Како повећати рок трајања поврћа?

У циљу очувања производње воћа и поврћа у видљивом, у смислу потрошача, у облику, потребно је створити оптималне услове за складиштење поврћа, које ће се зауставити или успорити процеси труљења и оштећења плодова. А у случајевима, на пример, код незрелог поврћа потребно је створити услове под којима се одвија процес сазревања плодова поља и вртова. Стога, да би се створили прави услови за складиштење одређеног воћа и поврћа, потребно је примијенити одговарајућу технологију. Другим ријечима, негдје можете направити само просторију с добром професионалном вентилацијом, а негдје вам је потребна хладњача с контролираном атмосфером и сустав микробиолошке деконтаминације.

Методе и методе складиштења производа од воћа и поврћа су прилично конзервативне, прецизније, довољно успостављене. Али наука и технологија нису на снази, нова истраживања и открића, у различитим областима, од биологије и индустрије хлађења, омогућили су да се ситуација у великој мери побољша. Повећан је век складиштења свежег поврћа, појавиле су се нове технологије хлађења и складиштења производа, а постојеће технологије хлађења су значајно побољшане.

Савремена достигнућа у области складиштења свежег поврћа су интересантна и важна не само са становишта решавања проблема обезбеђивања производње свежег воћа и поврћа становништву као једног од "темеља" темеља модерног здравог начина живота, већ и као активност која даје добар резултат из комерцијалног гледишта Другим речима, онскладиштење и даљња продаја производа од воћа и поврћа може се добро зарадити.

Индекси температуре и влажности за складиштење поврћа

Један од главних проблема очувања у трговинама поврћа је осјетљивост плодова на етилен. Под утицајем етиленског гаса, пулпа фетуса је омекшана, постаје горак укус, воће је поцрнело и наборано. Дакле, краткорочно, а још више, уз продужено заједничко складиштење разних група поврћа и воћа, неопходно је строго се придржавати правила ротације у складу са њиховом компатибилношћу, јер је међусобни утицај различитих врста усева један на други довољно велик. Као пример: велика количина етилена коју јабука ослобађа може проузроковати знатну штету на ускладиштеним бананама, јер етилен доводи до њиховог брзог прегревања и пропадања.

Наравно, читав процес складиштења поврћа заснива се на одржавању оптималне температуре. Дакле, кромпир је наш други хлеб и многи од њих се чувају за зиму, али многи од њих се не складиште дуже време, као што би волели. Оптимална температура складиштења кромпира је + 2-3 ° Ц, до ње се долази преко специјалних конструкција, загрејаних кутија, за чување поврћа на остакљеним балконима, ако немате брда и подруме. Ако је температура три степена виша од постављене, кромпир ће почети да клија, а ако падне, добија слатки укус.

Поред тога, други услов складиштења је влажност ваздуха, не сме бити ниска за кромпир.

Зато морате да размишљате о просторијама током лета, где се налазитечувати кромпир, ако је потребно, да га загреје, осуши и проветри.

Складиштење купуса од мркве

Врло је тешко сачувати шаргарепу, јер она захтијева повећану пажњу. Након подизања са кревета, ни у ком случају га не треба прати, јер то може довести до развоја разних болести. Ставља се у кутије и прелијева песком или луком и чисти у подруму или на балкону, гдје температура треба да буде од +2 до +4 ° Ц.

Најбољи начин да сачувате шаргарепу је да је утрљате или исечете на коцкице и уклоните у замрзивач.

додатак се чува на нижој температури, ближе 0 ° Ц са одступањима од +/- 1 ° Ц. Може се складиштити у фрижидеру, у загрејаној кутији на балкону, на полицама или у суспендованом стању у подруму. Можете искористити новине и замотати сваку од скривених предмета и положити једни на друге на краткој удаљености на хладном мјесту. Наравно, најбоље место за складиштење купуса је подрум, као и зими, најповољнији услови за држање купуса: висока влажност, ниске температуре и добра вентилација. Под, на који ћете стављати купус у мрежу, треба да буде прекривен платненим покривачем како се не би додиривали са земљом или другом прљавом површином.

Када се чува карфиол, стварају се исти услови. Једина ствар је да не можете направити карфиол у решетки, треба бити одвојен за сваку пећницу како би се повећао приступ ваздуху. Свака решетка треба бити окачена на плафон - тако да ће цвјетача остати дуже у свјежем стању.

Када складиштени лук користи своју драгоцену имовину - способност да толерише и сушу и лагане мразеве (минус 2-3 ° Ц). Ова способност лука је одређена физичко-хемијским карактеристикама колоида у луку и високим садржајем растворљивих угљених хидрата (шећера), чији садржај у сијалицама износи 8-10%.

Складиштени лук треба да буде зрео, здрав, има чисту, суву површину, прекривен јаким горњим љускама и добро осушену танку дужину врата од 2-5 цм

Оптимална температура сушења лука на југу је температура од 37-40 ° Ц (не виша) узгајана у сјеверним дијеловима земље - 42-45 ° (према НИИПП Краснодар). У сушеном луку садржај влаге не сме бити већи од 14-16%. Институт препоручује следећи начин складиштења лука: температура складиштења од -1 ° Ц до -3 ° Ц, релативна влажност не већа од 80%, ау пролећном периоду - 60-75%,

Веома ефективни резултати дају сушење и складиштење лука у условима активне вентилације струјом загрејаног ваздуха (температура на улазу у потопљени простор је 47 ° Ц). Такав лук је био отпорнији на лезије шакова труљења него лук који се сушио на полицама или у кутијама.

Процењени термини и методе за хлађење поврћа

Хлађење воћа и поврћа леденом водом се практикује углавном у Шведској и САД-у. Проводите га у специјалним возилима опремљеним транспортерима. Корпе за смеће или кутије за производе се постављају у неколико паралелних редова на транспортерима. Код покретних транспортера производи се увлачехладном водом или наводњавањем. На температури воде близу 0 ° Ц, хлађење траје од 10 до 30 минута. Истовремено са расхлађивањем се перу и воће и поврће.

Снег у биљкама воћа и поврћа користи се за директно хлађење нестабилног, брзо блиједог поврћа: зеленог лука, зелене салате, першуна, копра, спанаћа, ротквица, краставаца итд.

Вакуумско хлађење је коришћено релативно недавно, али је прилично обећавајуће. Његова суштина је следећа. Изнад охлађеног воћа или поврћа ствара се редфакција, који дио влаге (1-2%) испарава из ткива, што троши значајну количину њихове унутрашње топлине и стога се брзо хлади.