Како променити прекидач са једним или два дугмета

До квара прекидача може доћи из разних разлога: од кратког споја до баналног трошења кутије. Да бисте га заменили, можете позвати струју, али ако желите, овај посао се може обавити и независно. Ништа тешко у овој операцији, и свака одрасла особа, чак и без посебних знања, с њом ће се носити за само пола сата. Међутим, треба имати на уму да је, с обзиром на то да се овај посао односи на електричну енергију, потребно водити рачуна о сигурносним мјерама. У овом чланку ћете наћи детаљан одговор на питање како променити прекидач сопственим рукама.

Припрема за рад

Пре него што укључите прекидач, морате се уверити да је разлог управо у њему. Често је "кривац" кертриџ, тако да прво треба да га проверите са сондом или мултиметром, прво уврнувши лампу.

Уверите се да су и друге просторије светле.

Након што сте се увјерили да је прекидач у квару, он се мора уклонити. Треба имати на уму да се замена прекидача за светло врши у стану без напајања, тако да је потребно искључити напајање у просторији. Упозорите сва домаћинства која раде са електричном енергијом иу овом тренутку не би требало да укључују било какве електричне уређаје, а још више - додирните резач.

Погледајмо како промијенити прекидач једним гумбом.

уклањање прекидача

Да бисте уклонили неисправан уређај, прво уклоните заштитни поклопац од пластике или карболика. Требаће ти овоодвијте 2 причврсна вијка.

Механизам прекидача са једним кључем је фиксиран унутар подлоја са одстојним шапама. На њему се налази неколико вијачних стезаљки са кабловима који су на њега спојени. Положај ногу се по потреби може подесити са левог и десног завртња.

Пре уклањања механизма, потребно је одредити за коју фазу је погодна фаза. Да би то урадили, потребна нам је сонда одвијача. Додирујући јој контакте, проверите присуство напона. Затим, пребаците кључ уређаја на други положај, затим поново тестирајте.

Фазна језгра за напајање кабла је она на чијем контакту сонда показује присуство напона; док је на другом контакту одсутан. Нулта вена треба ићи на уређај за осветљење.

Одређивање фазе врши се на прекидачу који се контролише напоном, па је при извођењу ове процедуре потребно бити изузетно опрезан. Тек након што се крај собе испразни, искључите резач или окрените чепове.

Оштећивањем стана морате бити сигурни да нема напона на прекидачу, а затим га раставити. При томе морате да поступите на следећи начин:

 • Скинути механизам са под-носача, претходно одврнути зупчанике одстојника.
 • Онда морате раздвојити жице, почевши од фазе. Скините контактни вијак, извуците кабл и означите га изолационом траком.
 • Уклоните други кабл из механизма.
 • Исправите жице.

Ова демонтажа је завршена.

Припрема за спајање

Пре повезивања новог уређаја, морате га припремити за инсталацију. Поступак је следећи:

 • Помоћу равног одвијача извадите кључ.
 • Одвијте завртње да бисте приступили механизму. Перформансе ових уређаја варирају, али су повезане једним принципом и фиксиране на под-клизаче уз помоћ размака. Кретање потоњег је опремљено завртњима.

За причвршћивање жица предвиђени су пар стезних стезаљки и стезне плоче. Уз њихову помоћ могуће је ослабити причвршћивање, или, обрнуто, притиснути, живјели су снажније. Сваки контакт може бити повезан од једног до два жива.

Инсталирање новог прекидача

После припреме механизма за инсталацију, пређите директно на његову везу. Да бисте то урадили потребно је следећим редоследом:

 • Очистите крајеве жица од изолације ножем од 1-1,5 цм.
 • Уметните очишћену вену у отвор контакта, при чему треба водити рачуна да се не открије заптивка. Треба имати на уму да фазна фаза (црвена) мора бити прикључена на терминал контакта означеног симболом Л1, а нула (црна или плава) је у Л2 утичници.
 • Ако је крај живота залепљен према вани више од 2 мм, није потребно резати.
 • Затегните контактни завртањ.
 • Повуците кабл како бисте били сигурни да је контакт добро причвршћен. Жице морају остати непокретне. Ако то није случај, затегните контактни гушћи. Али у исто времеВажно је да не претјерујете - можете подерати конац.
 • Очистите и уметните следећу жицу у отвор.
 • Поправите на исти начин, проверите да ли је фиксација готова.

Након тога, прекидач мора бити уметнут у под-носач и причвршћен клизним тракама. Затим ставите струју у просторију и провјерите рад уређаја под напоном.

Ако се лампица искључи када се кључ притисне према горе, потребно је заменити каблове или једноставно окренути механизам механизма наопако.

Уверите се да је све у реду, поставите прекидач на положај кључа и затегните поклопац. Када инсталирате кључ, уверите се да су пинови на њему део утора за дугмад. Овај прекидач је завршен.

Пређимо на питање како исправно пребацити прекидач са два дугмета или три. Редослед поступака је практично идентичан оном који се примењује када се ради са једним дугметом, осим пар нијанси. Код инсталације прекидача са два кључа фаза се прикључује на терминал Л3, а друга два кабла иду на терминале Л1 и Л2. Тросмерни прекидачи повезани су са четири жице, од којих је једна фазно повезана, а свака од остале три одговара својој групи за повезивање.

Читав процес замене двоструког прекидача на видеу је очигледан:

закључак

У описаном материјалу, покушали смо да што више разградимо како да заменимо прекидач за светло. Као што видимо, ова процедура не представља никакве тешкоће, а наши читаоци, након читања чланка, могу се лако носити с тимто раде самостално, без помоћи професионалних електричара.