Како правилно повезати вишежилне и једножилне жице

Повежите једножилну и вишепроводну жицу

Како спојити једнозидну и вишепроводну жицу тако да у будућности то не доводи до проблема, а контактна веза нам је послужила више од годину дана? Да, и уопште, како правилно повезати различите врсте жица?

За сва ова питања, покушаћемо да одговоримо у нашем чланку, као и да разумемо која су правила повезана и које опасности се крију иза погрешне везе.

Зашто би се контактне везе требале извршити исправно

Прије свега, погледајмо с тим повезане захтјеве за квалитетно обављање контактних веза. На крају крајева, није случајно да се у П.2.1.21 одвојено идентифицирају методе спајања жица и дозвољава се само вијчана или вијчана компресија, прешање, заваривање или лемљење.


Лош контакт је главни узрок пожара

 • Ово је првенствено због чињенице да такви типови веза могу пружити одговарајући ниво трајности и поузданости везе.Уосталом, сваки електричар ће вам рећи да се више од 90% свих оштећења јавља управо на контактним зглобовима, и зато они обраћају толико пажње.
 • Оно што је нискоквалитетна контактна веза је веза која има велику пролазну импеданцију.И када имамо отпор - то значи грејање.


Зависност отпорности на температуру проводника

 • Као што се сећамо из физике, било који проводник у загрејаном стању има већи отпор него проводник са нижом температуром.Стога се испоставља да је то лавинапроцесу. Од нискоквалитетне контактне жице, проводник се загрева, а његова отпорност се још више повећава. Као резултат тога, он постаје још топлији - све док не дође до тачке у којој се само топи.
 • Као резултат тога, наш главни задатак је да обезбедимо минимум отпора између два повезана проводника.То се постиже обезбеђивањем одговарајућег подручја судара између два проводника, као и на рачун максималног могућег судара између њих.
 • Одмах погледајмо зашто нећемо размишљати о томе како да окренемо једнокрвне или њихове сестре.Уосталом, уз правилан приступ, и због увртања, могуће је обезбедити довољну површину судара и компресије проводника један са другим.


Повезивање путем увијања је забрањено

 • Чињеница је да ће контактно једињење у сваком случају имати температурне ефекте.То значи да ће се загријати и охладити. И као што знамо, грејање доводи до експанзије материјала, односно хлађења, до сужавања. Као резултат тога, наша контактна веза, која није фиксирана ни са једним трећим елементом, може брзо постати недовољно квалитативна.

Обратите пажњу! Вероватно ће свако од вас моћи да донесе на десетине и стотине примера, када је заокрет стајао деценијама, па чак и сада изгледа боље вијчане или вијчане везе. Али, како кажу, изузеци од правила само потврђују правило. Према статистикама, тип везе се увијаоштећени су много чешће од других врста веза.

Правилно повезивање проводника

Сада можете говорити о томе како правилно спојити једножилне и вишеструке жице, два једножилна или два вишеструка водича. Такође, који тип везе за сваки од ових типова ће бити оптималан, а који би требало користити само са одређеним ограничењима.

Метода стезања

Методом компресије, ПУЕ значи спој вијка или проводника. Овоме типу везе могу се приписати популарни Ваго-ови терминали који користе метод компресије коришћењем опруга или специјалних механизама.


Различити типови терминала и прикључака за повезивање жица

 • Тренутно је метода компресије један од најпопуларнијих метода повезивања.Зато што је цена терминала, заснована на овој методи, једна од најнижих. Процес инсталације је једноставан и не захтева додатну опрему, а сам метод је прилично поуздан.

Обратите пажњу! Овде и доле даћемо примере спојева проводника малог пресека, до 16 - 25 мм.

вијчане стезаљке

 • За жице малог пресека углавном се користи метода вијчане везе - или метода компресије помоћу посебног механизма. Суштина методе вијка је у томе што су два проводника уграђена у месингану цев, која је тадаСвако их вијаче.
 • Овај метод је веома погодан за повезивање два бакарна проводника са једним проводником.Ако се користи алуминијум, онда је овај материјал блажи, а када га се стеже вијком, могуће је критично или потпуно смањити његов попречни пресек. Због тога, код алуминијумских жица, овај метод није пожељан, или га треба користити са великим опрезом.

На фотографији - врх за вишежичану жицу

 • Употреба вијчане компресије за повезивање вишеструких водича је такође због вјероватноће ломљења појединачне жице у процесу увијања вијка, из којег се проводник формира дјеломично или потпуно.Да би се заштитиле жице од механичких утицаја, треба користити специјалне врхове.
 • Употребом специјалних врхова, вишежилне жице могу бити повезане како између њих, тако и између једножилних жица - са стезаљкама.


Вијчане стезаљке са стезаљком

 • Постоје вијчане стезаљке са посебном стезном подлошком, која осигурава спојницу преко пресека месингане цеви.У овом случају, употреба посебних савјета за жице од више проводника је опционална.


Ваго терминали

 • Што се тиче Вагоа и слично. Још увијек постоје контроверзе међу електричарима о њиховој поузданости и трајности. Неки тврде да употреба опруга у терминалима није најбоља опција, док су друге веома погодне и опругеприлично поуздан.

Напомена: Искуство, које је лично извршио аутор ових линија, потврђује поузданост таквих терминала у условима повећања струје. Али тако ће се ови терминали понашати временом, не претпостављам да тврдим. У сваком случају, такви терминали омогућавају сигурно, брзо и квалитетно да обезбеде контактну жицу било ког типа.

Пресовање једињења

Инструкција такође обезбеђује везу притиском на. Ова метода укључује присуство посебног алата - крпеља. Овај алат је ручни и хидраулички тип. За жице мале секције има довољно ручних гриња.


Навлаке за пресовање жица

\ т
 • За пресовање се користе специјалне навлаке. Ова кућишта могу бити од алуминијума, бакра или месинга. Први, односно, користи се за алуминијумске жице, други за бакар, а трећи - за спајање бакарних и алуминијумских жица.


Пинцете за пресовање жице

\ т
 • Исти прикључци се могу користити за повезивање, као и за спајање вишеструких водича на вијчане прикључке. Обично се користе ако треба да повежете више жица пре терминала.

Прешање вишеструких жица

 • Прешањем је могуће спојити све жице: једноструке, вишеструке и њихове комбинације. Овде је најважније исправно одредити врсту рукава и силу притиска.

Прикључак за заваривање

Начин спајања жицеЗаваривање је једно од најпоузданијих. Истовремено, тешко га је остварити властитим рукама, тешко је разумјети потребу за посебним апаратом за заваривање.


Заваривање спојем методом заваривања

 • Суштина овог метода је да се крајеви живих проводника истопе кроз апарат за заваривање. Када се замрзну, оне формирају једну јединицу и пружају поуздан контакт.


Апарат за заваривање жица за заваривање

\ т
 • Комбинујући овај начин, у једном тренутку можете имати неограничен број проводника, што је неоспорна предност. Истовремено, веза између једножилних и вишедоделних проводника је повезана са одређеним потешкоћама.
 • Ако спајање једножилних и вишежилних водича не захтева никакво попуњавање између њих, онда за повезивање ова два типа проводника треба извршити неколико додатних операција.


Заваривање жица са више проводника

 • У овом случају, као што је приказано у видеу, прво треба растопити завршетак вишежилног проводника тако да буде јединица. И након тога, завршетак је повезан са једножилним проводником. Иначе се може десити дестилација појединачних проводника вишеструких проводника и само делимично спајање проводника.

Метода лемљења

Најновија верзија у нашем чланку, али не и најновија по популарности, је повезивање проводника методом лемљења. ФорКористећи ову методу требат ће нам колофон, лемно уље, лемљење и, наравно, лемилица.


Лемљење монофиламената

За спајање два једножилна проводника довољно је очистити их, руковати колофонијом и заварити. Штавише, ако је жица лемљена једноосно калајисана, онда се не може ни третирати колофонијом.


Прикључак за лемљење вишеструких проводника

 • Лемљење вишеструких проводника отежава чињеница да морамо очистити све жице проводника.
 • У исто вријеме, могу их потпуно очистити и не могу изаћи. Због тога се за њихово третирање чешће користе лемна уља.
 • Иако се за мале пресеке проводника који се састоје од само неколико жица, може се користити и колофон.
 • Надаље, проводници са више проводника су спојени заједно хељдином или увијеном и обрађени лемљењем.

\ т
Није склопива верзија лемљења једножилних и вишеструких жица

 • Ако треба да повежемо једну и више проводника, све је мало компликованије.
 • После обраде површине оба проводника, вишеструка проводна жица је намотана на једножилну линију.
 • После тога, једносмерна жица је савијена и стиснута од стране омотача тако да се стисне место увијања.
 • Онда се ово место третира машћу за лемљење, а затим лемити.


Једнообразно лемљење једножилних и вишеканалних жица

\ т
  \ т
 • \ тДруга опција укључује одвојену обраду масти за лемљење и проводника колофоније.
 • Затим су повезани паралелно, а све место повезивања је обрађено лемљењем.
 • Таква веза је повољнија у смислу њеног даљег распарчавања.

закључак

Једнополна жица, вишеслојна жица, или било која друга врста жице, увек се може поуздано повезати. Обично постоји неколико опција одједном.

Али истовремено је потребно изабрати не само најједноставнији и најприступачнији, већ и поузданији метод. Заиста, у већој мери, поузданост ваше читаве електричне мреже зависи од квалитета ваших контактних веза.