Како правилно загрејати стан без грејања? преглед начина

Сезона је за нас најнеповољнији и незгоднији период. Све до недавно сунце је било топло на улици, а ми смо се журили да се сакријемо у хладноћи наших станова. Са почетком пада, ситуација се радикално мења. Не желите да пожурите кући. Упркос чињеници да је улица непријатна и бљузгава, враћа се у хладан, неудобан стан, нема посебне жеље. Док се не укључите у гријање, ми, становници урбаних станова, требамо само сањати о удобности. Како загрејати свој стан без грејања је идеја "поправити", с којом се носимо све док се у кућним акумулаторима не загријава топла вода.

Прије почетка сезоне гријања, већина нас може поднијети ситуацију покушавајући пронаћи различите начине за загријавање у властитом дому. Друга ствар је да када је мало дете у кући и да дозволи оштар пад температуре у стану у вансезони, то је критично немогуће. Најтужнија ситуација за власнике станова који немају грејање у кући из техничких разлога, а брза зимска офанзива не благосиља ништа добро. Али немојте очајавати. Живимо у доба модерне технологије и великих могућности. За данас постоји много опција за загревање вашег хладног стана у одсуству грејања. Такав задатак могу решити сви, ако сте паметни и тежњи.

Хладно у стану - решавање проблема

Природна реакција нормалне особе на хладноћу - потрага за начином загријавања. Чак и ако живимо у вишестамбеним зградама и понекад унемамо техничких могућности да у потпуности демонстрирамо нашу машту у овом питању, снаге и средства која су нам на располагању више него довољно. Не паничи. Акумулирано практично искуство ће вам рећи како ријешити проблем. Поред тога, данас постоји прилично широк спектар техничке опреме за гријање стамбених просторија.

Најпогодније опције за грејање у стану су:

  • електрични кућни апарати за гријање;
  • стационарни електрични системи за гријање;
  • аутономно грејање на гас.

Од горе наведених опција, прва два су најлакши и најбржи резултат. Довољно је показати мало интелигенције, способности и уложити одређену количину новца. Последња трећа опција, која укључује инсталацију гасног котла за аутономно грејање, повезана је са формалним потешкоћама. Добијање дозволе за инсталацију гасног котла у стану када је кућа прикључена на централни систем грејања прилично је тешко. Проблем је дугорочно ријешен, тако да ће с почетком зиме, сличан декрет морати бити одгођен за касније.

Када се ситуација са брзим хлађењем стана због смањења температуре атмосферског ваздуха понавља из године у годину, брижни домаћини треба да размисле о томе како да побољшају топлотну ефикасност својих станова. Шта год да се стан толико охлади, да је топлота задржана током лета, потребно је водити рачуна о загревању стана.

За референцу: израчуната је дуго времена! Елементарне мере за изолацију градског стана: постављање прореза у прозорским отворима, уградњаБртвила на прозорима, вратима и вратима могу повећати ефикасност вашег стана одједном за 15-20%.

Са довољно новца можете замислити радикално загријавање стана. Полагање и изолација интерпанелних шавова, стварајући на спољашњој страни панела вашег стана, облоге од пјене или минералне вуне пружиће опипљив учинак.

Прочитајте и: како правилно укључити гријање у стану?

Мјере за изолацију стана пружит ће вам поуздану заштиту у хладној сезони од прегријавања стамбених простора. Уложени новац ће се морално и психолошки исплатити већ на првом мразу на улици.

У кући постоји струја - то је прави пут до спасења. Многи од нас, ако не и већина, кажу да је то у вансезони, када су батерије још хладне и чекају да званична офанзива грејне сезоне траје дуго, да прибегну помоћи електричним домаћим грејачима.

Важно! Уз интензивну употребу кућних грејних апарата, неопходно је имати одговарајуће ожичење. Унутрашњи електрични систем треба да буде пројектован за повећано оптерећење, које се значајно повећава у време укључивања електричних уређаја за грејање. Поставите машину за безбедно искључивање која ће пратити стање вашег ожичења и спречити кратке спојеве у мрежи.

Користимо електричну енергију. Које су могућности

Заједно са загревањем стана не спрјечава се размишљање о могућности опремања стана сталним извором топлинеу твојој кући. Системи грејања са равним панелима који користе електричну енергију су најповољнији начин да се избегне зависност од централног грејања. Прикладно је разговарати о топлим подовима, због чега ће гријање вашег стана престати да буде сталан проблем за вас. Електрична енергија је практично увијек, стога, такву могућност треба покушати искористити. Сада у јесен или прољеће, када батерије још нису укључене, топли под ће ријешити све ваше проблеме с гријањем.

Топли подови данас постају модерни и распрострањени. Код оваквог система гријања не плашите хладне батерије централног гријања. Потребна снага израчунава се на основу површине просторије и вриједности специфичног топлотног протока за одговарајући тип просторије.

Када се користи електрични под са грејањем, важно је запамтити следеће: електрични кабл треба да покрије до 70% пода у грејној просторији.

За главне просторије, капацитет подног гријања би требао бити најмање 160-180 В по м2. За помоћне просторије ова бројка је 120-140 В по 1 м2. У процесу инсталације електричног пода потребно је узети у обзир ефективну површину гријања (без простора који заузимају намјештај).

На пример: За загревање кухиње у градском стану 2-7 кату је потребан енергетски кат од 2100В. Израчунава се на следећи начин:

15к140 = 2100В,

  • 15 ск. м) ефективна површина гријања кухиње;
  • 140 В специфична топлота за загревање кухиње.

Правилно направљенЕлектричне инсталације у кући и одговарајући прорачуни са опремом топлог пода омогућит ће вам да створите угодну температуру унутар животног простора. Економски ефекат у овом случају ће бити прилично опипљив, у поређењу са трошковима рада домаћих електричних апарата за гријање.

Слична схема израчунавања снаге се користи када се користе сви електрични гријачи.

Методе за хитно загревање

Када одлазите на грејање дневне собе у стану користећи електричну енергију, треба пажљиво размотрити избор уређаја за гријање.

Са електричним топлим подом већ смо схватили, а овај метод је погоднији за главно рјешење проблема. С друге стране, као привремени извор топлоте у хладном периоду потребно је користити кућне електричне уређаје за гријање. Сваки електрични апарат има своју оптималну снагу, дизајнирану за ефикасно загревање одређеног простора. За данас у домаћој сфери користе се следећи типови грејача за коришћење електричне енергије.

  • конвектори;
  • панели са инфрацрвеним топлотом;
  • уљни радијатори;
  • вентилатори топлоте.

У сваком случају, одређује се обим употребе уређаја. За сваку собу одговара ваша, врста електричног грејања. Истина, конвектори могу бити опремљени било којим домом. Једини услов је правилна и правилна уградња уређаја у просторијама.

Важно! Постоји само један фактор који мало људи имаузима у обзир приликом избора гријача. Ради се о висини стропова. У стандардним новим становима, просјечна висина стропа не прелази 2300-2400 мм. У зградама старе зграде постоје просторије са висином плафона од 2,5-3 м. Приликом одабира гријача потребно је узети у обзир капацитет по стопи од + 25% за сваких 500 мм, што премашује утврђену норму.

Конвектори имају високу ефикасност, штавише, економични су у раду. Због циркулације струјања ваздуха, унутрашњи ваздух се брже загрева. Већина уређаја је опремљена системом аутоматизације који регулише начин укључивања и искључивања апарата у зависности од подешеног температурног режима у просторији.

Инфрацрвени грејачи су представљени моделима са просечном снагом од 1,5-2 кВ. Карбонски грејачи, као једна од варијанти инфрацрвених извора топлоте, имају капацитет од два, три пута мањи, стварајући сличан ефекат стаклене баште. Овакви гријачи су најбоље опремљени сензорима термостата.

Такође прочитајте: када је потребно укључити гријање у станове?

Топлотни вентилатори, који су данас масовно представљени на продају, дизајнирани су за најбржи ефекат. Мале величине и приступачне цијене су главни разлози за њихову популарност. Истовремено, све предности су компензоване високом потрошњом електричне енергије и прилично великом количином.

Уљни радијатори се могу користити као добра алтернатива стационарним изворима електричне енергије. Једноставност градње и њихова трајностподмирене у смислу избора таквих извора топлоте за гријање стамбених просторија. Једини недостатак који је карактеристичан за овакве уређаје за гријање је дуго гријање и велика тежина.

Користећи електричне уређаје и опрему за гријање стана због недостатка централног гријања, можете брзо и учинковито ријешити своје проблеме. У свакој ситуацији увек постоји излаз.