Како правилно изоловати темељ и фасаду објекта на сув начин

Са порастом норми губитака топлоте (СНиП 23-02-2003 "Термичка заштита зграда") дошло је до питања изолације зграда изграђених у прошлом стољећу, посебно јавних (образовне и здравствене установе, цивилно именовање).

ИНФОРМАЦИЈЕ: нема смисла загријавати зидове зграде без изолације темеља.

Како ће се темељно изолирати темељ, као и како се врши изолација изолације на зиду, даље ће се расправљати.

Опћенито, методе изолације вањске (тј. Фасаде зграде) могу се подијелити у двије групе:

  • Изолација сувом методом,са накнадним затварањем грејача помоћу вентилиране фасаде на зглобу,
  • Мокро загревање- са малтерисањем и декорацијом изолованих зидова.

Ове методе се разликују само завршавањем или затварањем гријача. У другој, технологија рада је иста и пролази кроз неколико фаза. Овдје треба напоменути да када "суха изолација" неки градитељи, како би се смањили трошкови, не користе љепило, фиксирање плоче на зид. То се једноставно назива - недостатак посла. Између зида и гријача не смије се пролазити кроз слој зрака. У супротном, ефекат загревања тежи нули.

  1. Како правилно изоловати темељ и сокл.

У почетку, цијели периметар зграде уклања стару пећницу. Дуж зидних зидова расчишћава се ров на један метар и дубину од 20 цм, при чему се прави јастук од пијеска и шљунка, дебљине 10 цм, не заборављајући наслагање хидроизолационог слоја.

ВАЖНО: при производњи подземних слојева пијеска и шљунка сваки слој мора бити чврсто гажен.

На рубовима рова, оплата се поставља на висини будуће пећи. На готовом јастуку ставите листове екструдираног пјенастог полистирена (пјене) у дебљини од 50 мм (пјена се не уклапа у ово). Одозго монтирајте монтажну мрежу и напуните цементним малтером.

Када се пећница заврши, почните да рукујете капом. Може се загријати истим Финоплек-ом или украшен лаким бетонским плочама. Важно је запамтити да се производи за темеље не могу затворити.

Многи градитељи који се баве изолацијом фасада зграда нису упознати са захтјевима СНиП 41-01-2003 "Гријање, вентилација и климатизација" и стављају производе као непотребне рупе.

  1. Припрема површине зидова.

За квалитетну изолацију зидова потребна је детаљна припрема њихових површина. Погрешка на избочини /продубљивању не би требала прелазити 25 мм. Сви уједају и уклањају декоративне елементе. Ако су на зидовима учвршћени спољни блокови клима уређаја, олујних и гасних цеви или других зглобних елемената, они морају бити постављени на удаљености која прелази укупну ширину грејача и зглобне фасаде. Након нивелирања и припреме, на зидове се наноси основни слој који побољшава адхезију и спречава појаву плијесни у будућности.

  1. Причвршћивање грејача на зид.

Међу градитељима још увијек постоји спор око тога који је гријач бољи: плоче од минералне вуне или пјена? Може се рећи једна ствар - рад и материјали изолације плоча су скупљи од пјене. Али плоче имају бољу паропропусност и што је најважније - запаљивост, што је посебно важно када се користе вентилисане ивице фасада објеката.

Почетни профил се монтира преко базе базе помоћу хоризонталног нивоа. Његова дебљина не смије прелазити дебљину плоча од минералне вуне.

Затим је потребно припремити полиетиленску решетку за цијелу дужину зидова, узимајући у обзир преклоп не мање од 10 цм, а ширина решетке треба да покрива дебљину профила плус 20 цм, а на зиду изнад профила наноси се мали слој љепила на висини од 80 - 90 мм, која мрежа решетке се спушта доле.

За квалитетну примјену гријаћег слоја, потребна је тачна примјена сљедећих правила:

  • Плоче се стављају "у покрету" са циглом.
  • Спојни шав не сме пасти на углове отвора прозора или врата. За то, плоче се обрезују на исти начин.
  • У угловима (спољашње и унутрашње), сваки наредни ред мора ићи на претходни - окомити, односно имати везу.

ВАЖНО: размак између плоча не може бити испуњен монтажном пјеном.

  • Ако се између плоча формира широки размак, потребно је резати и затворити комад жељене дебљине.

Пре него што се нанесе лепљиви слој на плоче, пожељно је да се цела серија припреми "сува".

Лепак се наноси на целу површину плоче дебљине не веће од 3 мм ије поравнат са назубљеном лопатицом. Поред тога, додаје се мала количина свим рубовима како би се искључио изглед ваздушних канала. Након причвршћивања гријача на зид, пажљиво га се обрађује или равном лопатицом, или ручно, али на причвршћеној плочи. Након постављања сваког елемента, проверите вертикалне и хоризонталне нивое. Додатни слој лепка који је изашао испод плоче је једнак лопатици.

Након ојачања првог реда, доњи део грејача се примењује на висину слоја лепка, вишеструке величине избоченог испод решетке. Мрежа се ставља у љепило и њежно размазује. Иста операција се мора обавити у задњем реду, само решетка мора бити постављена на врх грејача.

ВАЖНО: сви шавови око отвора морају бити причвршћени мрежастим фластером.​​

Такође треба напоменути да у будућности вода одозго не пада на слој гријача. Ако кровни визир за то није довољан, потребно је повећати или ојачати плиму на плочама од минералне вуне, истовремено затварати зглобну фасаду.

Када је изолација грејача до зида завршена, рад се може одложити за један дан, омогућавајући да љепило добро скочи. Након тога, плоче морају бити додатно фиксиране "гљивичним" типлама са термалном главом која неће створити додатне мостове хладноће.

Густоћа причвршћивања типла не смије прећи четири комада по квадратном метру, с обзиром да се монтажа носећих профила зглобне фасаде врши кроз грејач. Немојте монтирати типле између шавова.Они би требали бити равномјерно распоређени по цијелој површини плоче с маргином од 8-10 цм

.

Као фасада зграде која скрива слој минералних гријача, може бити и метални и обични споредни колосјек. Скупља опција је фасадни систем Сцанцхер.

Изолација сувом методом је мање радно интензивна од мокре, јер не захтева додатни рад на завршној обради рупа, завршној обради малтера и бојења. Сходно томе, време за рад се смањује. Међутим, цена фасадних зглобова смањује ове користи и економски, ове две методе су практично еквивалентне.