Како повећати притисак воде у стану: пумпе за повећање притиска

Живот модерног човека који живи у стамбеној згради је невероватан без уобичајених погодности: струја, канализација и, наравно, снабдевање водом. Међутим, често се дешава да квалитет пружања услуга од стране водовода није задовољавајући, односно, становници нису задовољни силом притиска у водоснабдијевању. Слаб притисак доводи до тога да кућни апарати одбијају да раде, а понекад вода једноставно не допире до горњих спратова. Дакле, многи људи су заинтересовани за питање како повећати притисак воде у стану уз помоћ пумпе пумпе? Покушаћемо да одговоримо на ово питање.

Када је потребна пумпа за повећање притиска?

Притисак воде у систему водоснабдијевања мјери се с двије варијабле: бар, атмосфера и водени ступ:

1 бар = 1,0197 атмосфера = 10,19 м воденог ступца.

Према нормативној документацији, притисак у водоснабдијевању градског стана не би требао бити већи од 6 атмосфера и не мање од 2, идеално - 4, а за водоснабдијевање у приватној кући просјечни индикатор ће бити 3 атмосфере. Међутим, реалност је таква да је притисак у водоснабдевању вишеспратних зграда скокови и границе.

Притисак преко 6-7 атм. негативно утиче на санитарну опрему, цевовод, постоје празнине у спојевима. У исто време низак притисак такође доноси много неугодности. Код притиска мањег од 2 атмосфере, машина за прање, гасна колона или машина за прање судова неће радити. За нормалан рад кућних апарата у систему треба да постоји минимални притисак у опсегу од 2 до 2,5 атмосфере.

Стога, када су индикатори притиска испод норме онда је то потребнокористити специјалне уређаје за подизање:

 • пумпе за повећање притиска воде;
 • Пумпање самоусисне станице.

Међутим, пре него што изаберете пумпу за воду за повећање притиска, прво морате да решите проблем:

 • постоји вода у систему водоснабдијевања, али је њен притисак врло слаб;
 • вода не допире до горњих спратова, а дно - све је добро.

Први проблем се може ријешити домаћим пумпама за воду, које повећавају притисак у кућном систему, ау другом случају, проблем се може ријешити само са самоусисном пумпном станицом. Стога, прво морате пронаћи разлог ниског притиска, а затим подићи пумпе за подизање.

Врло често узрок слабог притиска је уништавање водовода, корозије или озбиљне контаминације цијеви. Онда инсталација пумпе високог притиска за воду неће помоћи, замена цеви је неопходна. Па, ако је разлог још увијек низак притисак, онда се може побољшати инсталирањем одговарајуће опреме у стан.

Станица за повишење притиска воде се такође заснива на коришћењу пумпе за повећање притиска, али је у овом уређају прикључена на хидраулични акумулатор, а посебан релеј се користи за пумпање главе у водовод. Истовремено, самоусисна центрифугална пумпа пумпа течност у резервоар.

Који су агрегати притиска који расте?

Стога, бирајући пумпе за снабдевање водом за повећање притиска или подизање воде на горњим спратовима, морате знати које врсте агрегата за високи притисак постоје.На пример, да би се ојачао слаб притисак, довољно је изабрати компактну величину и мали дизајн снаге, као што је "ин-лине", који се једноставно инсталира у систем и подиже притисак од 1-3 атмосфере.

Таква пумпа може да ради у следећим режимима (класификација према методи укључивања):

 • ручно активирање - осигурава непрекидан рад јединице када је опрема укључена. Ако нема потребе за повећањем притиска, уређај се једноставно искључује. У том случају потребно је осигурати да се пумпа не прегрије;
 • аутоматско активирање - у овом случају сензор протока реагује на присуство или одсуство протока. На усисној пумпи пумпа се укључује, а ако нема специфичних трошкова у секунди, јединица се искључује. Ови модели су економичнији;
 • Комбиноване опције - могу радити у једном, а затим у другом режиму, ако преведете специјални прекидач.

Постојеће јединице се такође класификују према методи хлађења:

 • суви рад - хлађење настаје услед померања ножева на вратилу. Они се разликују по високој ефикасности, али имају велике димензије и веома су гласни;
 • са мокрим ротором - хлађење је последица течности. Они имају низак ниво буке, компактне димензије, али мање ефикасни.

По типу дизајна могу се разликовати сљедећи модели:

 • инлине - мали, али непродуктивни агрегати, који се уграђују у доводни цевовод;
 • вртлози - са већом продуктивношћу, али бучнији и захтевају специјално везивање.

Повећава се и пумпа по начину уградње: хоризонтално, вертикално, у оба положаја и по броју брзина:

 • једностепена - са једном брзином замене;
 • вишефазни - са неколико брзина које се мењају у зависности од величине трошкова.

Према принципу рада разликују се проток, убризгавање, пумпа за убризгавање, као и агрегат који повећава циркулацију.

Важно је напоменути да су пумпе за повећање притиска универзалне, које се могу користити у системима са хладном и топлом водом. Постоје и модели који се могу користити само за топлу или хладну воду.

На које опције треба обратити пажњу приликом избора?

Пре свега, мора се имати на уму да се пумпа за водене пумпе високог притиска напаја електричном енергијом и да мора бити снабдјевена са нормалним напајањем. Такође, у већини случајева таква опрема је веома захтевна за напон. Стога, ако подигнута пумпа не повећа притисак на потребан ниво, онда провјерите напон у мрежи. Ако је ниска, тада се неће постићи потребна снага јединице.

Такође је важно узети у обзир техничке карактеристике уређаја, које одређују да ли пумпа може да се носи са задатком:

 1. Максимална количина напајања - овај параметар показује колико воде ова јединица може пумпати по јединици времена: литара по минути или кубних метара на сат.
 2. Максимални радни притисак је вредност на излазуможе издати подизну јединицу у погледу места инсталације.
 3. Минимална брзина укључивања је параметар који показује када је опрема укључена: брзином од 0,12 л /мин или 0,3 л /мин. Од тога зависи од тога да ли ће јединица радити када се регрутује спремник за тоалет, или ће почети тек након што се славина отвори у кади.
 4. Максимална и номинална снага - ова вредност означава перформансе мотора, мерене у ватима (В). Што је већа снага, већи је максимални притисак.
 5. Температура радног медија - означава температуру на којој опрема може радити (за топлу или хладну воду). Мјерен у ступњевима Целзијуса.
 6. Пресецање спојних елемената. Повећава притисак резања пумпе у цевовод, тако да је важно да величина спојних матица и фитинга одговара пречнику цеви, иначе ће притисак бити мањи.
 7. Ниво буке - измерен у децибелима (дБ), у различитим моделима, његова шума.
 8. Величина опреме је важан параметар, који такође треба узети у обзир, пошто се ова јединица може инсталирати у врло малим просторијама.
 9. Број брзина јединице.
 10. Поузданост и углед произвођача. Најбоље компаније као што су Спрут, Акуатица, Вило, Катран, Грундфос, Еуроакуа, Јемик су се доказале. Грундафос је најбољи дански бренд.

Дуго времена не бира, обично купује пумпа повећава низак притисак воде у дизајну "ин-лине" (уграђен) са мокрим ротором. Ово је најоптималнији модел који комбинује ниску разину буке и једноставност инсталације.

Вертикални или хоризонтални тип монтаже - зависи од тога куда улази вода. Што се тиче брзина, наравно, боље вишестепене опреме, али ови модели су скупи, тако да није сваки потрошач спреман да изложи округли износ за њих.

Боље је изабрати такве пумпе, које раде и ручно и аутоматски, јер не могу све тачке довода воде створити трошак потребан за укључивање уређаја. Затим, након ручног режима рада, уређај се може укључити присилно.

Вриједи обратити пажњу на израду кућишта и импелера. Кућиште може бити израђено од нехрђајућег челика или од лијеваног жељеза, док је нехрђајући челик бољи. У најјефтинијим моделима овог уређаја, ротор је направљен од пластике, а скупље пумпе - од месинга или бронзе.

Карактеристике монтаже тлачног уређаја у водовод

Место постављања повећава притисак опреме у зависности од конкретне ситуације. Да би се осигурао правилан рад славине и туш кабине, довољно је да се монтира из спремника. За захтјевније уређаје под притиском (перилица и перилица посуђа, бојлер) боље је поставити пумпу испред њих.

Са довољним трошковима и снагом једне јединице, по правилу, довољне су двије тачке уноса воде, али истовремено је потребно пажљиво размотрити схему. На овај или онај начин, приликом пројектовања инсталационе шеме, неопходно је предвидети могућност заобилажења или уклањања пумпе. То можете урадити помоћу обилазнице са преклопном дизалицом.

Међутим, инсталација неколико пумпи малог капацитета није најбоља опција. У овом случају, вреди инсталирати снажније моделе који могу стабилизовати притисак уз високе трошкове.

Инсталација пумпе за повећање притиска у водоснабдевању стана или приватне куће врши се следећим редоследом:

 1. Прво означите цев на којој ће бити инсталирана опрема, узимајући у обзир дужину уређаја и прикључке.
 2. Затим је довод воде блокиран у просторији.
 3. После тога, на назначеним местима цеви се одсече.
 4. На крајевима цевовода сече вањски навој.
 5. Затим су трансдуктори са унутрашњим навојем монтирани на цеви.
 6. Прикључци са пумпом се заврћу са монтираним спојницама. За боље заптивање, заврните ФУМ траку на навој.
 7. Уређај за вибрације је монтиран, док се стрелица на кућишту уређаја мора пратити, што указује на смер протока воде.
 8. Након тога, од напајања до апарата, потребно је растегнути краткотрајни кабл и, по могућности, направити засебну утичницу, а уређај за боље повезивање кроз одвојени УЗО.
 9. Затим пумпа мора бити укључена и провјерена на рад, водећи рачуна о недостатку пропуштања у прикључном подручју. Ако је потребно, затегните причвршћивање арматуре.

Правилна инсталација уређаја ће обезбедити воду дуги низ година. Пратите следеће препоруке у процесу инсталације:

 • да пумпа ради дуже, боље је инсталирати механички на улазуфилтер На тај начин ћете моћи да заштитите уређај од нежељених честица које улазе у њега;
 • Најбоље је монтирати јединицу у суву и грејну просторију, јер ниске температуре могу замрзнути течност у уређају, што ће је елиминисати;
 • Вибрација због рада опреме, током времена, може проширити причвршћивање, узрокујући цурење, тако да је понекад потребно провјерити да ли је прикључак непропустан.

Сада знате како повећати притисак воде у стану. Запамтите да правилно постављен и правилно инсталиран уређај може ријешити проблем слабог притиска у доводу воде.