Како правилно прикључити зидну утичницу на земљу

Излаз са уземљеним контактима

Прикључивање утичнице са земље може изазвати потешкоће за људе који нису упознати са електротехником. Али то није разлог да позовете електричара, који ће за тако једноставан посао морати дати одређену своту новца. Овај посао није компликован, и ви сте сасвим способни да разумете такву везу и самостално. Најважније је да следите наш савет!

припремни рад

Да би спојили утичницу са контактом за уземљење, биће нам потребно: директно утичница, краткоспојни проводник одговарајућег пресека (види табелу капацитета жица и избор њиховог пресека) и, наравно, алат. А ако је алат више или мање све јасно - треба вам одвијач, клијешта, индикатор напона и нож, онда може бити проблема са избором жица и утичница.

Уосталом, вероватно знате да би требало да изаберете утичнице, у зависности од електричне инсталације, коју ће нахранити, а жица треба да одговара класи утичнице. О овим питањима бавићемо се детаљније.

 • Почнимо наш разговор из утичнице. Има два главна номинална параметра, овај напон, који је за кућне услове 220, а номинална струја, која у зависности од прикључене електричне инсталације може варирати.
 • Пре свега, да се задржимо на напетости. Као што смо већ поменули, за једнофазну мрежу, која је у већини станова и кућа наше земље номиналне вриједности, постоји 220 Волти. Излаз може имати номинални напон од 240 - 380. То није застрашујуће, најважније,тако да називни напон утичнице није нижи од 220В.
 • Али са номиналном струјом, све је мало теже. Чињеница је да су на тржишту сада утичнице са апоенима 6, 10, 16, 25, а понекад се могу наћи у 32А. Што је већа номинална струја, то је већа цијена. Такве утичнице се одликују контактним дијелом, који је за производе с већим називом квалитетнији и гушћи стезници контаката вилице.


Контактна површина утичнице

 • Да би правилно изабрали називну струју утичнице, морамо знати номиналну струју електричне инсталације, која ће бити повезана са вашим производом. Номинална струја се може видети у пасошу уређаја.
 • Ако га нема, онда се може израчунати поједностављена формула И = П /У, где је И наша номинална струја, П је снага уређаја у В, а У је номинални напон, који је, као што већ знамо, 220.
 • Као резултат тога добијамо да уређај снаге 1 кВ = 1000 В троши струју од око 4,5 А. За такву електричну инсталацију, довољно је инсталирати утичницу номиналне вриједности 6А.


Табела могућих номиналних капацитета различитих електричних уређаја

Обратите пажњу! Ако се, уз поједностављену калкулацију, испостави да је струја једнака или врло близу једној од вриједности номиналне струје утичница, боље је одабрати утичницу, сљедећу у мноштву струје. У сваком случају, добивена вриједност не смије бити већа од номиналне струје утичнице.

 • Што се тиче употребе утичнице, онда све зависи од локације инсталације. Ако јестеинсталиран у влажним просторијама, треба да има адекватну заштиту од прашине и влаге.
 • Ако је инсталиран под отвореним ожичењем, онда отворено извршење - испод прикривеног ожичења, односно, латентног извођења. Али у сваком случају, уземљење треба да буде, јер то захтевају правила ПУЕ.
 • Обично се за то користи посебан контакт. Штавише, он је подложан повећаним захтјевима - мора затворити раније контакте за напајање и касније откључати.


Водоотпорна отворена утичница

 • Затим се осврнимо на избор жица. Ту су и неке нијансе. Прво, треба имати на уму да жица за инсталацију у стамбеним просторијама треба да буде бакар. Ово је прописано правилима ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација).
 • Алуминијумске жице се могу користити до 2000. Ако се жица стално монтира, класа флексибилности производа није толико важна. Ако ће то бити трансфер, онда класа флексибилности не би требало да буде мања од 5. Уопштено, боље је применити класу каблова за ово.
 • Сада, у погледу пресека жице. Такође би требало да одговара називној струји, али овога пута без електричне инсталације и утичница. Али постоји зависност од начина њене инсталације. Уосталом, као да нисмо хтели, али постоји губитак у жици.
 • Ови губици загревају жицу, што може довести до његовог сагоревања или паљења. Због тога треба да се охлади. Када је жица постављена на отвореном, њена топлотна снага није јако добра. Ако је под лоптомгипс, онда много боље.
 • И што је већа топлотна дисипација, то је већа струја коју ће моћи да прође кроз себе без икаквих оштећења. Тешко је све то израчунати сопственим рукама, тако да приликом избора користите табелу 2.2 ПУЕ.

Табела избора прелаза жица

Обратите пажњу! При спајању више од 4 жице, њихова номинална струја би се требала смањити за 10%. На крају крајева, жице ће се загријавати. Ово треба узети у обзир при одабиру попречног пресјека.

Повезивање зидне утичнице са контактом за уземљење

Осврнувши се на главна питања везана за избор жица и самог прикључка, можемо се осврнути на питање како спојити двоструку утичницу на тло или његов појединачни брат. Почнимо са једноставнијом везом за једну утичницу.

Утакните утикач са контактом за уземљење

Дакле, имамо једну утичницу са контактом за уземљење. Он се избацује из њега, али жица није повезана са разводном кутијом.

Потребно је да се повежемо у разводну кутију и излаз:

Искључујемо машине у штиту за осветљење

Наш први корак би требао бити стварање сигурних услова. Да бисте то урадили, уклоните напон из свих жица у кутији.

Ово се може урадити тако што ће се одвојити станична или подна разводна табла одговарајућих аутоматских машина. Ако знате које жице су у овој кутији, можете искључити само засебну машину.

Ако то не знате, онда га онеспособимоулазна машина за ваш стан или кућу. Ако то није случај, онда онемогућавамо све машине вашег стана.


Дистрибутивна кутија

Након тога отворите разводну кутију и уверите се да у њој нема жица.

За то користите индикатор напона.

Најбоље је провјерити његову ефикасност унапријед на електричним дијеловима који су намјерно под напоном.


Да бисте потврдили одсуство напона, можете користити једнополни индикатор напона

Да би извршили проверу, потребно је уклонити изолацију од обрата. Урадите ово веома пажљиво, покушавајући да не додирнете делове који носе струју.

Још нисмо сигурни да је напетост уклоњена из њих. Ако се не окренете, и терминали, онда је све много лакше.

Додирните индикатор напона за делове који преносе струју и проверите недостатак напона (погледајте Како позвати жице: размотрите опције).


Повезивање жица у разводној кутији

Сада можете наставити директно са везом. Наша упутства саветују да почнете са повезивањем у разводној кутији.

Овде треба дефинисати фазну, нулту и заштитну жицу. Ако је ваша дистрибутивна мрежа у складу са П.1.1.29, онда ће жица плаве бити нула, жуто-зелена жица ће бити заштитно уземљење (погледајте Како сигурно одредити земљу), а жица било које друге боје је фазно.


Сцхемеповезивање неколико појединачних утичница

Помоћу терминала (види Избор терминала за повезивање жица) или лемљење, повезујемо жицу која иде у нашу утичницу и групу.

Водити се горе наведеним бојама.


Принцип одређивања жица у разводној кутији

Ако ваша дистрибуцијска мрежа није у складу са ПУЕ правилима, све је мало компликованије. У овом случају, потребно је одредити жице, и без минималног знања из електротехнике, нема начина да се то уради.

Ову процедуру нећемо описивати, јер смо више пута дотакли ову тему. Наћи ћете га на видео снимку иу другим одељцима нашег сајта.

\ т


утичница

Након што су жице повезане са одговарајућим обојеним жицама у разводној кутији, време је да се утакне у утичницу.

Спојите жице фазе и нула на контакте за напајање утичнице. То се ради на произвољан начин.

Али инсталирање жице за уземљење у утичницу треба да буде искључиво на вашем контакту. Обично има одговарајућу ознаку. Ако то није случај, можете пратити везу са контактима за уземљење.

Ово је крај наше везе. Након наношења изолације на проводне делове и уградњу утичнице, можете напајати. Ако сте све учинили у складу са нашим препорукама, све ће радити годинама.

Монтажа дуплих утичница

Са двоструком утичницом, све није много компликованије.

Али овдеМогуће су две опције:

 • Прва опција -је двострука утичница од произвођача.
 • Друга опцијаје две појединачне утичнице које су инсталиране под дуплексом.

У првом случају, веза је потпуно идентична прикључку једне утичнице. То је због чињенице да је произвођач већ направио везу између утичница, а ви само требате спојити једну од њих, за нормалан рад оба.


Поклопац за три појединачна излаза

У другом случају треба извршити операције за повезивање првог појединачног излаза. После тога, из првог излаза ћемо излечити пријатеља. Нека буде једноставно. Из напојних контаката прве утичнице спајамо струјне контакте на другу утичницу. Из прикључка за уземљење примарне излазне утичнице, спојите пин за уземљење на други. Све.


Повезивање неколико појединачних утичница

Ова процедура се може извести за три, четири или више утичница које су инсталиране под истим поклопцем. Овдје је важно запамтити да жица која напаја прву утичницу, храни све сљедеће - то јест, његов попречни пресјек мора одговарати укупној струји свих утичница.

закључак

Као што видите, повезивање двоструког излаза на земљу не захтева посебна знања и вештине. Овде је главна ствар - не заборавите на сигурносну опрему и пратите повезивање жица. У другом, повезивање утичница, прекидача и друге електричне опреме није тешко и може бити испуњено од стране особе без специфичнихзнање