Како пронаћи прекид у топлом подном цијеви? Потражите цурење или отапање у топлом поду

За многе од нас, аутономни систем грејања је заиста штап за рустикални, што омогућава да готово сваки дом буде удобан и удобан. Под топле воде је један од најудобнијих, најефикаснијих и најпогоднијих начина гријања животног простора. Упркос релативној једноставности дизајна и разумљивој шеми рада, чак и такви системи гријања могу да пропадну. Хитне ситуације у овом случају, феномен је ретка, међутим, често прилично непријатна. Главни проблем са којим се суочавају власници приватних кућа и станова у овој ситуацији је штета од водоснабдијевања. Имајући у виду поремећаје у технолошким процесима и да ли услед механичких оштећења цевовода долази до цурења.

Ако имате квар у систему грејања, имате оштећења на топлом поду. Ако су видљиви трагови протока расхладне течности, пад притиска у систем, потребно је хитно елиминисати ситуацију. Иначе, ситуација угрожава нове капиталне поправке естриха, реконструкцију подне облоге. Како пронаћи оштећене водоводне цијеви, који алгоритам за дјеловање у сличној ситуацији, размотрићемо детаљно.

Разлози оштећења на топлом поду

Топли подови у смислу поузданости и радних параметара један су од најпоузданијих, практичних и трајних система грејања. Конструктивне особине омогућују не само самостално, већ и властитим рукама положити топли под у свом дому, али и омогућитида сами отклоне техничке проблеме. Са технолошке тачке гледишта, сваки систем грејања на топлом поду оправдава инвестицију и труд, али чак и најсигурнија опрема може пропасти, и то у апсолутно неприкладном времену.

За помоћ: функционално, правилно постављен топли под може ефикасно обављати свој посао дуго времена. По технологији, подни слој воде нормално ради 25-30 година, ако се поштују сви параметри рада.

Ако проблем с подом топле воде није критичан, можете покушати сами поправити техничке кварове. Међутим, за ово што треба да урадите овај пут, морате имати идеју о томе како је уређен под у вашој кући. Главни разлози због којих топла топлота може бити хладна. То је, у правилу, наш немар. У већини случајева оштећења воденог круга се примјењују за вријеме грађевинских радова.

Приликом рада са тешким механичким алатима, као што је бушилица, механичко оштећење цевовода се врло лако урања у бетонски вијак. Ако не знате како се под полаже у под, онда у овој ситуацији вјероватноћа оштећења интегритета водовода је скоро 100%.

Током инсталације, непажљиво руковање радницима може довести до механичког оштећења цеви пре него што се постави. Уобичајен случајни удар чекића, пада гравитације узроковат ће појаву микропукотина на зидовима цијеви.

За референцу: такви проблеми често настају у стану са ожичењем, извођењем монтаже спуштених плафона, уградњом или демонтирањем унутрашњих преграда. Недостатак технолошког круга доводи до неовлашћеног оштећења електричног кабла. Слична ситуација је и са топлим подом, и са водом, и са електричним каблом.

Други разлог због којег може доћи до квара је неисправна цев за одвод воде. То је у већини случајева повезано са употребом потрошног материјала непознатог порекла током инсталације. Неподударност материјала цеви са технолошким параметрима у којима ради под грејача често доводи до нарушавања интегритета цевовода.

На пример: цев од непознатог произвођача, са несталим сертификатом, може имати нехомогену дебљину зида. Са температуром расхладног средства и радним притиском у систему, слабе тачке у цевоводу могу постати празнина.

У том аспекту, треба подсјетити да непрофесионална инсталација система гријања често постаје узрок цурења. Неадекватно успостављене везе постају у 50% случајева разлог за нарушавање интегритета водоснабдијевања.

Напомена: Професионалци препоручују употребу цијелих комада цијеви приликом полагања топлог подног цјевовода, настојећи да се сви прикључци и спојеви изваде извана.

Практично је немогуће открити степен оштећења ока. Цев се може појавити на први поглед на целину, место састава по изгледујака и поуздана. Приликом покретања система за грејање, притисак у цевоводу се повећава (1,5-2 бар), што природно чини да течност тражи излаз у слабим тачкама снабдевања водом.

Последња грешка која може проузроковати повреду интегритета цеви је погрешно постављен естрих.

На први поглед, разлог зашто се топли под може оштетити је много. Не паничи. У овој ситуацији, важно је изабрати прави поредак акције и наставити са елиминацијом несреће.

Решавање проблема пода топле воде

Поправци на откривању прекида у топлом поду конструисани су према одређеном алгоритму. Овдје је важно да се практично сви основни елементи сустава гријања налазе у приступном подручју. Редослед поступања у ситуацији када је неопходно елиминисати проток у кругу воде, следећи:

  • довод воде у контуре воде се зауставља. Да би се то урадило, користе се све траке на колектору (не знате у којој се контури појавио квар);
  • Ако је штета проузрокована радом алата, онда сте лакше, знате где се налази цурење;
  • место испуштања је изузето од естриха и грађевинског отпада;
  • да би се уклонили остаци бетона, да би приступ оштећеној цеви требало да буде пажљиво. За рад са бушачем потребно је корак по корак, одсецање малих фрагмената вијка у радијусу (10-15 цм) од оштећеног места.


При томе је завршена прва фаза ваших акција. Сада, када је место оштећено пре вас, цео задатак је да се сабије вода.

У ту сврху ће вам требатинож или металне маказе. Рубови секције и пажљиво опрани од прљавштине, чипса и смећа. Рубови цеви се користе на посебним линијама. Ово се ради како би се рупе поравнале и шта следи. Исцрпљена опрема није готова. Тек сада можете да поставите монтажу на одсечену цев и притисните је. Затим се на сличан начин врши припрема и пресовање другог краја оштећене цеви.

Комад цеви идентичног пречника и величине, који је нешто већи од дужине удаљеног фрагмента, поставља се на место оштећеног подручја.

Након завршетка инсталације и уклањања локације литице, могуће је започети почетак водоводног система. Ако је све у реду и нема нуспојава у раду на дијелу водовода, не можете пратити, можете почети да враћате естрих.

Важно! Након рестаураторских радова треба направити јасан план - схему у којој ће бити назначена локација спојнице и инсталација нове везе. Таква мера предострожности ће вам омогућити да сазнате локацију квара у случају даљег превентивног одржавања или током поправке животног простора.

На видео снимку можете видети како се уклања проток воде

.

Како се може открити скривено кршење водног секса

У уобичајеној ситуацији, када ви сами видите мјесто литице, редослијед акција је једноставан и разумљив. И шта да радите у оним случајевима у којима немате идеју где ћете ићи. Линолеум, керамичке плочице или друге врсте подних облогатачку цурења, док вода слободно улази у подземље, уништавајући конструктивне елементе куће или, још горе, поплављујући суседе одоздо.

Постоји много примитивних и једноставних начина за проналажење мјеста лома водоснабдијевања, од пуњења обојеног система текућине до довода зрака високог притиска у цјевовод. Излазак ван обојене течности или ваздушног млаза рећи ће вам грубо проблематичну област у којој треба тражити цурење.

Наведени примјери на први поглед нису толико компликовани, међутим, за то ћете морати спуштати воду из цијелог сустава гријања, који у врућини сезоне гријања може изазвати значајну нелагодност.

Данас, у таквим ситуацијама, у таквим ситуацијама се користи потпуно другачије, једноставно и ефикасно средство - топлотна камера. У том случају, такав уређај ће вам омогућити да нађете локацију литице са великом прецизношћу, до милиметра. Обично мајстори компанија које се баве сервисирањем технологије грејања користе такву опрему. Захваљујући термалној фотографији, не само да можете лоцирати квар, већ и добити детаљне савјете за рјешавање проблема. Онда све иде на замотану шему, отвор за естрихе или плочице, чишћење места оштећења и елиминисање квара фрагмента.