Како повећати принос кромпира у кућном врту

Већина домаћина који су у јесен примали неважну жетву кромпира сами себе муче питањем: Како добити добру бербу крумпира? Узгајањем трајница на једном и истом мјесту картове, умочавамо тло и скупљамо патогене болести ове културе, што је основа за лоше жетве. У овом чланку описат ћемо како се једноставним техникама значајно повећава култура кромпира.

Време засађивања кромпира

Када треба садити кромпир? Сваки регион има своје термине. Обично овај пут, када температура тла достигне + 7-9 ° Ц. Да не бисте трчали са термометром у угловима парцеле, треба да се крећете кроз олујно дрво. Цветни пупољци трешње и лишће на обали? Дакле, дошло је вријеме, земља се мало загријала.

Успут, оптимална дубина засијавања није већа од 15 цм, иначе ће морати дуго чекати степенице. Када је величина гомоља нешто већа кокошија јаја на 1 м2 (20 пет метара тркача), биће потребно само 5-6 канте садног материјала.

Како припремити садни материјал кромпира

Сви знају да квалитет семена има велики утицај на принос кромпира. Они се, пак, морају убирати одмах након жетве кромпира у јесенском периоду. Успут, јесен је најбоље време за сакупљање материјала за слетање. Уосталом, имате прилику да изаберете семе из оних грмова који су се показали плодним. Плод је добар, широк пет центиметара. Такођер можете одабрати већи калибар за слијетање. То је доказаноод великог корена зрења сазријева брже, а број плодова по грму се значајно повећава.

Неки баштовани користе семе гомоља или проклијале очи као материјал за слетање. С једне стране, то се може учинити. Након мало сушења на сунцу и прскања жаруље пепела може заиста добити богату жетву. Међутим, за добру бербу кромпира, потребни су одређени временски услови: истовремено сунчано и влажно време. Ако, након садње коријенски усјев на отвореном тлу ће сипати кишу или хлади, онда гомољи ризик за савијање, немају времена за стварање избојци.

Дезинфекција семенског кромпира

Дезинфекција помаже у спречавању болести. Изводи се у пролеће пре него што се кромпир полаже на клијање. За дезинфекцију, припремите раствор за дезинфекцију, који се користи за прскање кромпира. Садни материјал у овом раствору се може намакати 2-3 сата.

 • Раствор за дезинфекцију. Бичите 1 кг чешњака и сипајте 10 литара воде.
 • Раствор за дезинфекцију са нутритивном функцијом. За 10 литара воде узмите 0,5 грама. манган, 5 г. бакар сулфат и 15 г. борна киселина.

Припрема земљишта за садњу кромпира

\ т

Битка за велику бербу кромпира наредне године почиње у јесен. Ротација усева на парцели је организована тако да кромпир расте на једном месту не више од једном у 3-4 године. Ако се не може организовати правилан плодоред, онда се плодност земљишта обнавља помоћу једноставних метода:

 • златно правило кромпира: немогуће је да је земља празна.Одмах након жетве, у августу или почетком септембра, сијати на дијелу бистроа, сигорифицате сидерате, на примјер, бијела горушица или црестед салата. Средином октобра, биљке се извагају, а парцела се копа или орује до дубине од најмање 20 цм, захваљујући дубокој орањи, штеточине које су ишле на зимовање, појављују се изнад и умиру од смрзавања;
 • Сидерати користе зимску раж и зоб. Из секрета коријена ражи умиру патогене гљивице и бактерије које узрокују болести кромпира. Ако се раж или зоб посијају крајем септембра - почетком октобра, ау пролеће копају парцелу, земља ће се истовремено оплодити и дезинфиковати.

Тачна садња кромпира за повећање приноса

\ т

Ширина размака кромпира је од велике важности. На пример, холандски фармери гаје кромпир средњим редовима од 75 цм, нажалост, због економије земљишта на нашим искрцајима, можете видети размак редова од само 40-50 цм, што отежава превртање грубог тла, резање корена. Као резултат, биљке заостају у расту и развоју. Због недостатка земљишта за кртоле, гомољи су изложени и зелени, што је неприхватљиво код узгоја кромпира. За пуну жетву препоручује се ширина реда за ране сорте кромпира 65-70 цм, а за касније - 75-80 цм

.

Правилно наводњавање кромпира

Ово је кључна фаза у узгоју кромпира. Наравно, пожељно га је залијевати током цијелог циклуса раста, посебно у врућем и сухом времену, ако желите задржати усјев. Али то је посебно важнобио је у влажном тлу током овог вегетационог периода - 3-4 недеље након појаве првих листова са земље. Не заборавите да што је влажнија земља, веће су шансе да се повећа принос.

Трава као ђубриво за кромпир

Повећање приноса омогућава јединствен начин садње кромпира у рову претходно напуњеном косом травом. Одозго, семенски кртоли су поново покривени косом травом. Ова метода омогућава не само да се повећа принос неколико пута, него да се без висења, без веединг.

Исхрана кромпира за повећање приноса

Ево једне од опција за ово троструко поновно пријављивање за цијелу сезону:

 • Храњење
  Најефикаснији је у периоду активне вегетације, посебно ако су стабљике слабе и танке. Искусним туристима се саветује да примене зелено ђубриво - добро ће подржати активни раст стабљика. Можете користити и следећи рецепт:

Рецепт - 15 чаша хумуса помешаних са 10 часова кашике урее. Овај део је довољан за 10 стотина метара реда кромпира.

 • ИИ храњење
  Стимулише цветање кромпира. Због тога је његова најефикаснија употреба када цвату биљке.

Рецепт - 30 Чл. кашике пепела + 10 кашичица калијум сулфата. Овај део ће бити довољан за 10 стотина метара реда кромпира.

 • ИИИ прелив
  Стимулише и убрзава формирање гомоља.

Рецепт 1 - 2 ком. кашике суперфосфата +2 кашике. слој калијум сулфата + 1 ст. кашику нитрофоша за 10 литара воде. Брзина пуњења - 0,5 литара испод чауре
Рецепт 2 - за свакогаБрзиномјер линије се састоји од 2 кашике суперфосфата.

Прекид цветова кромпира да би се повећали приноси

Ако се након 15-20 дана након цветања, трака сече на висини од око 15 цм, усјев ће бити већи. Међутим, фрактуре треба урадити пажљиво, тако да интегритет грана остане, али раст стабљике у висини престаје. С таквим сломљеним грмом наставља се живјети, а храњиве твари неће ићи на раст грма, већ на раст кртола. Ако су грмови болесни и нису здрави, паузе се не препоручују. То може довести до слабљења ионако слабог грма.

Берба кромпира

Не журите да унапред закопате кромпир. Дешава се да домаћи, посебно старији, буквално једу ћелаву главу: "Морам брже да узмем кромпир, он, све комшије су већ ископале." Не прати своје сусједе. Имају своју атмосферу. Оно што је важно не само за добру бербу кромпира, већ и за њено даље очување. И да су гомољи у потпуности припремљени за зимско лежање, требали би имати густу кожу.

Како повећати принос кромпира у домаћем врту