Како провјерити ЛЕД путем мултиметра

Светлеће диоде су нашироко коришћене у савременим светиљкама. То је због њихове исплативости и високе поузданости у поређењу са конвенционалним сијалицама. Међутим, ЛЕД диоде нису осигуране од грешака. Можете проверити њихове перформансе на различите начине, али најпрецизнији и најједноставнији метод је да проверите са тестером. У овом чланку ћемо говорити о томе како проверити ЛЕД помоћу мултиметра и које карактеристике ове процедуре.

Тестирање ЛЕД-ова у режиму близине

Мултиметар је свестрани мерач који вам омогућава да проверите исправност практично било ког електричног уређаја или елемента. За проверу светлеће диоде са тестером, неопходно је да се уређај може пребацити на режим провјере диода, који се често назива дијалектом.

Проверу употребљивости ЛЕД-а мултиметром врши се следећим редоследом:

  • Поставите прекидач тестера на режим провјере диода.
  • Повежите испитне водове мултиметра са контактима контролног елемента.

  • Приликом повезивања ЛЕД треба узети у обзир поларитет његових налаза (црна сонда мјерног уређаја спојена на катоду, а црвена на аноду). Међутим, ако је тачан положај полова непознат, онда нема ништа страшно у погрешној вези, а ЛЕД у овом случају неће успети.

Ако су сонде неисправно повезане са контактима, тада почетни докази на табли за тестирање нисуће се променити. Ако поларитет није збуњен, радна диода ће почети да светли.

  • Вокална струја има малу вредност и није довољно да ЛЕД ради пуном снагом. Због тога је могуће видјети сјај елемената, лагано замрачујући собу.
  • Ако не можете пригушити светла, морате погледати очитавања мултиметра. Код провјере радне диоде, вриједност на инструментној плочи ће се разликовати од јединице.

Визуална контрола ЛЕД на видеу:

Са овом методом, чак и моћна диода се може проверити за перформансе. Лоша страна ове методе је да се изврши дијагноза елемената који их не излажу из шеме, неће радити. Да бисте тестирали ЛЕД у кругу, потребно је спојити прекидаче на сонде.

Понекад је употребљивост дела верификована мерењем отпора, али овај метод није широко коришћен, јер да би га користили, морате знати техничке параметре диоде.

Провера ЛЕД-а без ливења

За повезивање мерних сонди на ПНП подлогу, треба их залемити малим металним врховима, за које можете користити једноставне копче за папир.

Да би се каблови поуздано изоловали са лемљеним врховима, потребно је између њих уметнути одстојник од текстолита и конструкцију изоловати изолационом траком.

Овим једноставним манипулацијама добијамо поуздани и истовремено једноставан адаптер, помоћу којег можемо спојити сонде мултиметра наконтакти светлеће диоде.

Затим се сонде повезују са контактима ЛЕД елемената, док последњи од општег кола није потребан да се разабере. Даља провјера се проводи на исти начин као што је горе описано.

Ево илустративног примера провере употребљивости ЛЕД-а без његовог стављања ван круга.

Верификација светлећих диода у батеријским светиљкама

Приликом тестирања елемената ЛЕД лампица, уређај треба раставити и из њега добити плочу са монтираним ЛЕД диодама. Затим су врхови, залемљени на мултиметре, повезани поларитетом са ногама ЛЕД-а директно на плочи.

Прекидач тестера је подешен на режим петље, након чега можете одредити да ли на тачну ставку утичу индикације на семафору и присуство (или одсуство) сјаја.

Провера ЛЕД-а без пројекције је згодна и омогућава да се утврди грешка мерењем вредности отпора у кругу. Дакле, у случају паралелног повезивања ЛЕД-а, скоро нулти отпор указује на неисправност барем једног од елемената. Добијањем следећих резултата, потребно је да сваки ЛЕД индикатор појединачно проверите горњим методама.

На видео проверу светлећих диода без сијалице:

закључак

Из овог материјала сте научили како да контролишете ЛЕД за сервисирање помоћу мултиметра. Ова процедура је прилично једноставна и, са нормалним тестером при руци, сватко може провјерити перформансе ЛЕД-а у кућанским апаратима.