отпора жица, за које се уређај мора заменити местима повезивања утикача. За њихову исправну везу морамо пажљиво пратити - ако мјерење није исправно, онда ће доћи до кратког споја.

Мало теорије - како су мјерни инструменти повезани

Електронски мултиметар комбинује неколико различитих уређаја који се различито повезују са кругом. Да би их исправно користили, мора се знати који је напон измјерен, те зашто је јачина струје и исправна веза уређаја.

Када су жице једноставно спојене на радно напајање, онда постоји електрични напон који се може мерити између плус и минус (фаза и нула). То значи да се напон може мерити као повезана мрежа са оптерећењем (радни уређај) и без њега.

Електрична струја у жицама појављује се само када је круг затворен - тек тада почиње да тече из једног пола у други. У овом случају, мерење струје се врши када се мерни уређај спаја серијски. То значи да струја мора проћи кроз уређај и само у том случају моћи ће мјерити своју вриједност.

Јасно је да мерни уређај не утиче на јачину струје коју мери, отпор мултиметра треба да буде што је могуће већи.мање. Према томе, ако је уређај конфигуриран за мјерење јачине струје и погрешно покуша измјерити напон, тада ће доћи до кратког споја. Истина, и овде је све недвосмислено - мерење струје и напона модерним електронским МУЛТИМЕТРОМ врши се уз исту везу терминала са уређајем.

Ако се сјетимо барем површинског школског знања о електричним круговима, онда формулирамо правила мјерења напона и струје, и то на сљедећи начин: напон је исти на паралелно спојеним дијеловима круга, а јачина струје уз серијско повезивање водича.

Да би се избегле грешке, неопходно је проверити са ознакама постављеним на контактима мултиметра и његовом прекидачу режима испред мерења.

Обележавање скале мултиметра

Различити модели уређаја имају своје особености, али њихове главне карактеристике су отприлике исте, посебно у моделима буџета.

Најједноставнији уређаји могу да мере:

 • АЦВ - наизменични напон. Инсталирање прекидача на овој дистрибуцији претвара мултиметар у тестер напона, обично до 750 и 200 волти;
 • ДЦА - ДЦ напајање. Овдје је потребно бити опрезан - на љествици многих буџетских уређаја постоје граничне вриједности мјерења 2000? (мицроампер) и 200м (миллиампер) и утикач мора бити остављен у истом терминалу као и код мјерења напона, а ако се јачина струје мјери на 10 А, онда се утикач пребацује на други терминал с одговарајућим симболом.
 • 10А - ДЦ напајање од 200 милиампера до 10 ампера. Обично се на уређају црта када укључите овопотребно је да преуредите утикач.
 • хФе - тест транзистора.
 • & гт; Л - провјера интегритета диода, али најчешће се користи као жица.
 • ? - мерење отпорности жица и отпорника. Осетљивост од 200 охма до 2000 фунти.
 • ДЦВ - ДЦ напон. Осетљивост је подешена од 200 миливолта до 1000 волти.

Двије жице су обично повезане с мултиметарским конекторима - црном и црвеном. Утикачи су исти за њих, а боја је другачија за корисника.

Мерење отпора жице

Ово је најједноставнији начин рада - у суштини, морате узети жицу за коју је потребно измјерити отпор и додирнути сонду мултиметра до њезиних крајева.

Мјерење отпора настаје због извора напајања који се налази у мултиметру - уређај мјери напон и јачину струје у кругу, а затим, у складу са законом, Охм израчунава отпор.

Нијансе код мерења отпора два:

 1. Мултиметар показује збир отпора измерене жице заједно са сондама којима се додирује. Ако су потребне тачне вредности, онда треба прво измерити жице сонди и онда се добијени резултат мора одузети од укупне вредности.
 2. Унапријед је тешко процијенити приближну отпорност водича, стога је пожељно мјерити осјетљивост уређаја.

Мерење напона

Обично је у овом случају задатак да се измјери напон у утичници или једноставно провјери његова расположивост. Прве случајеве припрема сам тестер - црна жицаУбачен у терминал у ознаци ЦОМ је минус или "гроунд". Црвени се убацује у терминал, који је означен словом "В": најчешће се пише поред других знакова и изгледа овако? - В? МА. Близу точка избора мултиметарских режима, граничне вредности су 750 и 200 Волти (у одељку означеном као АЦВ). Приликом мерења напона у утичници напон треба да буде око 220 Волта, тако да је прекидач постављен на дистрибуцију од 750.

Ако у овом случају поставите границу мерења на 200 Волти, односно вероватноћу кварења уређаја.

Уређај ће приказати нуле на екрану - уређај је спреман за рад. Сада је потребно уметнути сонде у утичницу и сазнати који је напон у њему и да ли је уопште. Будући да је потребно измјерити напон у АЦ мрежи, нема разлике што се сонда односи на фазу, а која нула - резултат на екрану ће остати непромијењен - 220 (+/-) Волти, ако је напон у излазу нула ако није тамо. У другом случају, потребно је бити опрезан - ако у утичници нема нуле, тада ће уређај једноставно показати да утичница не ради, како не би дошло до удара струје, то неће ометати даљње испитивање контаката са сондом напона.

Слично томе, врши се мерење константног напона - једина разлика је што сонда са црном жицом треба да додирне минус, док је црвена плус (ако су исправно повезани са терминалима уређаја). Наравно, избор бирача режима мора бити преведен у ДЦВ.

Овде је иста пријатна особина, као код мерења наизменичног напона: у ствари, одређивање напона може бити повезано са црном сондом каоминус, плус плус - једноставно ако ометате поларитет, приказ уређаја приказује исправан резултат, али са знаком минус.

Ово су све функције које морате знати прије мјерења напона помоћу мултиметра - у било којем уређају или утичници.

Мерење јачине струје

Па, ако фарма има релативно добар мултиметар, који има ознаку А ~ која указује на способност уређаја да мери АЦ напајање. Ако се буџетски инструменти користе за мерење, онда ће највероватније на његовој скали бити само ДЦА (ДЦ) ознака, а да би се она користила, биће неопходно извршити додатне манипулације, за које ће бити неопходно да се присете основе конструкције електроланка.

Ако је уређај "у стању" измјерити измјеничну струју "из кутије", онда се у принципу све ради на исти начин као и за мјерење напона, али је мултиметар повезан у ланац у низу с оптерећењем, нпр. Од првог конектора утичнице жица иде до прве сонде мултиметра - од друге сонде жица иде до првог контакта на утичници лампе - од другог контакта утичнице жица иде у другу утичницу утичнице. Када се круг затвори, струја на екрану мултиметра ће тећи кроз лампу.

Детаљи о мерењу јачине струје описани су у овом видеу:

Увијек је потребно барем грубо замислити неку врсту тренутне снаге која се мјери, како се не би покварио сам уређај.

Мерење АЦ напона помоћу волтметра

Ако је потребно мјерити снагу варијаблеструја, али при руци постоји само буџетски мултиметар, који нема такав функционалан, тада можете изаћи из позиције користећи методу мјерења маневрирањем. Његово значење је представљено формулом И = У /Р, где је И тренутна снага коју треба наћи, У је напон на локалној површини проводника, а Р је отпор овог места. Из формуле је јасно да ако је Р једнак један, тада ће јачина струје у кругу бити једнака напону.

Да би се измерило, потребно је наћи проводник отпорности од 1 охма - то може бити довољно дуга жица од трансформатора или комад спирале из електричне пећи. Отпор жице, односно његова дужина, регулише се тестером у одговарајућем тестном режиму.

Као резултат тога, појавит ће се сљедећа схема (као оптерећење жаруље са жарном нити):

 1. Из прве утичнице утичнице жица иде на почетак шанта, при чему је прикључена једна од мултиметарских сонди.
 2. Друга сонда мултиметра је повезана са крајем шанта и одатле жица иде до првог контакта поклопца лампе.
 3. Од другог контакта основе лампе, жица иде у другу утичницу утичнице.

Мултиметар је подешен у НАЧИНУ НАЧИНА АКТИВИРАЊА. У односу на шант је паралелно повезан, тако да се поштују сва правила. Када укључите напајање, он ће показати напон једнак струји која пролази кроз шант, што је опет исто као и на оптерећењу.

Ова метода видео мерења је јасно:

као резиме

Чак и буџетски универзални мерни уређај - мултиметар омогућава да се извршимерења у довољно широким границама, довољна за кућну употребу. Али када купите уређај, потребно је барем у општим терминима замислити у коју сврху ће се користити - можда је исправно платити мало, али као резултат тога, имати "замотани" тестер, способан за обављање било којег задатка постављеног пред њим. Такође, пре употребе то неће спречити, бар уопште, освежити сећање на изградњу електричних кола и коришћење уређаја у њима.